VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je úte 21. úno 2017 1:45:22
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 54 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Black Rock
PříspěvekNapsal: stř 16. lis 2016 20:32:47 
Offline

Registrován: ned 29. lis 2015 0:08:07
Příspěvky: 13
Ahoj - z mojí zkušenosti je tyto koncentráty lepší ředit o něco míň (nevím proč jsou výrobci tak optimističtí :)
Jinak sis počínal dobře, ale vypadá to, že pivo prokvasilo jen z nějakých 45%. Důvodů může být víc - nedostatečné provzdušnění mladiny, problémy s teplotou, ale nejpravděpodobněji je problém s kvasnou kulturou. Staré kvasnice, málo kvasnic, málo vitální..
Tudíž tam zbyly cukry, které nezkvasily na alkohol a s tím souvisí i vyšší hustota, na které to zůstalo. A tomu zhruba odpovídá tvůj výpočet alkoholu.
A k poslednímu dotazu - u těchto koncentrátů se předpokládá přídavek kvasných cukrů. Maltóza neprokvasí beze zbytku, takže přidává pivu i na těle. Dextróza prokvasí zcela, a zvyšuje jen objem alkoholu. Pokud by si to s ní přehnal, pivo může mít buď prázdné tělo nebo lihovou chuť.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Black Rock
PříspěvekNapsal: pát 18. lis 2016 11:48:21 
Offline

Registrován: pon 04. kvě 2015 7:51:29
Příspěvky: 106
Bydliště: Brno
Za nízkým prokvašením je takřka jistě malé množství kvasnic. Je to klasická situace - ke koncentrátům z nějakého nepochopitelného důvodu dávají kvasnic málo, i pokud bychom počítali s ideálními podmínkami. Pokud je koncentrát starší nebo ne úplně optimálně skladovaný, je živých buněk ještě méně. Rehydratace ve vodě s cukrem je chyba (ano, vím, je to podle návodu, ale stejně je to chyba). Tímto postupem si totiž další část z už tak malého množství kvasinek zabiješ.

_________________
Pivo nechává narůstat masové partie člověka a silou a dobrotou této obilné šťávy dává i pěkné zbarvení v obličeji. Čistá voda naproti tomu člověka oslabuje, protože obsahuje vady a nemá velkou hodnotu.
Sv. Hildegarda z Bingenu (1098-1179)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Black Rock
PříspěvekNapsal: pát 18. lis 2016 12:11:43 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 16. lis 2016 13:08:11
Příspěvky: 7
Bydliště: Praha 4
Ahoj a díky za odpovědi. Jak se tedy přiložené kvasnice mají správně rozkvasit? A co se stane když u primárního kvašení dám místo doporučeného kila maltozy třeba kilo a čtvrt nebo kilo maltozy a ještě přidám treba 200g dextrozy? Prostě když to kilo překročím?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Black Rock
PříspěvekNapsal: pát 18. lis 2016 19:06:28 
Offline

Registrován: ned 29. lis 2015 0:08:07
Příspěvky: 13
U svrchňáků jsem s kvasnicemi neměl problém. Horší je to u ležáků kde to rozkvášíš při nízké teplotě, tam se doporučuje množství zdvojnásobit, startér nebo si potřebné množství vypočítat.
Sušené kvasnice je potřeba nejdřív rehydratovat. Připravíš převařenou, vychladlou vodu (cca 25°), 10ti násobné množství vody než je kvasnic. Žádné cukry. Volně je rozsypeš po hladině. Až se nasáknou a propadnou, mírně promícháš. Počkáš než se rozjedou. Výrobce uvádí 20 min, ale jestli nejsou v optimálním stavu dej mi delší čas. Až se rozjedou, na hladině se objeví pěna a pěkně voní. Pokud se nerozjedou máš problém, a můžeš začít schánět náhradní :)

Když dáš víc cukru, bude pivo silnější jak jsem psal výše.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 54 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz