VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pát 19. říj 2018 14:12:51
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Obsah alkoholu v pivu
PříspěvekNapsal: sob 30. pro 2017 13:46:17 
Offline

Registrován: sob 30. pro 2017 13:31:43
Příspěvky: 7
Pěkný den přeji. Jsem začínající domovarník a vrtá mi hlavou jedna věc. Na sáčku koncentrátu se píše, že je určen pro výsledný objem 23l a přibližný výsledný obsah alkoholu v pivu 4,2%. Co jsem koukal po eshopech, většina koncentrátů to má podobně. Mám rád spíš silnější piva 5% a víc. Dá se i z tohoto koncentrátu takové vyrobit? Co jsem pochopil, tak výsledný alkohol ovlivňuje nejvíc poměr vody a koncentrátu + cukru při zakládání várky. Napustím-li tedy méně vody, bude pak pivo silnější? Má poměr nějakou hranici? Např. napustím pouze polovinu vody, získám 2x silnější pivo, nebo už je to moc? Díky


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Obsah alkoholu v pivu
PříspěvekNapsal: sob 30. pro 2017 14:20:50 
Offline

Registrován: stř 06. kvě 2015 19:35:42
Příspěvky: 4
Ano, laicky řečeno, méně vody, silnější pivo.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Obsah alkoholu v pivu
PříspěvekNapsal: sob 30. pro 2017 19:11:41 
Offline

Registrován: pát 29. pro 2017 13:44:43
Příspěvky: 17
Nebo můžeš zvýšit stupňovitost tím, že dodáš kvasinkám nějaké zkvasitelné cukry. Klidně můžeš přidat cukr na 25l:
do cca 500 gr běžný z krámu
do cca 1000 gr dextrózu
do cca 1500 gr maltózu
Pokud nepřekročíš uvedené dávky, tak by změna chuti neměla být významná. Pokud budeš dělat surogaci ve vyšším objemu, tak pivo bude stále více plošší, bez těla. Pokud přeženeš objem cukru tak, že výsledný alkohol překročí 10 procent obsahu, tak už některé kvasinky budou mít problém to prokvasit a budeš muset použít hluokoprokvašující kvasinky a to ve větším množství. Já takhle jednou vyzkoušel pokus s 10l dávkou (2 kg plzeň, 1 kg melanoidní) + 1000 gr maltozy a s běžnými kvasinkami to nedojelo do konce, musel jsem na dojetí dát vinné kvasinky. Ale bylo z toho spíše pivní víno a nějak moc mne to nenadchlo, s dalšími pokusy jsem nepokračoval.
Množství cukru zjistíš tak, že si po rozmíchání změříš hustoměrem OG a dopočítáš si chybějící cukr na tvé požadované OG. Pokud přidáváš jen zkvasitelný cukr, tak se výsledné FG nemění.
Jinak nezapomeň že se zvyšováním objemu alkoholu se snižuje pocitová hořkost piva, tudíž pivo ti bude připadat i méně nachmelené.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Obsah alkoholu v pivu
PříspěvekNapsal: sob 30. pro 2017 20:55:47 
Offline

Registrován: ned 29. lis 2015 0:08:07
Příspěvky: 39
Pozor na to, že koncentráty jsou už nachmelené. Můžeš trochu snížit ředění, ale bude se ti zvyšovat hořkost. Určitě to neřeď na polovinu!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Obsah alkoholu v pivu
PříspěvekNapsal: sob 30. pro 2017 22:05:02 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 136
Mas pravdu, vyrobca vacsinou pise: pixla koncentratu + 1kg maltozy = 23 litrov piva (a nenapisu stupnovitost) (z mojej skusenosti je to uplne uleteny marketingovy udaj - cim viac, tym lepsie...s tymto riedenim sa dostanes niekam okolo 9 °P)

Moje odporucanie (pre koncentraty) na to, co sa pytas:

1. koncentrat + 1kg maltozy doried na vysledny objem 17 litrov (dextrozu nepouzivaj, ked sa chces vyhnut sklamaniu odzaciatku)
2. zmeraj stupnovitost cukromerom/hustomerom
3. postupne doried (pridaj vodu) na cca 12°P (1048 SG)
4. vsetko samozrejme za prisnej sanitacie, nie-kitovych kvasiniek etc, etc...

pri zdanlivom prekvase (apparent attenuation) = 80 % sa dostanes na cca 5% alkoholu (ABV)
maly cukrik/odmerka dextrozy ti este minimalne potiahne alkohol hore.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Obsah alkoholu v pivu
PříspěvekNapsal: ned 31. pro 2017 19:07:30 
Offline

Registrován: sob 30. pro 2017 13:31:43
Příspěvky: 7
Ahoj, diky vsem za rady. Udelal jsem svoji prvni varku. Koncentrat na 23l jsem naredil 20l vody a pridal 1kg maltozy. Celkovy objem 21,5l. Pocatecni hustota 1040. Pri staceni do 1l lahvi budu pridavat 2x drops (bylo v zacatecnicke sade). Teoreticky bych se mohl priblizit nekam k 4,5%? Co je skvasitelny cukr a proc neprida na vyslednem alkoholu? Diky


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Obsah alkoholu v pivu
PříspěvekNapsal: pon 01. led 2018 22:11:26 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 275
Ahoj, podle mě bude mít to pivo tak 2,5% alkoholu. Namíchal jsi desítku a prokvasitelnost u koncentrátů a maltózy je pokaždé jiná, ale obecně ne moc vysoká.
Co se týče otázky co je zkvasitelný cukr, tak ten právě kvasinky přeměnují na alkohol.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Obsah alkoholu v pivu
PříspěvekNapsal: úte 02. led 2018 8:31:30 
Offline

Registrován: sob 30. pro 2017 13:31:43
Příspěvky: 7
2,5%? Tomu nerozumim, naredil jsem o neco mene, nez doporucuje vyrobce, ktery udava priblizny vysledny alkohol 4,2%. Nekdo tu psal, ze zkvasitelny cukr neprida alkohol, ty pises opak?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Obsah alkoholu v pivu
PříspěvekNapsal: úte 02. led 2018 8:43:20 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2839
Bydliště: Zeleneč
Zkvasitelny cukr samozrejme prida alkohol.

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Obsah alkoholu v pivu
PříspěvekNapsal: úte 02. led 2018 9:55:44 
Offline

Registrován: pát 29. pro 2017 13:44:43
Příspěvky: 17
Pannikdo píše:
2,5%? Tomu nerozumim, naredil jsem o neco mene, nez doporucuje vyrobce, ktery udava priblizny vysledny alkohol 4,2%. Nekdo tu psal, ze zkvasitelny cukr neprida alkohol, ty pises opak?


Kolego, já psal že pokud přidáš do mladiny jen zkvasitelný cukr, tak že obvykle nedojde ke změně FG (tedy že mladina prokvasí do zhruba stejné výsledné hustoty). Ne že nedojde ke změně alkoholu. Přidáním zkvasitelného cukru zvyšuješ startovací hustotu (OG) mladiny a protože rozdíl OG-FG je po přidání větší, tak je ve vykvašené mladině (mladém pivu) více alkoholu.
Časem se naučíš odhadovat z OG jaké asi bude výsledné pivo. Souhlasím s kolegou že z 1040 moc silné pivo nebude, stupňovitost bude odpovídat cca 10-10,5 stupňovému pivu a obsah alkoholu bude cca 4,5 - 4,7% (dle dosažené FG).


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz