VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je úte 13. lis 2018 6:11:10
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Obsah alkoholu v pivu
PříspěvekNapsal: úte 02. led 2018 12:13:14 
Offline

Registrován: sob 30. pro 2017 13:31:43
Příspěvky: 7
Diky, uz se trochu vic orientuji. Popletl jsem si FG s procentem alkoholu, nejak jsem si neuvedomil, ze kazde je jina hodnota. Pomer OG-FG je mi jasny. Takze muj vypocet 4,5% podle tebe docela vychazi. Da se cukr pridavat i v prubehu hlavniho kvaseni, nebo pouze na zacatku?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Obsah alkoholu v pivu
PříspěvekNapsal: stř 03. led 2018 13:46:05 
Offline

Registrován: pát 29. pro 2017 13:44:43
Příspěvky: 17
Pannikdo píše:
Diky, uz se trochu vic orientuji. Popletl jsem si FG s procentem alkoholu, nejak jsem si neuvedomil, ze kazde je jina hodnota. Pomer OG-FG je mi jasny. Takze muj vypocet 4,5% podle tebe docela vychazi. Da se cukr pridavat i v prubehu hlavniho kvaseni, nebo pouze na zacatku?


Cukr (maltozu, dextrozu, řepný) lze přidat kdykoliv, ale prodlouží se tím kvašení. Také je možné část vykvašeného piva stočit, ke zbytku přidat další cukr a udělat zbylé pivo s vyšším obsahem alkoholu. Takhle dělám třeba část piva s přídavkem pomerančové kůry/koriandrem nebo se studeným chmelením. Ale pozor, to co se přidává do hotového piva by mělo být téměř sterilní. Takže pokud budete přidávat cukr, tak doporučuji svařit cukr s vodou, nechat to cca 30 minut vařit, pak to nechat ochladit (aby to nezabilo kvasinky po přilití) a mít to při chlazení v nějaké třeba alobalem překryté nádobě. Zkrátka v této fázi je pivo náchylné ke kontaminaci a proto se vyplatí dbát na čistotu. Já tu pomerančovou kůru proplachuji malým množstvím vodky.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Obsah alkoholu v pivu
PříspěvekNapsal: ned 07. led 2018 16:55:45 
Offline

Registrován: sob 30. pro 2017 13:31:43
Příspěvky: 7
Diky za rady. Pivo vcera stoceno pri hustote 1012, uz se to dva dny nepohlo, tak uvidime co z toho vznikne. Barva i vune se mi zda dobra, ochutnat jsem si zatim netroufnul ☺️.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Obsah alkoholu v pivu
PříspěvekNapsal: ned 07. led 2018 19:14:07 
Offline

Registrován: čtv 29. led 2015 19:39:07
Příspěvky: 211
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm
chyba,ochutnává se stale /sladina,mladina,po chmelovaru,po primáru a hlavně po sekundáru a pak zjistíš ty chutě a finál :D :D :D

_________________
IPA-14-pije
Altbier-leží a pije

Vsetíňák-leží
Bock light 13-leží




MIKROP. SKALKA

Švecova desítka- VÍTĚZ Grand Prix Kostelec u Holeš. 2017
Ležák Megal- Bronz. žejdlík- Černokostel. žejdlík 2017
American Amber Ale -bronz-Černokostelecký žejdlík 2018


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Obsah alkoholu v pivu
PříspěvekNapsal: ned 07. led 2018 23:06:30 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 276
Tak podle OG a FG by měl být alkohol asi 3,7%. Má to ale ještě háček v tom, že kvasinky spotřebují hromadu extraktu na své množení. Stačí se podívat na rozdíl v tom, co nasypu na zakvašení z pytlíku a kolik jich pak zůstane po kvašení na dně spilky. Můj první odhad 2,5% nebude daleko od pravdy.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Obsah alkoholu v pivu
PříspěvekNapsal: stř 10. led 2018 13:09:27 
Offline

Registrován: pát 29. pro 2017 13:44:43
Příspěvky: 17
provazek píše:
Tak podle OG a FG by měl být alkohol asi 3,7%. Má to ale ještě háček v tom, že kvasinky spotřebují hromadu extraktu na své množení. Stačí se podívat na rozdíl v tom, co nasypu na zakvašení z pytlíku a kolik jich pak zůstane po kvašení na dně spilky. Můj první odhad 2,5% nebude daleko od pravdy.


No domnívám se, že kvasinky spotřebovávají na růst jiné živiny, než cukr. Protože když jsem nechal na zkoušku vykvasit jen roztok řepného cukru, tak se příliš nenamnožily, spíše bych řekl že jich bylo zhruba stejně. Ale když jsem nechal zkvasit roztok cukru, do kterého jsem přidal živiny pro kvasinky (siran amonny a dihydrogenfosforečnan draselný), tak se množily poměrně rychle. Tudíž domnívám se, že kvasinky spotřebovávají cukr zejména na přeměnu na etanol a CO2, což jim dodává energii na růst. Ale nerostou z cukru. Nicméně, snad je tu někdo kvalifikovanější v chemii než já, aby se k tomuto vyjádřil.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Obsah alkoholu v pivu
PříspěvekNapsal: stř 10. led 2018 13:38:04 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 359
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
Mard píše:
Nicméně, snad je tu někdo kvalifikovanější v chemii než já, aby se k tomuto vyjádřil.


Například Pivař 2017 / 2 (strana 47).

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Obsah alkoholu v pivu
PříspěvekNapsal: stř 10. led 2018 21:43:34 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 276
Psal jsem extrakt, ne cukr, to je trošku rozdíl. Ale já nechci dělat chytrýho, tak už do této debaty nebudu zasahovat. Obsah alkoholu je z hlediska hodnocení kvality piva pro mě stejně ten nejméně důležitý parametr.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Obsah alkoholu v pivu
PříspěvekNapsal: stř 17. led 2018 20:47:16 
Offline

Registrován: sob 30. pro 2017 13:31:43
Příspěvky: 7
Dobrý večer pánové. V sobotu jsem přendal flašky z tepla do sklepa, kde je cca 13°C. Jednu dal na zkoušku vychladit do lednice a následně ochutnal. Pivo bylo dost cítit po kvasnicích a dost hořké (Bitter), ale jinak docela pitelné se slušnou pěnou. Měl jsem radost. Dnes po čtyřech dnech jsem zkusil další lahev a zklamání. Pěna bídná a pivo nepitelné s divnou pachutí. To první bylo ce skle, druhé v nové pivní PET. Natlakovaná byla pěkně. Tak nevím co se stalo a zda mám doufat v odležení?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Obsah alkoholu v pivu
PříspěvekNapsal: stř 17. led 2018 21:02:48 
Offline

Registrován: sob 30. pro 2017 13:31:43
Příspěvky: 7
Teď jsem ještě měřil hustotu a dle výpočtů má pivo cca 4% alkoholu, blbě se měří, dost hustoměr nadzvedávají bublinky CO2. Zvláštní, že se po druhotném kvašení hustota nějak rapidně neklesla. Do lahví jsem dával drops.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz