VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pát 22. bře 2019 9:30:26
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

https://www.pivovary-braumeister.cz Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: lahvovat nebo cekat?
PříspěvekNapsal: čtv 23. úno 2017 10:45:48 
Offline

Registrován: čtv 23. úno 2017 10:34:33
Příspěvky: 8
Ahoj, predesilam, ze jsem zacatecnik a udelat si doma pivo zkousim poprve.

Nechal jsem kvasit pivo z koncentratu Mangrove Jacks Lucid Pils. V byte mam stabilnich 23°C, coz by podle navodu melo byt OK. Na obalu je napsany, ze konecna hustota po prvnotnim kvaseni by mela byt 1.005.

Pred pridanim kvasnic jsem odecetl hustotu 1.041, to byla sobota vecer. Pres noc to zacalo bublat a jelo to jak dabel celou noc, celou nedeli a v pondeli rano jsem si vsiml, ze to polevuje. V pondeli vecer bylo videt, ze je v kvasne zatce nejaky tlak (hladinky nebyly srovnane), ale bublinky uz neuchazely. V utery rano uz se podle kvasne zatky zdalo, ze se nic nedeje a odectena hustota byla 1.012, tak jsem pro jistotu s kvasnou nadobou "zakrouzil", jestli nevybudim nejakou viditelnou cinnost. Nicmene stejnou hustotu jsem odecetl ve stredu vecer.

A ted otazka (nebo spis otazky) zni: Je to ok a mam to zalahvovat? Nebo je hustota moc vysoka, prubeh je v poradku a jen to mam nechat dyl stat? Nechtelo by to kvasinky jeste nejak namotivovat k dalsimu vykonu? (A jak?). Nebo to mam zamichat a vylejt do hajzlu?

Diky za pripadny rady a pivu zdar!

EDIT: jeste me napadlo, ze by mohla bejt uzitecna informace ta, ze jsem tam nasypal kvasnice, co byly u koncentratu. celkovej postup jsem udelal podle obalu - tj. ohrat koncentrat, v kvasny nadobe smichat se trema litrama horky vody, prisypat kilo maltozy a radne zamichat a nechat rozpustit. pak jsem dolil 20l vody, nechal klesnout teplotu a pridal kvasnice, zamichal a nadobu uzavrel. a pak to pokracovalo podle popisu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: lahvovat nebo cekat?
PříspěvekNapsal: čtv 23. úno 2017 19:39:32 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 307
Kvašení skončilo, tzn. lahvovat s přidáním cukru pro nasycení (3g do 0.5l lahve)
FG 1012 je úplně v pořádku.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: lahvovat nebo cekat?
PříspěvekNapsal: čtv 23. úno 2017 23:45:47 
Offline

Registrován: čtv 23. úno 2017 10:34:33
Příspěvky: 8
diky za odpoved, zaridim se podle toho.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: lahvovat nebo cekat?
PříspěvekNapsal: pát 24. úno 2017 13:16:27 
Offline

Registrován: stř 01. úno 2017 21:38:51
Příspěvky: 41
Zdravim, zalozil som Brewferm Ambiorix (15l piva v 30l klasickej fermentacnej plastovej nadobe) a v kvasnej zatke to bublalo max 24 hodin, skor ale este aj menej. A teraz sa hladinky v zatke uz pomaly vyrovnavaju. Je to normalne taketo turbo kvasenie? Je pravda ze to kvasilo pri 22 stupnoch a to kratke bublanie bolo dost intenzivne. S tesnenim nadoby/veka by nemal byt problem, na to si davam dost pozor.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: lahvovat nebo cekat?
PříspěvekNapsal: pát 24. úno 2017 21:25:26 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 307
Ano, kvašení může být při vyšší teplotě takto rychlé, ale ani tak není nutné se stáčením spěchat. Používáš hustoměr?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: lahvovat nebo cekat?
PříspěvekNapsal: sob 25. úno 2017 11:03:59 
Offline

Registrován: stř 01. úno 2017 21:38:51
Příspěvky: 41
Pouzivam jasne, ako sa ustalia hladinky tak zmeriam. Kolko by malo byt pred stacanim? Zacinal som na 1050. Jedna sa o tento koncentrat http://www.svojepivo.sk/Brewferm-Ambiorix-d343.htm


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: lahvovat nebo cekat?
PříspěvekNapsal: sob 25. úno 2017 21:12:38 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 307
Konečná hustota FG je ta, na které se kvašení zastaví a dál už neklesá. U každého piva je to jiné. Koncentráty jsem nikdy nedělal, ale podle toho, co tady čítám, se mezi sebou hodně liší. Zkrátka to změř a pak to sem napiš pro představu pro ostatní.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz