VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing
http://varimpivo.cz/

Druhotné kvašení - větší říz
http://varimpivo.cz/viewtopic.php?f=34&t=2957
Stránka 1 z 1

Autor:  PivoPij [ úte 06. pro 2016 15:45:17 ]
Předmět příspěvku:  Druhotné kvašení - větší říz

Zatím jsem dával do půllitrových lahví pro druhotné kvašení 3g dextrozy. Chtěl bych zkusit přidat pro zvýšení nasycení CO2 větší množství. Máte s tím někdo zkušenost?

Autor:  Dextrone [ pát 06. led 2017 12:05:05 ]
Předmět příspěvku:  Re: Druhotné kvašení - větší říz

Ahoj, víc dextrozy nedávej, pak z toho budeš mít šampus. Já jsem jednou stočil pivo dřív do lahví než bylo uplně prokvašené, ikdyž kvasná zátka byla vyrovnaná, ale kvasnice jen spaly, dal 3g dextrozy a po otevření každé lahve, se mi ze dna zvedalo velké množství bublin, které rozvířilo usazené kvasnice a pivo pěnilo jak blázen a i chuť byla jak šampus. Uvařil jsem zatím jen 8 várek z koncentrátu a ze své zkušenosti však mohu říci, že je lepší pivo nechat dokvasit a mít opravdu jistotu, že kvasný proces je již ukončen a po té přidat 3g dextrozy na 0,5L piva. Někdo stáčí při 4% cukernatosti a již dextrozu nepřidává. Já to zatím netrefil a tak vždy čekám až pivo ve spilce prokvasí úplně, zmizí pěna z hladiny a začne se čistit. Jestli chceš větší říz piva, přidej víc maltozy. Já dávám 1kg na 20L. Nabublaný pivo tedy osobně nemusím.

Autor:  PivoPij [ pát 06. led 2017 12:12:01 ]
Předmět příspěvku:  Re: Druhotné kvašení - větší říz

Děkuju za odpověď. Zatím nemám tolik zkušenosti a tak jsem teď rád, že jsem se do experimentu s vyšší dávkou dextrozy nepustil. I když mně to lákalo. ;)

Autor:  fotozapisnik.eu [ pát 06. led 2017 13:29:21 ]
Předmět příspěvku:  Re: Druhotné kvašení - větší říz

Dextrone píše:
Jestli chceš větší říz piva, přidej víc maltozy. Já dávám 1kg na 20L.


Pro pána krále, co je tohle za radu? Nesnášíš "nabublaný" pivo a zároveň radíš dávat 1kg fermentačního cukru na 20 litrů, tj. 50(!!!)g na litr piva??? To jsi přestřelil skoro o jeden řád! :(


Zkus použít nějakou kalkulačku sycení piva a uvidíš, jaký dostaneš výsledek.

Navíc si myslím (a nejen já), že pro sycení piva je dextróza rozhodně vhodnější než maltóza, jelikož má mnohem menší vliv na chuť piva a výpočet potřebného množství cukru je přesnější...

Autor:  Dextrone [ pát 06. led 2017 20:47:12 ]
Předmět příspěvku:  Re: Druhotné kvašení - větší říz

Nějak ti nerozumím. Při zakládání další várky piva dávám do spilky na primární fermentaci vždy 1kg maltozy a 350g dextrozy a mladinový koncentrát. Na 20L piva pak vychází OG 50 (dle hustoměru), po cca týdnu a ukončení kvašení stočím do lahví s přidáním 3g dextrozy na sekundární fermentaci. V čem je tedy problém? O jakém přeskočení řádu mluvíš?

Autor:  matasek2000 [ pát 06. led 2017 20:57:40 ]
Předmět příspěvku:  Re: Druhotné kvašení - větší říz

Obavám se,ze každý mluvite o jiném čase přidávání. Jeden o přidávání při " míchání", druhy při surogaci. Kdyby se jednalo o suroviny,přidal bych trochu pšenice. Každopádně u dokvašování v lahvích je problém s tím,ze je to špatně sledovatelny.

Autor:  fotozapisnik.eu [ pon 09. led 2017 8:38:04 ]
Předmět příspěvku:  Re: Druhotné kvašení - větší říz

Aha, omlouvám se a beru zpět. Úplně mi uniklo, že jsme se od sycení přesunuli ke rmutování.

Stránka 1 z 1 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/