VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je stř 17. led 2018 23:17:42
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Druhotné kvašení - větší říz
PříspěvekNapsal: úte 06. pro 2016 15:45:17 
Offline

Registrován: ned 11. zář 2016 8:25:07
Příspěvky: 7
Zatím jsem dával do půllitrových lahví pro druhotné kvašení 3g dextrozy. Chtěl bych zkusit přidat pro zvýšení nasycení CO2 větší množství. Máte s tím někdo zkušenost?

_________________
https://pivopij.blogspot.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotné kvašení - větší říz
PříspěvekNapsal: pát 06. led 2017 12:05:05 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 16. lis 2016 13:08:11
Příspěvky: 7
Bydliště: Praha 4
Ahoj, víc dextrozy nedávej, pak z toho budeš mít šampus. Já jsem jednou stočil pivo dřív do lahví než bylo uplně prokvašené, ikdyž kvasná zátka byla vyrovnaná, ale kvasnice jen spaly, dal 3g dextrozy a po otevření každé lahve, se mi ze dna zvedalo velké množství bublin, které rozvířilo usazené kvasnice a pivo pěnilo jak blázen a i chuť byla jak šampus. Uvařil jsem zatím jen 8 várek z koncentrátu a ze své zkušenosti však mohu říci, že je lepší pivo nechat dokvasit a mít opravdu jistotu, že kvasný proces je již ukončen a po té přidat 3g dextrozy na 0,5L piva. Někdo stáčí při 4% cukernatosti a již dextrozu nepřidává. Já to zatím netrefil a tak vždy čekám až pivo ve spilce prokvasí úplně, zmizí pěna z hladiny a začne se čistit. Jestli chceš větší říz piva, přidej víc maltozy. Já dávám 1kg na 20L. Nabublaný pivo tedy osobně nemusím.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotné kvašení - větší říz
PříspěvekNapsal: pát 06. led 2017 12:12:01 
Offline

Registrován: ned 11. zář 2016 8:25:07
Příspěvky: 7
Děkuju za odpověď. Zatím nemám tolik zkušenosti a tak jsem teď rád, že jsem se do experimentu s vyšší dávkou dextrozy nepustil. I když mně to lákalo. ;)

_________________
https://pivopij.blogspot.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotné kvašení - větší říz
PříspěvekNapsal: pát 06. led 2017 13:29:21 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 351
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
Dextrone píše:
Jestli chceš větší říz piva, přidej víc maltozy. Já dávám 1kg na 20L.


Pro pána krále, co je tohle za radu? Nesnášíš "nabublaný" pivo a zároveň radíš dávat 1kg fermentačního cukru na 20 litrů, tj. 50(!!!)g na litr piva??? To jsi přestřelil skoro o jeden řád! :(


Zkus použít nějakou kalkulačku sycení piva a uvidíš, jaký dostaneš výsledek.

Navíc si myslím (a nejen já), že pro sycení piva je dextróza rozhodně vhodnější než maltóza, jelikož má mnohem menší vliv na chuť piva a výpočet potřebného množství cukru je přesnější...

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotné kvašení - větší říz
PříspěvekNapsal: pát 06. led 2017 20:47:12 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 16. lis 2016 13:08:11
Příspěvky: 7
Bydliště: Praha 4
Nějak ti nerozumím. Při zakládání další várky piva dávám do spilky na primární fermentaci vždy 1kg maltozy a 350g dextrozy a mladinový koncentrát. Na 20L piva pak vychází OG 50 (dle hustoměru), po cca týdnu a ukončení kvašení stočím do lahví s přidáním 3g dextrozy na sekundární fermentaci. V čem je tedy problém? O jakém přeskočení řádu mluvíš?


Naposledy upravil Dextrone dne pát 06. led 2017 20:58:28, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotné kvašení - větší říz
PříspěvekNapsal: pát 06. led 2017 20:57:40 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 19. bře 2014 8:43:15
Příspěvky: 346
Bydliště: Hodonín
Obavám se,ze každý mluvite o jiném čase přidávání. Jeden o přidávání při " míchání", druhy při surogaci. Kdyby se jednalo o suroviny,přidal bych trochu pšenice. Každopádně u dokvašování v lahvích je problém s tím,ze je to špatně sledovatelny.

_________________
http://pidipivovar-matavar.webnode.cz/

http://domovarnici.webnode.cz/

http://matasek.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Druhotné kvašení - větší říz
PříspěvekNapsal: pon 09. led 2017 8:38:04 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 351
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
Aha, omlouvám se a beru zpět. Úplně mi uniklo, že jsme se od sycení přesunuli ke rmutování.

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz