VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je stř 13. pro 2017 15:57:43
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Jemne kysle pivka z koncentratov
PříspěvekNapsal: pon 05. zář 2016 10:26:42 
Offline

Registrován: pon 04. kvě 2015 7:51:29
Příspěvky: 142
Bydliště: Brno
Kvasinky a proces kvašení jsou spolu s důslednou hygienou pro vznik dobrého piva to nejdůležitější, opravdu není radno je podceňovat.

Co se týče teploty, asi to bude znít tvrdě, ale buď to budeš nějak řešit, nebo se smiř s tím, že v létě dobré pivo neuděláš. Řešení může být:
1. Nevařit v létě pivo.
2. Vybírat kvasnice s tolerancí vyšší teploty (a pochopitelně pivní styly, do kterých se hodí) - třeba některé belgické.
3. Zařídit si nějakou formu chlazení. Nemusí to být nic složitého, já mám třeba na balkoně bednu slepenou z polystyrenu (asi jedna hodina práce), do které občas přihodím PET lahev s ledem.

K těm dvěma otázkám... Řešilo se to tu mnohokrát a jednoznačná odpověď není, záleží na spoustě faktorů. Takže opět něco, co jsi asi nechtěl slyšet: Nezbývá než si projít příslušná vlákna a udělat si přehled sám.

_________________
Pivo nechává narůstat masové partie člověka a silou a dobrotou této obilné šťávy dává i pěkné zbarvení v obličeji. Čistá voda naproti tomu člověka oslabuje, protože obsahuje vady a nemá velkou hodnotu.
Sv. Hildegarda z Bingenu (1098-1179)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jemne kysle pivka z koncentratov
PříspěvekNapsal: čtv 08. zář 2016 16:49:22 
Offline

Registrován: stř 31. srp 2016 20:54:02
Příspěvky: 12
Ja som použil kvasnice Danstar Nottingham na sladový výťažok (jačmeň, svetlý), teplota fermentácie cca 23°C. Vykvasilo to už za jeden deň. Chuť po týždni ležania na konci nepríjemné kyslá, s čím som nespokojný. Rozmýšľam nad tým či to nie je spôsobené príliš vysokou teplotou fermentácie (nemám dojem, že by sa to nejako nainfikovalo). Inak neviem čo by to mohlo byť.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jemne kysle pivka z koncentratov
PříspěvekNapsal: čtv 08. zář 2016 21:34:16 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 19. bře 2014 8:43:15
Příspěvky: 342
Bydliště: Hodonín
A zkusil jsi sladový výtažek od jiného výrobce? Nebo aspoň jinou šarži?

_________________
http://pidipivovar-matavar.webnode.cz/

http://domovarnici.webnode.cz/

http://matasek.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jemne kysle pivka z koncentratov
PříspěvekNapsal: sob 10. zář 2016 10:07:56 
Offline

Registrován: stř 31. srp 2016 20:54:02
Příspěvky: 12
Urobil som druhý sladový výťažok, ešte som neochutnával


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jemne kysle pivka z koncentratov
PříspěvekNapsal: sob 24. zář 2016 22:35:05 
Offline

Registrován: stř 31. srp 2016 20:54:02
Příspěvky: 12
Aj druhý bol mierne nakyslý, ale inak som bol spokojný. Mám dojem, že Danstar Nottingham zle znášajú teploty vyššie ako 21°C.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jemne kysle pivka z koncentratov
PříspěvekNapsal: čtv 02. úno 2017 20:51:40 
Offline

Registrován: čtv 02. úno 2017 20:43:52
Příspěvky: 1
Zdravim, prave začínam z varenim piva. Na začiatok som si kupil dve pivne koncentraty od značky Gozdawa -Stout a Dark Ale. Ako prve som spravil stout a teraz kvasim Dark Ale ale ani u jedneho piva sa my na hladine nevytvorila deka, iba take male bodky kvasnic. U Stoutu som použil pribalene kvasnice a u Dark Ale kvasinky Safbrew S-33. Stout my stoji v pivnici pri teplote 8stupnov už viac ako mesiac ale pivo chuti strašne horko a je zneho moc cítiť kvasnice a Dark ale som dnes meral po 5 dnoch primarneho kvasenia ma hustotu 1022 a taktiež je zneho velmi cítiť kvasinky ....Je tato chuť normalna u pivnych koncentratoch .


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jemne kysle pivka z koncentratov
PříspěvekNapsal: čtv 02. úno 2017 21:47:50 
Offline

Registrován: stř 31. srp 2016 20:54:02
Příspěvky: 12
Stout až pri 8°C? Ak si použil pribalené kvasnice tak to má zrejme kvasiť pri teplote 17-20 °C, nie tak málo. 8°C je trocha málo pre primárne kvasenie aj pre spodné kvasinky. Rozhodne to daj do teplejšieho prostredia. Safbrew S-33 kvasia pri 15-20 °C. Horkosť je asi OK (nechutnal som), ale nikdy to nemá kvasiť až mesiac. Obidve pivá by pri spomínaných teplotách hotové za týždeň.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jemne kysle pivka z koncentratov
PříspěvekNapsal: pát 03. úno 2017 19:37:05 
Offline

Registrován: pát 19. zář 2014 12:56:45
Příspěvky: 50
Bydliště: TN
Obecne sa odporuca drzat sa pri spodnych teplotach, ktore su uvedene na kvasniciach. Ja som v lete robil Ale - pouzil som S-04 s ktorymi som dovtedy robil dobre pivka, ale v lete bolo dost teplo a kvasilo mi to v cca 24-25 st. a to pivo je aj po polrocnom lezani kysele. Povedal by som ze suche, ze kvasinky prekvasili vsetko co sa dalo. Optimalne je riadit teplotu kvasenia (chladnicka), nie vzdy je to realne a su doma idealne teploty a podmienky.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz