VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pát 24. bře 2017 20:50:49
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Jemne kysle pivka z koncentratov
PříspěvekNapsal: sob 03. zář 2016 19:58:23 
Offline

Registrován: sob 03. zář 2016 19:27:27
Příspěvky: 6
Ahojte, potreboval by som poradit..Robievam si pivka z koncentratov...asi 10 ich mam za sebou...uplne prve mi zkyslo, dovodom bola nesterilizacia naradia. Otvtedy si davam na to pozor a vsetko dezinfikujem hydroxidom.
Problem s mojimi pivkami je ze vacsina z nich aj po 4-6 tyzdnoch lezania ma stale jemne kyslastu chut. Ta casom slabne ale nechce sa mi cakat na kazde pivo 3 mesiace. Potrebujem poradit kde robim chybu.
Moj postup je takyto:

Vsetko vysterilizujem..
kvasneice, vzdy z koncentratu, rozrabam do misky s pol na pol prevarena voda a voda z vodovodu.pridam lyzicku dextrozy a nasypem kvasnice...zamiesam plastovou lyzickou..potom necham kym nemakysne cca 20 min

do kvasnej nadoby dam 1 kg maltozu (niekedy pol na pol s dextrozou), pridam koncentrat a plechovicu oplachenm zovretou vodou z kanvice..do kvasnej nadoby dam prevarenu vodu z kanvice..cca 3 L..vsetko dobre premiesam kym nie je cukor rozpusteny..potom dolejem studenu vodu sprchou..

potom pridam kvasnice.premiesam..nasadim kvasnu zatku a necham 2-3 tyzdne v spajzi pri teplote 20-23..ako kedy..
niekedy po tyzdny kvasnu nadobu par krat zatocim...pre premiesanie..

potom pivo stacam do vysterilizovanych sklenych odkvapkanych flias ,pridam jednu tabletu dextrozy ..necham cca 2 tyzdne dokvasit a potom bud do chladnicky kde je cca 10 C alebo necham v spajzi pri cca 20 C...pivko, ako pisem stoji vzdy 4 a viac tyzdnov.


kysla chut je hlavne na zaciatku po napiti, potom prichadza horkejsia chut chmelu

napr. Australian Pale Ale stalo 3 mesiace a stele bolo jemne nakysle..
momentalne mam jednu IPA a ta je po 6 tyzdneoch az nechutna..az to nie je IPA
taktiez mexicke cerveza je jemne nakysle ...


ako pisem ...prve pivo my zkyslo..takze viem ako chuti pokazene pivo....o tom tato tema nieje !!!

dakuje vam za rady..


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jemne kysle pivka z koncentratov
PříspěvekNapsal: sob 03. zář 2016 20:33:04 
Offline

Registrován: stř 31. srp 2016 20:54:02
Příspěvky: 12
Tiež som sa s tým stretol pri Black Rock - Pilsner Blonde, domnieval som sa, že je to len problém nejakej Americkej odrody chmeľu. Po asi 2 týždňoch sa to už upravilo ale stále sa mi zdá troška kyslé. Podobne kamarát varil nejaký koncentrát a je z toho dosť zkysnuté pivo (a neviem čomu to pripísať, všetko sme dezinfikovali pred robením).


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jemne kysle pivka z koncentratov
PříspěvekNapsal: sob 03. zář 2016 21:00:22 
Offline

Registrován: sob 03. zář 2016 19:27:27
Příspěvky: 6
neviem ci je to bezne u koncentratov alebo je chyba v postupe..
rozmyslal som ci to nebude v horucej vode do ktorej davam koncentrat a cukor..a tym dojde k nejakemu procesu co to pokazi..
alebo v kvasniciach
alebo v tom miesani varky asi po tyzdni kvasenia...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jemne kysle pivka z koncentratov
PříspěvekNapsal: sob 03. zář 2016 21:21:52 
Offline

Registrován: sob 03. zář 2016 19:27:27
Příspěvky: 6
inak...tak ako pisem tento prispevok..otvoril som si Vikbeer bitter...po 2 tyzdnoch druhotnej fermentacii, cize bez statia...

a vobec nie je kyselkavy...

takze to vidim tak..ze je to znackou... ta IPA je masterpint...mam este od nich psenicne..tak uvidim ci aj to bude take....
ale je teda otazkou ci lacnejsi koncentrat je aj chutovo podradnejsi?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jemne kysle pivka z koncentratov
PříspěvekNapsal: ned 04. zář 2016 10:08:11 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 01. úno 2012 15:58:29
Příspěvky: 81
Vidím pár možných důvodů:

1) Kvasnice vždy z koncentrátu.
Asi největší důvod. Často nebývají moc dobré kvality, je jich obvykle menší množství, skladují se spolu s koncentrátem většinou v teple... Takže když dělat pivo z koncentrátu, tak je lepší koupit kvasnice zvlášť.

2) Rehydratace kvasnic.
Správně by se měly kvasnice nasypat do převařené zchlazené vody. Až se samy nacucají tak promíchat a až pak třeba přidat tu lžičku dextrózy, ale není to nutné, dělá se to spíš proto, abys měl důkaz, že kvasnice fakt žijou.

3) Kvašení 2-3 týdny.
To je zbytečně moc, navíc při svrchním kvašení. Pak hotové pivo dlouho leží na již nepracujících kvasnicích. Po 3-4 dnech změř hustotu, pokud se nebude 2-3 dny hýbat, můžeš stočit s přídavkem dextrózy. (Bublání kvasné zátky není dobrý ukazatel průběhu kvašení. Může to bublat ještě dlouho po tom, co už je vykvašeno.)

4) Míchání s nádobou po týdnu kvašení.
Zbytečné, navíc v téhle fázi už by se pivo nemělo provzdušňovat. Pokud nevaříš extra silné piva, tak bych to nedělal, kvasnice už stejně pravděpodobně mají hotovo.

Jinak mi postup přijde ok. Hlavní problém bych viděl v těch kvasnicích z koncentrátu a zbytečně dlouhé době kvašení.

_________________
Domácí pivovar Tučňák
Kvasí:
  • "Ležák" 13°
V lednici:
  • APA #1 Chinoogget 11° (chmely Chinook a Nugget)
  • Milk Stout 14° (s laktózou)
  • Svatební R1 15° Belgian Blond Ale


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jemne kysle pivka z koncentratov
PříspěvekNapsal: ned 04. zář 2016 11:56:08 
Offline

Registrován: sob 03. zář 2016 19:27:27
Příspěvky: 6
vdaka...mam teda par otazok..

1.
ake kvasnice teda mozem pouzit? kedze si kupujem rozdne druhy piv...nie na kazde su aj kvasnice..
priklad mojej poslednej objednavky:

Woodfordes Norfolk Nog
Young´s Harvest Stout
Geordie Mild
Edme Weizen
Brewmaker Scottish Heavy
Brewferm Triple - bylinné pivo
BLACK ROCK Nut Brown Ale
Speciale - London Porter
Muntons export stout

Je mi jasne akurat to ze na weizen potrebujem kvasnice na psenicne pivo :-)
ale co taky stout?

alebo sa spytam aj takto: mnohe kvasnnice su udavane pre Lager a Pilsener? teda z mojej objednavky ich mozem pouzit na co?


2.
meriam cukromerom..stupniva plato do 20
vacsinou ma pivo okolo 4 ked ho stacam...aka je najvyssia hodnota pri ktorej mozem stocit?

3.. ked stocim pivo do flias..a idem hned zarobit dalsie..mozem tie kvasnice zo dna pouzit? ako ich pripravit? kolko? kolko krat po sebe?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jemne kysle pivka z koncentratov
PříspěvekNapsal: ned 04. zář 2016 12:47:44 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 01. úno 2012 15:58:29
Příspěvky: 81
blazom píše:
1.
ake kvasnice teda mozem pouzit? kedze si kupujem rozdne druhy piv...nie na kazde su aj kvasnice..
priklad mojej poslednej objednavky:

Je mi jasne akurat to ze na weizen potrebujem kvasnice na psenicne pivo :-)
ale co taky stout?

alebo sa spytam aj takto: mnohe kvasnnice su udavane pre Lager a Pilsener? teda z mojej objednavky ich mozem pouzit na co?


Nevím, z jakého obchodu nakupuješ, ale například tyhle (asi nejrozšířenější) kvasnice se dají rozdělit na:
- anglické: Safale S-04
- americké: Safale US-05
- belgické: Safbrew S-33 nebo Safbrew T-58
- pšeničné: Safbrew WB-06
- ležáky: Saflager S-23 nebo Saflager W34/70

A pak bych se držel původu stylu. Takže já bych to zvolil takto:

Woodfordes Norfolk Nog - anglické: Safale S-04
Young´s Harvest Stout - anglické: Safale S-04
Geordie Mild - anglické: Safale S-04
Edme Weizen - pšeničné: Safbrew WB-06
Brewmaker Scottish Heavy - anglické: Safale S-04
Brewferm Triple - bylinné pivo - belgické: Safbrew S-33 nebo Safbrew T-58
BLACK ROCK Nut Brown Ale - anglické: Safale S-04 nebo americké: Safale US-05
Speciale - London Porter - anglické: Safale S-04
Muntons export stout - anglické: Safale S-04

Samozřejmě je to na každého chuti, někomu třeba nevyhovují S-04 a raději všechny ale dělá s US-05. To si musíš odzkoušet.
Třeba ten Stout klidně S-04 nebo US-05. Ležákové se na Tvůj výběr moc nehodí - nic z toho není sylem ležák.
(Pozor na to, že u koncentrátů označovaných např. jako Pilsner, jsou většinou přiloženy svrchní kvasnice, kvůli jednoduchosti. Ale když si přikoupíš nějaké opravdu ležákové kvasnice, musíš kvasit při nižších teplotách.)

blazom píše:
2.
meriam cukromerom..stupniva plato do 20
vacsinou ma pivo okolo 4 ked ho stacam...aka je najvyssia hodnota pri ktorej mozem stocit?

Okolo těch 4 je to běžné (ale někdy to může jít i níž). Záleží na stylu, použitých surovinách, kvasnicích... Nejlepší je se ze začátku držet toho, že až to přestane klesat, je čas stočit.

blazom píše:
3.. ked stocim pivo do flias..a idem hned zarobit dalsie..mozem tie kvasnice zo dna pouzit? ako ich pripravit? kolko? kolko krat po sebe?

Můžeš je použít. Je to většinou i lepší než nové sušené. Podívej se do sekce Kvasnice, určitě tam budou rady a návody ohledně znovupoužívání kvasnic. Myslím, že je toho tady na fóru popsaného dost.

_________________
Domácí pivovar Tučňák
Kvasí:
  • "Ležák" 13°
V lednici:
  • APA #1 Chinoogget 11° (chmely Chinook a Nugget)
  • Milk Stout 14° (s laktózou)
  • Svatební R1 15° Belgian Blond Ale


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jemne kysle pivka z koncentratov
PříspěvekNapsal: ned 04. zář 2016 19:06:15 
Offline

Registrován: sob 03. zář 2016 19:27:27
Příspěvky: 6
dakujem


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jemne kysle pivka z koncentratov
PříspěvekNapsal: ned 04. zář 2016 20:28:23 
Offline

Registrován: pon 04. kvě 2015 7:51:29
Příspěvky: 117
Bydliště: Brno
blazom píše:
Vsetko vysterilizujem.. kvasneice, vzdy z koncentratu, rozrabam do misky s pol na pol prevarena voda a voda z vodovodu...

Nedá mi to, abych se nezeptal: Toto počínání má nějaký skrytý esoterický smysl, nebo je jeho cílem jen znovu si kontaminovat už převařenou vodu?
Jinak souhlas s tím, co napsal Mithe. Kvasnice v setu jsou většinou horší kvality, jeden druh pro všechna piva a hlavně je jich málo. Pokud je set starší a/nebo špatně skladovaný, je jich živých ještě míň. A když je pak nasypeš do vody s dextrózou, tak si jich z toho mála ještě významnou část zabiješ. A je na průšvih zaděláno.
Kromě toho, 23°C je jako teplota prostředí i pro svrchní kvašení docela dost. Kvasící mladina má totiž ještě o něco víc, kvasinky si v ní samy přitopí.

_________________
Pivo nechává narůstat masové partie člověka a silou a dobrotou této obilné šťávy dává i pěkné zbarvení v obličeji. Čistá voda naproti tomu člověka oslabuje, protože obsahuje vady a nemá velkou hodnotu.
Sv. Hildegarda z Bingenu (1098-1179)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jemne kysle pivka z koncentratov
PříspěvekNapsal: ned 04. zář 2016 21:05:15 
Offline

Registrován: sob 03. zář 2016 19:27:27
Příspěvky: 6
OK..beriem...najak som sa s kvasnicami doposial netrapil..ale pochopil som ze treba byt viacej opatrnejsi,...zaroven som si uz precital ako rehydratovat spravne...
co sa tyka teploty...nemozem v panelaku vyskakovat...tie teploty okolo 23 su hlavne v lete ked su horucavy..inak je to okolo 20


predsa len 2 otazky pred spanim :.kolko krat mozem pouzit jedny kvasnice..ak zarabam pivo hned ako stocim druhe?
ak nezarabam hned..dam kvasnice do pohara a do chladnicky..kolko je priemerna doba trvanlivosti?

vdaka


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz