VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je stř 19. čer 2019 8:37:55
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

https://www.pivovary-braumeister.cz Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 87 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: BREWFERM
PříspěvekNapsal: pon 06. bře 2017 21:58:43 
Offline

Registrován: stř 01. úno 2017 21:38:51
Příspěvky: 41
Pol deci do odmerneho valca dam v pohode, aspon okostujem ci to neni pokazene :) Ale pockam veru do siedmeho dna. Dik teda za upokojenie. Naposledy som robil taku mensiu davku Brewferm Ambiorix (i ked i ten ma o 5 litrov viac - 15) a do 12 hodin zacal bublat jak prasa a bublal tak 24 hodin. Teraz sa v kvasnej zatke hladiny riadne od seba vzdialili a tento treti den sa uz zasa k sebe priblizuju...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BREWFERM
PříspěvekNapsal: úte 07. bře 2017 8:53:36 
Offline

Registrován: pon 04. kvě 2015 7:51:29
Příspěvky: 142
Bydliště: Brno
Zrovna jsem něco hledal ke kvasinkám Mangrove Jack a na Homebrewtalk se hodně řeší, že mají dost pomalý rozjezd. Ale jak se jednou chytnou, tak už jedou dobře.
Ale jestli tam máš deku, tak bych se vůbec netrápil. Kvašení zjevně probíhá, a i to CO2 musí někudy unikat - pokud nejde přes zátku, tak to asi přece jen vypadá, že utíká pod víkem, nebo třeba kolem zátky.

_________________
Pivo nechává narůstat masové partie člověka a silou a dobrotou této obilné šťávy dává i pěkné zbarvení v obličeji. Čistá voda naproti tomu člověka oslabuje, protože obsahuje vady a nemá velkou hodnotu.
Sv. Hildegarda z Bingenu (1098-1179)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BREWFERM
PříspěvekNapsal: úte 07. bře 2017 19:35:10 
Offline

Registrován: ned 02. pro 2012 20:06:26
Příspěvky: 64
Bydliště: Praha
radolaco píše:
Pol deci do odmerneho valca dam v pohode, aspon okostujem ci to neni pokazene :) Ale pockam veru do siedmeho dna. Dik teda za upokojenie. Naposledy som robil taku mensiu davku Brewferm Ambiorix (i ked i ten ma o 5 litrov viac - 15) a do 12 hodin zacal bublat jak prasa a bublal tak 24 hodin. Teraz sa v kvasnej zatke hladiny riadne od seba vzdialili a tento treti den sa uz zasa k sebe priblizuju...


Tyhle koncentraty maji, mimo jine, nevyhodu v tom, ze nevis, v jaky kondici jsou kvasnice. Nevis, v jakej podminkach je skladuji nebo transportuji. Prece jenom se do lednicky vejde vic malej pytliku s kvasnicema nez celejch plechovek s koncentratem. Rozhodne bych nekdy zkusil koupit kvasnice zvlast, treba prave Magrove's Jack, pro belgii bych volil bud M47 Belgian Abbey, M31 Belgian Tripel nebo M41 Belgian Ale, pripadne M21 Belgian Wit pro belgickou psenici. A urcite pred pouzitim prinejmensim rehydratovat nebo udelat starter.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BREWFERM
PříspěvekNapsal: stř 08. bře 2017 0:16:10 
Offline

Registrován: stř 01. úno 2017 21:38:51
Příspěvky: 41
Brady píše:
Tyhle koncentraty maji, mimo jine, nevyhodu v tom, ze nevis, v jaky kondici jsou kvasnice. Nevis, v jakej podminkach je skladuji nebo transportuji. Prece jenom se do lednicky vejde vic malej pytliku s kvasnicema nez celejch plechovek s koncentratem. Rozhodne bych nekdy zkusil koupit kvasnice zvlast, treba prave Magrove's Jack, pro belgii bych volil bud M47 Belgian Abbey, M31 Belgian Tripel nebo M41 Belgian Ale, pripadne M21 Belgian Wit pro belgickou psenici. A urcite pred pouzitim prinejmensim rehydratovat nebo udelat starter.


To je pravda. A to som prvy krat mladinu len posypal kvasnicami lebo jednak to pisali na obale koncetratu a prvy krat som sa stretol s tym aj v slovenskom navode co bol ku koncentratu dodany z obchodu (svojepivo.sk). Ono v tych navodoch predtym odporucali vzdy zobrat 2dc mladinydo pohara a nastartovat kvasnice v nom. Len vramci hygieny som s tym mal vzdy tak trosku problem aby som nejak rozumne zobral zo spilky 2 dc mladiny do pohara...ako to robite vy? Staci dat do pohara len vodu s trochou maltozy?

Inak teda, zmeriam asi hustotu a podla toho uvidim ci tie kvasnice pracovali. Ak bude stale vysoka, je v pohode ak kupim nove kvasnice a po tyzdni znova ich svacnem nech to znova pokvasi?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BREWFERM
PříspěvekNapsal: stř 08. bře 2017 1:22:31 
Offline

Registrován: ned 02. pro 2012 20:06:26
Příspěvky: 64
Bydliště: Praha
To posypani kvasnic rovnou na mladinu tady nekdo kdysi na foru popsal jako "genocidu":) Opravdu je lepsi dat si trochu praci navic a udelat rehydrataci nebo starter. Rehydratace se nemusi delat s maltozou, staci voda. Podrobnej videonavod je na https://www.youtube.com/watch?v=SL92Bd4kfbQ nebo psanej tady https://www.homebrewersassociation.org/how-to-brew/rehydrating-dry-yeast/.
Starter pak ma hezky popsanej Gradys na svejch stranach: https://www.fotozapisnik.eu/gradys/tipy/1147/starter Akorat je to casove trochu narocnejsi. Je potreba to udelat zhruba 12-24 hodin pred varenim.

Ja osobne delam rehydrataci pri pouzit susenych kvasnic a starter pri pouziti tekutych. Na sanitaci doporucuju StarSan od Five Star Chemical, trochu hur se schani, ale pak staci udelat roztok do rozprasovace, vsechno co se dotkne kvasnic nebo mladyho piva nastrikat timhle roztokem a nemel bys mit sebemensi problem. Co se tyka hustoty, zmer a dej vedet. Novy kvasnice muzou pomoct, no uvidime.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BREWFERM
PříspěvekNapsal: stř 08. bře 2017 14:40:48 
Offline

Registrován: stř 01. úno 2017 21:38:51
Příspěvky: 41
A cele to rehydratovanie kvasnic ma este iny vyznam ako len zistit ci pridavas naozaj "fungujuce" kvasnice?
Lebo nejak mi unika vyznam rozmiesavat ich v 2dc vody a potom to cele vliat do mladiny ako namiesto toho cele kvasnice vysypat to mladiny a rozmiesat tam...

Inak teda k tej rehydratacii: Teda dat asi 1 dc 40°C vody do pohara, tu posypat kvasnicami, cakat 15 minut (cast popada na dno), potom to cele zamiesat, cakat dalsich 5 minut, zamiesat to zas a cakat kym teplota neklesne na teplotu ladiny (20°C) a vyliat do mladiny.
Spravne som to pochopil? Myslel som ze taka teplota vody (40°C) uz moze kvasnice zabit...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BREWFERM
PříspěvekNapsal: stř 08. bře 2017 14:57:34 
Offline

Registrován: ned 02. pro 2012 20:06:26
Příspěvky: 64
Bydliště: Praha
Ma to vyznam v tom, ze kvasnice se "probudi" a nastartuji metabolismus. Jsou pak mene "stresovane" a svoji praci udelai rychle, lepe (nizsi FG) a hlavne bez chutovch vad. Nazory na pouziti se ruzni, ale ja zastavam nazor, ze susene kvasnice by se meli rozjet jen ve vode a po cca 40 minutach teprve prilejt mladinu, aby se vyrovnala teplota dila a rehydratovanych kvasnic a po chvili pak nalit do spilky.
Tech 40°C uricte kvasnice nezabije, muzes klidne pouzit vodu trochu chladnejsi, treba 30°C. Tech cca 100ml zchladne velmi rychle.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BREWFERM
PříspěvekNapsal: stř 08. bře 2017 18:47:03 
Offline

Registrován: stř 01. úno 2017 21:38:51
Příspěvky: 41
OK.
Tak som zmeral hustotu a je 1014 (plato 3.5). Na obale koncentratu je FG 1004 (plato 1). Chutovo inak vyzera v poriadku. Tak teraz neviem ci tam dat tie dalsie kvasnice, asi skor nie a mal by som este pockat, predsalen je to este len 5 dni od zalozenia. Inak keby som tam tie kvasnice dal a tie by uz toho moc ani nemali co papkat, uskodilo by to niecomu?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BREWFERM
PříspěvekNapsal: stř 08. bře 2017 20:55:11 
Offline

Registrován: ned 02. pro 2012 20:06:26
Příspěvky: 64
Bydliště: Praha
Podle uvodni hustoty 1070 je tech 1014 jako konecna hustota docela dobry skore, podle me uz to o moc niz nepujde. Co pisou na obalu je jedna vec, realita je vetsinou jina. Klidne bych to stocil do lahvi, pridal cukr a nechal cca 10 dni jeste ve stejny teplote, co probihalo hlavni kvaseni. Ale jestli chces, klidne to jeste par dni nech na kvasit a je mozny ze to o par bodu jeste sleze. A jestli ne, uricte to tomu neublizi. Jiny kvasnice bych ale rozhodne nepridaval.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BREWFERM
PříspěvekNapsal: stř 08. bře 2017 21:28:16 
Offline

Registrován: stř 01. úno 2017 21:38:51
Příspěvky: 41
Jo, necham to tak do soboty a asi stocim. Bol by som rad keby to este trosku padlo, aspon o 1 plato. Dam vedeit, zatial dik.
PS: ty varis asi zo surovin co?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 87 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz