VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je čtv 30. bře 2017 1:46:31
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 87 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: BREWFERM
PříspěvekNapsal: pon 04. bře 2013 6:35:46 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 13. dub 2011 23:05:04
Příspěvky: 294
Bydliště: Okrouhlá, Boskovice
Safbrew S-33 nebo T-58 jsou určitě v pořádku. Nemám ale odzkoušený osobně. Z koncentrátů jsem kvasil jen spodně.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BREWFERM
PříspěvekNapsal: stř 12. bře 2014 22:07:56 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 04. led 2014 18:36:24
Příspěvky: 319
Bydliště: Trenčín
No, takze som prave docital toto vlakno, oblizal som si sliny co mi stekaju po hube a definitivne som sa rozhodol: zajtra umyjem stary demijon co mi roky necinne lezi v garazi a odteraz budem kvasit paralelne dve varky: jednu vacsiu - pilsnery, ejly a leziaky od smadu, no a druhu varku male davky dobrot od Brewfermu.
Aj tak mi to pivisko nestihalo kvasit a ulezat sa uz vobec nie, lebo som ho vychlemstal par dni po nalahvovani. A to som bol doteraz vinar !!!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BREWFERM
PříspěvekNapsal: pát 21. bře 2014 11:52:16 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 04. led 2014 18:36:24
Příspěvky: 319
Bydliště: Trenčín
vankus píše:
No, takze som prave docital toto vlakno, oblizal som si sliny co mi stekaju po hube a definitivne som sa rozhodol: zajtra umyjem stary demijon co mi roky necinne lezi v garazi a odteraz budem kvasit paralelne dve varky: jednu vacsiu - pilsnery, ejly a leziaky od smadu, no a druhu varku male davky dobrot od Brewfermu.
Aj tak mi to pivisko nestihalo kvasit a ulezat sa uz vobec nie, lebo som ho vychlemstal par dni po nalahvovani. A to som bol doteraz vinar !!!


Tazke kupil som Abdij a Grand Cru. V originalnom navode u obidvoch pisu, ze pridat sa ma 500 g obycajneho alebo trstinoveho cukru !!!
Na strankach Eurobach ale doporucuju dokupit ako surogaciu 1 kg maltozy.

Co a kolko mam teda vlastne pouzit ? Dam tam 500 g maltozy ? Neovplyvni to prilis chut piva ? V takom pripade by som radsej dal dextrozu, ta len prida alkohol bez vplyvu na chut.
Ma s tym niekto skusenosti ?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BREWFERM
PříspěvekNapsal: pát 21. bře 2014 13:12:31 
Offline

Registrován: čtv 11. zář 2008 11:56:34
Příspěvky: 862
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní
vankus píše:
vankus píše:
No, takze som prave docital toto vlakno, oblizal som si sliny co mi stekaju po hube a definitivne som sa rozhodol: zajtra umyjem stary demijon co mi roky necinne lezi v garazi a odteraz budem kvasit paralelne dve varky: jednu vacsiu - pilsnery, ejly a leziaky od smadu, no a druhu varku male davky dobrot od Brewfermu.
Aj tak mi to pivisko nestihalo kvasit a ulezat sa uz vobec nie, lebo som ho vychlemstal par dni po nalahvovani. A to som bol doteraz vinar !!!


Tazke kupil som Abdij a Grand Cru. V originalnom navode u obidvoch pisu, ze pridat sa ma 500 g obycajneho alebo trstinoveho cukru !!!
Na strankach Eurobach ale doporucuju dokupit ako surogaciu 1 kg maltozy.

Neovplyvni to prilis chut piva ?

Ano, ovlivní. Ale směrem k lepšímu pivu.

_________________
Hellbastard Craft Brewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BREWFERM
PříspěvekNapsal: pát 21. bře 2014 14:28:08 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 04. led 2014 18:36:24
Příspěvky: 319
Bydliště: Trenčín
tomino píše:
Ano, ovlivní. Ale směrem k lepšímu pivu.


Kolko dat tej maltozy?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BREWFERM
PříspěvekNapsal: pát 21. bře 2014 20:21:03 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 13. dub 2011 23:05:04
Příspěvky: 294
Bydliště: Okrouhlá, Boskovice
Zeptám se proč dávat maltózu nebo dextrózu? Když uvaříš pivo ze surovin tak tam žádný surogace nedáváš.
Jestli chceš opravdu dobrý pivo, rozmíchej koncentrát v tolika litrech vody, aby jsi dostal požadovanou hustotu, či % cukru.
Kup si hustoměr či ještě lépe cukroměr 1-20%.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BREWFERM
PříspěvekNapsal: pát 21. bře 2014 21:33:55 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 04. led 2014 18:36:24
Příspěvky: 319
Bydliště: Trenčín
kytarovej píše:
Zeptám se proč dávat maltózu nebo dextrózu? Když uvaříš pivo ze surovin tak tam žádný surogace nedáváš.
Jestli chceš opravdu dobrý pivo, rozmíchej koncentrát v tolika litrech vody, aby jsi dostal požadovanou hustotu, či % cukru.
Kup si hustoměr či ještě lépe cukroměr 1-20%.


No snazim sa dodrzat navod vyrobcu. Ked pise ze tam cosi treba pridat, tak predpokladam ze to tam patri.
Ked rozmiesam len samotny koncentrat na pozadovanu hustotu, tak vysledok moze mat trochu inu chut nez vyrobca predpoklada, pravdepodobne bude viac horky a aromatickejsi. Co sice nemusi byt zle, ale aj moze.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BREWFERM
PříspěvekNapsal: sob 22. bře 2014 8:24:43 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 13. dub 2011 23:05:04
Příspěvky: 294
Bydliště: Okrouhlá, Boskovice
vankus píše:
kytarovej píše:
Zeptám se proč dávat maltózu nebo dextrózu? Když uvaříš pivo ze surovin tak tam žádný surogace nedáváš.
Jestli chceš opravdu dobrý pivo, rozmíchej koncentrát v tolika litrech vody, aby jsi dostal požadovanou hustotu, či % cukru.
Kup si hustoměr či ještě lépe cukroměr 1-20%.


No snazim sa dodrzat navod vyrobcu. Ked pise ze tam cosi treba pridat, tak predpokladam ze to tam patri.
Ked rozmiesam len samotny koncentrat na pozadovanu hustotu, tak vysledok moze mat trochu inu chut nez vyrobca predpoklada, pravdepodobne bude viac horky a aromatickejsi. Co sice nemusi byt zle, ale aj moze.


Věř tomu, že pokud výrobce radí dát tam obyčejný nebo třtinový cukr, nemá to na výslednou chuť žádný vliv. Maltóza něco do chuti přidá, ale zase si tím pádem naředíš chuť koncentrátu.
Ze začátku jsem se taky držel "návodů" výrobce. Potom jsem vždy míchal bez surogací a nikdy jsem nelitoval. Oproti těm surogovaným byla chuť mnohem plnější.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BREWFERM
PříspěvekNapsal: sob 22. bře 2014 23:43:45 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 04. led 2014 18:36:24
Příspěvky: 319
Bydliště: Trenčín
Dokybla to uz som uplne zmagoreny. Tu vo vlakne Bulldog Mosquit tvrdi, ze tam treba naozaj dat cukor, ja si myslim ze maltozu a ty tvrdis ze nic. Tak zajtra to chcem namiesat a veru neviem co urobim...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BREWFERM
PříspěvekNapsal: ned 23. bře 2014 7:48:58 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2780
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Do některých piv běžný cukr (sacharosa) patří. Jedná se např. o belgický trippely a další siláky. Příliš velká "plnost", které by pomohla maltóza, je tam prostě naškodu. Souvisí to s následujícím (spíš všechno se vším):
- vyšší obsah alkoholu (je žádoucí)
- nižší finální hustota (=> vyšší prokvašení) je žádoucí

Uvedené ovšem platí pouze v případě, že se snažíte dělat skutečného zástupce daného stylu (nemusí to být nutně ze surovin), tj. třeba 20°P a víc.
Pokud někdo dělá jako-trippel třeba dvanáctku (12°P), pak ať tam radši třeba maltozu, protože jinak by to pivo bylo opravdu prázdné.

Je taky potřeba brát v potaz, že u těchto belgických piv se správně uvaří celkem silná mladina, do které ještě přisype nějaký běžný cukr. Nelze to simulovat u koncentrátů tím, že vezmeš jednu plechovku, rozmícháš ji ve 20L mladiny (stupňovitost bude třeba 7°P) a pak do toho začneš sypat cukr ve velkým - to by to pak bylo skutečně o ničem - to už radši tu maltózu.
Správné by tedy bylo koncentrát rozmíchat v menším objemu vody (tak aby to vyšlo na nějakých 18°P), nebo použít těch plechovek více na větší objem, a až v tom rozmíchávat cukr (bez přídavku další vody).

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. Ale lepší se to :-)
Rauch 13

Na spilce:
Ležák 12


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 87 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz