VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pon 26. čer 2017 1:34:30
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 34 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: BETTER BREW
PříspěvekNapsal: pon 05. pro 2016 11:53:17 
Offline

Registrován: pon 21. lis 2016 8:56:05
Příspěvky: 6
Tak spokojnost s vysledkom ( pozitivne ohlasy aj od inych ludi), vykvasena dalsia sarza s dochmelenim chmelom Rubin na identicku davku mladiny ako prvy raz pridane 5 g chmelu (30 min), stacanie do flasiek sa planuje 8.12. som zvedavy ako sa zmeni chut po dochmeleni chmelom, kedze s tym mam nulovu skusenost.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETTER BREW
PříspěvekNapsal: stř 21. čer 2017 14:46:16 
Offline

Registrován: stř 21. čer 2017 13:29:27
Příspěvky: 2
Zdravim,
konecne poriadne forum na tuto temu. Som uplny zaciatocnik, takze ak dovolite strucne opisem svoj prvy pokus. Pouzil som koncentrat BB Czech Pilsner, 1 kg maltozy a dextrozu do flias. Robil som to podla navodu od dodavatela, ale prvykrat v zivote, takze som sa urcite nevyhol chybam a stresovym situaciam. Zacal som v piatok 9.6.:

1. Vsetko som riadne vydezinfikoval.
2. Koncentrat som nechal zohriat a do nadoby som zatial nalial cca do polovice vodu. Do nej som potom pridal koncentrat a nasledne som tam vysypal 1 kg maltozy. Tu som narazil na prvy problem: maltoza sa okamzite vyzrazala, vytvorila hrudy velke aj niekolko cm, ktore sa nijako nechceli rozpustit. Myslel som, ze je vsetko v prdeli. Umyl som si ruky a prstami som ich tam drvil, ale aj tak to neslo celkom dobre rozpustit.
3. Pridal som kvasnice, nadobu som zavrel a odlozil. Bohuzial oteplilo sa a predpisanu teplotu 20 - 24°C sa mi nepodarilo dodrzat, iba tak cca 24 - 26°C. Po par hodinach to na moje potesenie zacalo kvasit. Zatka zurivo bublinkovala asi 24 hodin, potom prestala. Nechal som vsetko tak este dalsie 4 dni, kym uplne nezmizla z povrchu pena.
4. Priznam sa, ze som po tom vsetko neveril, ze z toho nieco bude, ale skusil som z piva ochutnat a cuduj sa svete - chutilo to celkom ako pivo, samozrejme neodlezane, take surove. Hrudy uz neboli, pivo bolo v nadobe na pohlad homogenne. Meral som hustotu, vysla 4, resp. 1004, v tych cudnych jednotkach. Takze v stredu 16.6. som to zacal flaskovat. Do flasiek som daval co najpresnejsie odmerkou dextrozu, flasky pretrepal a odlozil.
5. Po dalsich asi 3 dnoch som flasky odlozil do chladnicky, ale niektore som nechal vonku pri izbovej teplote, lebo sa uz do chladnicky nezmestili.

Napriek vsetkym peripetiam som teda celkom optimista, ale chcel by som sa opytat na niektore veci, ktore by som nabuduce zlepsil.
a) Je problem, ked sa maltoza tak vyzraza? Ako tomu predist? Ako mam vlastne miesat vodu s koncentratom a maltozou tak, aby vznikla homogenna zmes?
b) Je problem, ked je teplota o 1 - 2°C vyssia, ako sa pise?
c) Pri akej teplote mam teraz tie flasky vlastne skladovat? Na internete su vselijake informacie.
d) Kedy sa uz budem moct napit piva? Som strasne zvedavy, nedockavy a netrpezlivy. Ako dlho od uzavretia flasky musim cakat? :)

Dakujem a vopred sa ospravedlnujem, ak sa pytam na blbosti.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETTER BREW
PříspěvekNapsal: čtv 22. čer 2017 11:59:07 
Offline

Registrován: pon 04. kvě 2015 7:51:29
Příspěvky: 135
Bydliště: Brno
a) Maltózu nejdřív důkladně rozmíchat v menším množství horké (klidně vařící) vody, pak teprve přidat ke zbytku díla.
b) Záleží na kvasinkách, ale obecně může být překročení teploty docela velký problém. I v domácích podmínkách ale existují způsoby, jak teplotu aspoň trochu srazit - třeba přehodit přes kvasnou nádobu mokrou látku, ideálně její spodní konec ponořit do nádoby se studenou vodou (třeba i smíchanou s ledem), aby si látka mohla průběžně přisávat.
c) Informace jsou všelijaké, protože jednoznačná odpověď neexistuje. Při přísném dodržení sanitace, vyhýbání se kontaktu se vzduchem při stáčení atd. vydrží pivo dokvášené v lahvích, zvláště svrchně kvašené, hodně dlouho. V pokojové teplotě méně než v chladu, ale pořád dlouho. Po nějaké době může začít být chuťově "za zenitem", ale jen tak se nezkazí. Víc než vyšší teplota jako taková mu vadí výkyvy teplot. A světlo, samozřejmě.
d) Kdy chceš. ;) Do plné kondice se svrchně kvašené pivo obvykle dostane tak 2 - 3 týdny po stočení, ale neotrávíš se, ani když neudržíš zvědavost na uzdě a ochutnáš dřív. A aspoň si uděláš představu, jak se chuť piva vyvíjí.

_________________
Pivo nechává narůstat masové partie člověka a silou a dobrotou této obilné šťávy dává i pěkné zbarvení v obličeji. Čistá voda naproti tomu člověka oslabuje, protože obsahuje vady a nemá velkou hodnotu.
Sv. Hildegarda z Bingenu (1098-1179)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETTER BREW
PříspěvekNapsal: čtv 22. čer 2017 18:38:20 
Offline

Registrován: stř 21. čer 2017 13:29:27
Příspěvky: 2
Pike píše:
a) Maltózu nejdřív důkladně rozmíchat v menším množství horké (klidně vařící) vody, pak teprve přidat ke zbytku díla.
b) Záleží na kvasinkách, ale obecně může být překročení teploty docela velký problém. I v domácích podmínkách ale existují způsoby, jak teplotu aspoň trochu srazit - třeba přehodit přes kvasnou nádobu mokrou látku, ideálně její spodní konec ponořit do nádoby se studenou vodou (třeba i smíchanou s ledem), aby si látka mohla průběžně přisávat.
c) Informace jsou všelijaké, protože jednoznačná odpověď neexistuje. Při přísném dodržení sanitace, vyhýbání se kontaktu se vzduchem při stáčení atd. vydrží pivo dokvášené v lahvích, zvláště svrchně kvašené, hodně dlouho. V pokojové teplotě méně než v chladu, ale pořád dlouho. Po nějaké době může začít být chuťově "za zenitem", ale jen tak se nezkazí. Víc než vyšší teplota jako taková mu vadí výkyvy teplot. A světlo, samozřejmě.
d) Kdy chceš. ;) Do plné kondice se svrchně kvašené pivo obvykle dostane tak 2 - 3 týdny po stočení, ale neotrávíš se, ani když neudržíš zvědavost na uzdě a ochutnáš dřív. A aspoň si uděláš představu, jak se chuť piva vyvíjí.


Velmi pekne Ti dakujem za odpovede. Musim povedat, ze ma velmi upokojili a pomohli mi. Vsetko dobre :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 34 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz