VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pát 19. říj 2018 14:29:01
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 72 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: cider
PříspěvekNapsal: ned 04. čer 2017 11:22:33 
Offline

Registrován: ned 09. říj 2016 13:21:42
Příspěvky: 23
co se týká cideru tak opravdu ten pravej cider tak jak má být je takový kde od začátku do konce skvasí při nizkých teplotách , průběžně se přetáčí a čeří . Nepoužívám kvasnice , ty pracují až od 15 st výše a to je špatně. Tohle všechno používají firmy a obchodníci kteří potřebují aby cider vydržel co nejdéle a snesl vysoké teploty po nalahvování , proto se nechá kvasit s kvasnicemi při teplotách kolem 20 st , prokvasí na drn , potom se ředí ,aby nebyl tak vysokej obsah alkoholu, dále se čeří a přidává cukr a to hlavní , že se pasteruje a tím se všechnio zabije a nakonec se musí uměle dosytit , aby to trochu zákazníkovi pěnilo . Je to podobné jako s pivem , pasterovené prostě vydrží ,ale nedosahuje opravdu kvality klasického piva ve kterém jsou živé kvasnice . Jestli chcete opravdu kvalitní nefalšovanej a přírodní cider nechte divoce kvasit, včas přetáčejne , nelezte s teplotou přes 13 st , cider bude mít stále dostatek kvasnic ,aby jemně perlil, samozřejmě je to náročnejší na skladování ,ale je to to , co má smysl . Pasterovanou , nasycenou a přefiltrovanou šťávu opravdu nechci a můžou vám napsat na etiketě co chtějí, kdo trochu něco ví o kvasných procesech a fermentaci a kvašení , pasterizaci a sycení ,tak ví ,že takovéto produkty sice možná jsou chuťově lepší ,ale z té přírody tam už nic moc nezbude. Dělám cider roky a připravuji časosběrné video kde by jsem v průběhu roku chtěl popsal jednotllivé kroky jak na správný cider , tak aby se mohlo říct - tak tohle je opravdu přírodní cider tak jak má být a který obsahuje všechny přírodní látky které cider delají ciderem a jsou našemu tělu prospěšné. Zdar a sílu všem .


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: cider
PříspěvekNapsal: úte 10. říj 2017 13:47:44 
Offline

Registrován: úte 10. říj 2017 13:38:54
Příspěvky: 3
Ahoj, mám dotaz. Po několika várkách piva z koncentrátů (které dopadly skvěle) jsem zkusil Cider z koncentrátu Mixed Berries Flavoured Cider od Bulldog. Kvasil mezi 19 - 21°. Stáčel jsem ho cca po 11 dnech úplně suchý (1000) do nových plast lahví na pivo (hnědé), přidal dextrozu, dezinfikoval lahve (poprvé ne chlorem ale kyslíkem) - prostě vše jako pivo. Teď po cca měsíci po stočení je v lahvích stále docela kalný a hlavně má divnou "plastovou" vůni. Chuť je docela ok. Kde je problém? Lahve mám na stojáka na chalupě v chladu.

Dík za radu, HonzaP


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: cider
PříspěvekNapsal: úte 17. říj 2017 7:30:04 
Offline

Registrován: ned 09. říj 2016 13:21:42
Příspěvky: 23
No jestli řikáš plastová vůně tak to je divný z tvych plastových lahví to určitě nebude , spíš by jsem si tipnul ,že jsi si to přinesl z toho koncentrátu a jeví se to jako dosti pravděpodobné , co se týká kalnosti ,tak cider je především o neustálém přetáčení . Je chybou ho stáčet při pokojové teplotě, je potřeba ho umístit do nízké teploty max 5 - 7 st aby se omezilo kvašení a také aby došlo k čiření cideru . Obecně jemné kaly se začnou usazovat až při nižších teplotách a při pokojové teplotě toho nikdy nedodáhneš a potom ho máš stále kalný a je třeba ho i 3- 4 x stočit , aby se omezili kvasinky, které ,ale i v čirém cideru stále jsou pakliže neprovedeš jemnou filtraci nebo pasterizaci . Této přítomnosti kvasinek využiješ tak ,že při lahvování přidáš na půl litru cideru lžičku cukru a uzavřeš a tím dojde k druhotnému kvašení . Další možností je, že přeleješ cider do kegu nebo kyvety a dosytíš uměle CO 2 a pak pod tlakem stočíš do lahví, přeferuji ale první způsob ( jako pravé šampaňské kde se CO 2 získává přírodním kvašením). Nicméně moje záverečná rada zní, nech koncentráty koncentrátama , kup si jabka , jestli nemáš vlastní zdroj, daj se na podzim koupit okolo 5 Kč za kg na internetu , zajeď s nima do moštárny a udělej si svůj vlastní cider . Tak hodně zdaru .


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: cider
PříspěvekNapsal: sob 13. led 2018 17:48:56 
Offline

Registrován: sob 13. led 2018 17:35:20
Příspěvky: 7
Ja sa tiez chystam urobit cider... Nejdem kupovat koncentrat, kedze vedla mna sidlia pestovatelia jablk, tak kupim od nich nejaku stavu...
http://www.dobrejablka.sk/nase.produkty/stavy.a.nektare

Je lepsie pouzit jeden druh, alebo aj zmiesat viac druhov?

Kvasnice kupujem od Godzawa, ktore fermentuju pri 10-30C
Ja viem teplotu udrzat na tych 15-16C, to bude snad good...
Moja hlavna otazka je... Ked chcem robit 25 litrov cideru, mam kupit 25 litrov stavy? Alebo sa to doplna nejakym pomerom s vodou?
Mam pridat pri prvotnom kvaseni dextrozu, pripadne med? Ja by som chcel taky suchsi cider, nie jak tie sladke zbrndy z obchodov.
Ale zas nie tak kysly, aby mi po napiti vtiahlo koselu do riti :)
Po prvotnom kvaseni, som rozmyslal, ze to pretocim do nejakej nadoby a pouzijem na vycirenie toto...
https://www.uvartesipivo.sk/Ciriaci-pro ... k-d585.htm
A po stoceni do flasiek pridat do flasky cca 5g dextrozy na polliter?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: cider
PříspěvekNapsal: ned 14. led 2018 14:29:16 
Offline

Registrován: sob 10. zář 2016 11:57:12
Příspěvky: 8
Podle mě je lepší mít směs odrůd, ale není to nutný, hlavní je minimum kyselých jablek, aby to bylo dobrý až to prokvasí úplně do sucha.
rozhodně bych neředil vodou ani nedoslazoval.
Čiřidla nepoužívám, sedne si to samo, až je to čirý, tak to stočím do flašek a přidám ca 1/2 kávové lžičky obyčejnýho cukru (dá se nahradit medem, ale je to opruz a rozdíl jsem nepoznal) pak je nejdůležitější počkat ca měsíc nebo dva až všechen cukr prokvasí a cider se odleží, do té doby je znát
v chuti ten přidanej cukr.

A nejdůležitější je minimální přístup vzduchu ve všech fázích výroby.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: cider
PříspěvekNapsal: ned 21. led 2018 18:47:47 
Offline

Registrován: sob 13. led 2018 17:35:20
Příspěvky: 7
A keby som chcel urobit polovicu varky suchy cider a polovicu sladsi (kvoli frajerke),dalo by sa dosladit to pri stacani? Do polovice flias by som okrem dextrozy pridal aj nejake umele sladidlo, ktore by nesfermentovalo. Dalo by sa to takto spravit?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: cider
PříspěvekNapsal: pon 22. led 2018 7:03:20 
Offline

Registrován: úte 10. říj 2017 13:38:54
Příspěvky: 3
prichodko píše:
No jestli řikáš plastová vůně tak to je divný z tvych plastových lahví to určitě nebude , spíš by jsem si tipnul ,že jsi si to přinesl z toho koncentrátu a jeví se to jako dosti pravděpodobné , co se týká kalnosti ,tak cider je především o neustálém přetáčení . Je chybou ho stáčet při pokojové teplotě, je potřeba ho umístit do nízké teploty max 5 - 7 st aby se omezilo kvašení a také aby došlo k čiření cideru . Obecně jemné kaly se začnou usazovat až při nižších teplotách a při pokojové teplotě toho nikdy nedodáhneš a potom ho máš stále kalný a je třeba ho i 3- 4 x stočit , aby se omezili kvasinky, které ,ale i v čirém cideru stále jsou pakliže neprovedeš jemnou filtraci nebo pasterizaci . Této přítomnosti kvasinek využiješ tak ,že při lahvování přidáš na půl litru cideru lžičku cukru a uzavřeš a tím dojde k druhotnému kvašení . Další možností je, že přeleješ cider do kegu nebo kyvety a dosytíš uměle CO 2 a pak pod tlakem stočíš do lahví, přeferuji ale první způsob ( jako pravé šampaňské kde se CO 2 získává přírodním kvašením). Nicméně moje záverečná rada zní, nech koncentráty koncentrátama , kup si jabka , jestli nemáš vlastní zdroj, daj se na podzim koupit okolo 5 Kč za kg na internetu , zajeď s nima do moštárny a udělej si svůj vlastní cider . Tak hodně zdaru .


Tak hlásím, jak to dopadlo... Stačilo nechat v lahvích v klidu a v chladu do vánoc a cider se vyčistil a byl skvělej.... Prostě chce po stočení čas a chlad....


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: cider
PříspěvekNapsal: pon 22. led 2018 8:57:06 
Offline

Registrován: sob 10. zář 2016 11:57:12
Příspěvky: 8
katzo: samozřejmě, že se to dá udělat, je to jen na tobě jak a proč cider vyrábíš, já nic nepřidávám a to je podle mě na tom právě super, žádný sladidla, žádná síra, žádný konzervanty, jenom jabka 8-)
Umělý sladidla jsou docela kentus a těžko říct, jakej vliv to bude mít na chuť. Já zkoušel jen stevii ale přišla mi chuťově dost hnusná :cry: Pokud bych jó toužil po sladkým cideru, tak bych zkusil dosladit medem,
nebo koncentrovaným zmraženým moštem těsně před podáváním.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: cider
PříspěvekNapsal: čtv 25. led 2018 11:27:09 
Offline

Registrován: sob 13. led 2018 17:35:20
Příspěvky: 7
Tak uz ho kvasim.
Dal som 24l 100% dzusu, dve sedmicky medu, pol kila dextrozy a kvasinky na cider.
Drzim to na 18C, bublat zacal na druhy den.
Uvidime co z toho bude ☺


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: cider
PříspěvekNapsal: pon 29. led 2018 20:44:43 
Offline

Registrován: sob 13. led 2018 17:35:20
Příspěvky: 7
katzo píše:
Tak uz ho kvasim.
Dal som 24l 100% dzusu, dve sedmicky medu, pol kila dextrozy a kvasinky na cider.
Drzim to na 18C, bublat zacal na druhy den.
Uvidime co z toho bude ☺

Tak bublalo to nejake 4 dni, bublat prestalo, tak som trosku ochutnal a furt dost sladke... jak taky sladky burcak to bolo. Tak som to otvoril, premiesal poriadne a zas zazatkoval. Bublalo ta nasledne dva dni a zas prestalo. Stale dost sladke. Znova som to otvoril zamiesal a teraz znova buble.. Nepokazil som tym nic, ked som to otvoril? jak to teraz dobuble tak to uz asi vycirim ciridlom a stocim...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 72 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz