VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je čtv 18. říj 2018 18:47:04
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 72 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: cider
PříspěvekNapsal: úte 02. říj 2012 6:53:23 
Offline

Registrován: stř 22. čer 2011 16:11:56
Příspěvky: 675
Bydliště: Praha
vladybir píše:
buDDha píše:
vladybir píše:
Glutamát sodný nemůže uškodit.


predevsim je to desne zdravy!


Nevěř všemu, co čteš v Blesku ;)


nene, psal to Rytmus zivota

_________________
Pivami se člověk učí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: cider
PříspěvekNapsal: úte 02. říj 2012 7:03:44 
Offline

Registrován: pon 16. dub 2012 20:09:21
Příspěvky: 50
Bydliště: Pardubice
Tak už jsem to našel. Používá se to ve vinařství (http://www.vinarskyraj.cz/detail/vitamon-combi-0-050-kg-1/). Ale opravdu to ve mě nevzbuzuje moc důvěru. Zkusím zkvasit mošt normálně.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: cider
PříspěvekNapsal: úte 02. říj 2012 7:23:12 
Offline

Registrován: stř 10. úno 2010 17:03:44
Příspěvky: 211
Bydliště: Praha
tomasn píše:
A je to nutny tam davat? Kde se to da sehnat?

No, nutný to není, ale vinaři to většinou používají a v pálenicích při přípravě kvasu taky. Ony ty kvasinky potřebují také z něčeho stavět tělo a když jim chybí dusík a fosfor, tak nemají z čeho a blbě se množí = blbě to kvasí.
Sehnat se to dá ve vinařských potřebách a ta obyčejná živná sůl Vinka i v těch obyčejných droderiích. U Rossmana asi ne. Pokud by sis to chtěl namíchat sám, tak fosforečnan amonný (vinařské potřeby) - rovná kávová lžička, vitamín B (lékárna) 1-2 tablety, glutamát sodný (potraviny, nebo čínská restaurace, tam se to jmenuje Wei-su) na špičku příborového nože, a to všechno na 20 litrů moštu


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: cider
PříspěvekNapsal: úte 02. říj 2012 7:37:58 
Offline

Registrován: stř 22. čer 2011 16:11:56
Příspěvky: 675
Bydliště: Praha
tomasn píše:
A je to nutny tam davat? Kde se to da sehnat?


vubec ne. nikdy jsem to nepouzil. mam za sebou asi 10 varek cideru, bud kupovany pasterovany juice s Young´s Cider Yeast (je otazka, zda uz ten sacek neco takoveho neobsahuje) nebo s S-33, nebo cerstva stava z lisovny, ktery jsem samozrejme sveril divokym kvasnicim - ze vseho vznikl vyborny cider! ten z cerstve stavy byl o stupinek lepsi.

_________________
Pivami se člověk učí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: cider
PříspěvekNapsal: pát 02. srp 2013 10:54:58 
Offline

Registrován: pát 02. srp 2013 9:17:38
Příspěvky: 4
Nazdar.
Po pátraní na internete som našiel zaujímavý recept na tzv. "Graff Cider", alebo "pivný Cider". Nebudem tu rozpisovať, čo to znamená, na nete sa k tomu dajú zistiť informácie. Ide o to, že sa 100%jablčná šťava (mušt) 3/4 doplní 1/4 mladiny a zakvasí sa pivnými kvasinkami. Jablčná šťava musí byť nepasterizovaná a bez chemických konzervantov.
Kvasil som vrchne s kvasinkami Nottingham a výsledok bol veľmi zaujímavý. Vyšlo mi z toho niečo medzi pivom, ciderom a šampanským. Šampanským preto, lebo som to stočil do fliaš pri značnom zostatokovom cukre. Farbu to malo ako pivo, penu a telo ako pivo, bublinkovalo ako šampanské, na začiatku bola chuť pivová ale prechádzala do jemnej jablčnej. Môžem potvrdiť, že to bolo pozitívne prijaté aj konzervatívnymi "pijakmi" klasického spodne kvaseného českého ležiaku. U ženskej časti "ochutnávacej" populácie to malo vyslovene len najlepšie ohlasy.
Skúšal som recept niekoľko krát s dobrým výsledkom.
Momentálne mi jeden pokus nevyšiel, bol som na dovolenke a neviem, či som to nechal dlho primárne kvasiť, ale už to má kyslejšiu chuť. Aby som ho nevylial, tak som spravil pokus niečo na štýl belgický "kriek". Sused mal veľa marhúľ a sťažoval sa, čo s nimi. Tak som vyskúšal pridať "marhuľové pyré" do primárneho kvasenia mladiny (cca 50% mladina) a potom zvyšných 50 % je ten menej podarený cider. Uvidíme, čo mi z toho vyjde .... :-)
d


Naposledy upravil Haravar dne pát 02. srp 2013 13:19:47, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: cider
PříspěvekNapsal: pát 02. srp 2013 11:26:36 
Offline

Registrován: stř 22. čer 2011 16:11:56
Příspěvky: 675
Bydliště: Praha
tos delal nekdy ted? kde jsi sehnal nepasterovanou stavu?
dik

_________________
Pivami se člověk učí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: cider
PříspěvekNapsal: pát 02. srp 2013 12:05:37 
Offline

Registrován: pát 02. srp 2013 9:17:38
Příspěvky: 4
Prvýkrát som "Graff Cider" uvaril na konci minulého roka a na vianoce slávil úspech :-) Šťava sa dá zohnať od farmárov (mám na mysli moje okolie - Trnava - Nitra) je zopár farmárov-firiem, ktoré majú sady a spracovávajú rôzne šťavy aj jablčnú šťavu. Balia ju do takých 5 litrových "bagov".... Tak tie kupujem... Myslím, že aj u Vás nájdeš zdroj. Na cca 20-22 litrovú várku použijem 15 litrov šťavy a zvyšok je "mladina".

Inšpiroval som sa nasledujúcim postupom a podľa toho aj postupujem s miernymi modifikáciami. Namiesto "partial mash" (vylúhovania) ako to robí Martin Sheridan na videu sa dá použiť aj mladina...
tu je link na video:
http://www.youtube.com/watch?v=w3I8yyCBjMA

Zdur


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: cider
PříspěvekNapsal: pát 02. srp 2013 12:34:32 
Offline

Registrován: pát 02. srp 2013 9:17:38
Příspěvky: 4
Ešte trocha k "Mytológii názvu Graff Cider". Vraj nápoj/názov Graff Cider vymyslel Stephen King, slávny autor hororov, ktorý v jednej svojej knihe popisuje nápoj Graff Cider ako niečo medzi pivom a ciderom...
Link napr. tu: http://www.northernbrewer.com/connect/e ... make-graf/

Recept samotný vymyslel Brandon O´s - link tu: http://www.homebrewtalk.com/f81/graff-m ... er-117117/
A myslím, že recept má na celom svete medzi domovaričmi (najmä z anglicky hovoriacich krajín) veľký ohlas...

Zdur


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: cider
PříspěvekNapsal: pát 02. srp 2013 12:44:40 
Offline

Registrován: stř 22. čer 2011 16:11:56
Příspěvky: 675
Bydliště: Praha
obavam se, ze stava v 5l bagu neni nepasterovana.
alespon vsechny, co jsem na trhu videl, byly pasterovane. :(
ovsem myslim, ze pasterovana nebude problem, jen u nepasterovane bych se spolehl na divoke kvasnice :)

_________________
Pivami se člověk učí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: cider
PříspěvekNapsal: pát 02. srp 2013 13:05:25 
Offline

Registrován: pát 02. srp 2013 9:17:38
Příspěvky: 4
Máš pravdu. Pasterizovaná šťava nie je problém, hlavne aby tam neboli chemické konzervanty. Mal som aj pasterizovanú aj nepasterizovanú (aspoň sa mi dušovali, že je nepasterizovaná....) a v pohode to skvasilo....
Inak vyskúšal som kvasiť tak kvasinkami Nottigham aj Safale US-5, ale Safale US 5 neodporúčam. Ľahko sa zvíria a robia dosť veľký "bordel". Aj Graff Cider sa ani po dlhšom ležani s nimi poriadne nevyčíril (ale to mohlo byť spôsobehé aj niečím iným). Nottingham boli super....

Zdur


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 72 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz