VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pát 19. říj 2018 13:54:33
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 72 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: cider
PříspěvekNapsal: pát 21. říj 2011 9:03:49 
Offline

Registrován: pon 28. úno 2011 8:18:58
Příspěvky: 72
Bydliště: Bratislava
buDDha píše:
johnmirow píše:
.... sekundaru na dalsie spracovanie (pridanie hrozienok, inych ovocnych stiav a podobne)



zaujaly me ty hrozinky :P
jak je tam pridavas? jenom sparene kvuli sterilite, nebo je nejak varis ci sekas/krajis? cerny rybiz me taky zajima.. tam pridavas proste koupeny dzus z c.rybizu?


len ich dobre prelejem vriacou vodou a dam ako "dry hopping" :D do sekundaru, ked vychladnu ....
ak nemam vela ribezli/cernic/..., tak kupim tu najlepsiu stavu co sa da a tiez doplnim do sekundaru, a necham este dokvasit a ulezat .... velmi prijemne a hlavne ine ako len jablkove

_________________
primary:
secondary: English IPA (110 IBU)
bottled: Irish Red Ale, American Pale Ale, Strong Bitter, GF Strong Bitter, Double Chocolate Stout
kegged:
thinking: Porter, APA


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: cider
PříspěvekNapsal: pát 21. říj 2011 9:36:51 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
No nevím, při řízeným kvašení optimálně lehce pod 20, nad 25 dochází ke ztrátám bukétních látek. Pod 15 údajně zase kvasinky moc nefungují, ale u divokých jsem někde četl, že snesou snad až 1°C. Každopádně jsem víno nevyráběl, to by nedopadlo dobře a ikdyby, tak mi stejně nechutná.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: cider
PříspěvekNapsal: pát 21. říj 2011 9:56:13 
Offline

Registrován: stř 22. čer 2011 16:11:56
Příspěvky: 675
Bydliště: Praha
PIvo píše:
No nevím, při řízeným kvašení optimálně lehce pod 20, nad 25 dochází ke ztrátám bukétních látek. Pod 15 údajně zase kvasinky moc nefungují, ale u divokých jsem někde četl, že snesou snad až 1°C. Každopádně jsem víno nevyráběl, to by nedopadlo dobře a ikdyby, tak mi stejně nechutná.


hmmm, na zacatku tyhle diskuse nekdo pise, ze cider se nechava divokymi kvasit pri 10°C

s vinem mas pravdu, ja vychazel z toho, ze vinari ve sklepech vesmes mivaji tak 8-10°C. dneska rizena fermentace neni asi problem. otazka je jak se to delalo driv, kdyz se vino sklizelo v zari/rijnu a byla uz kosa, pochybuju, ze by meli cas a moznosti pritapet na 18°C.

_________________
Pivami se člověk učí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: cider
PříspěvekNapsal: pát 21. říj 2011 12:14:22 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Já bych řekl, že malý vinařství kvasí divoce a tam ty nižší teploty asi nevadí. To řízený kvašení je spíš většinou proto, aby jim teplota naopak nevyelzla nad 20°. Stejně tak je to i v pivovarech, kde nemají otevřenou spilku a chlazenou celou místnost, stačí jim chladit jen plášť tanku.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: cider
PříspěvekNapsal: ned 30. zář 2012 15:33:30 
Offline

Registrován: pon 16. dub 2012 20:09:21
Příspěvky: 50
Bydliště: Pardubice
Na http://www.homebrewtalk.com/f81/grahams ... er-107152/ je docela zajimavej recept na cider. Přidávaj tam ale "yeast nutrients", což dle Wikipedie (http://en.wikipedia.org/wiki/Nutritional_yeast) je nějaký potravní doplněk z kvasnic (Pangamin?). Slyšel jste o tom někdo? Není mě jasný proč to do primárního kvašení dávaj?

Díky

Tomáš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: cider
PříspěvekNapsal: pon 01. říj 2012 9:29:14 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2839
Bydliště: Zeleneč
To je výživa pro kvasinky. Budou potom zdravější a budou schopný lépe a čistěji kvasit.

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: cider
PříspěvekNapsal: pon 01. říj 2012 20:01:25 
Offline

Registrován: stř 10. úno 2010 17:03:44
Příspěvky: 211
Bydliště: Praha
Je to opravdu výživa pro kvasnice, ale Pagamin nepoužívej v žádném případě. Je to podle popisu směs vitaminů B- hlavně B12 a glutamátu sodného. Já bych spíš doporučil normální živnou sůl pro kvasinky. To je směs fosforečnanu amonného a vitaminu B12. Glutamát sodný nemůže uškodit. Horší bude dávkování. B12 a glutamát bude v mg/l.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: cider
PříspěvekNapsal: pon 01. říj 2012 21:29:12 
Offline

Registrován: pon 16. dub 2012 20:09:21
Příspěvky: 50
Bydliště: Pardubice
A je to nutny tam davat? Kde se to da sehnat?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: cider
PříspěvekNapsal: pon 01. říj 2012 22:38:00 
Offline

Registrován: stř 22. čer 2011 16:11:56
Příspěvky: 675
Bydliště: Praha
vladybir píše:
Glutamát sodný nemůže uškodit.


predevsim je to desne zdravy!

_________________
Pivami se člověk učí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: cider
PříspěvekNapsal: úte 02. říj 2012 6:47:21 
Offline

Registrován: stř 10. úno 2010 17:03:44
Příspěvky: 211
Bydliště: Praha
buDDha píše:
vladybir píše:
Glutamát sodný nemůže uškodit.


predevsim je to desne zdravy!


Nevěř všemu, co čteš v Blesku ;)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 72 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz