VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je úte 22. kvě 2018 16:43:07
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 72 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: cider
PříspěvekNapsal: pon 30. kvě 2011 12:40:19 
Offline

Registrován: pon 07. úno 2011 1:11:00
Příspěvky: 9
Bydliště: Litomyšl
čau, chtěl bych si na léto udělat cider. Můžete mi dát někdo typ na dobrý koncentrát? nemůžu si vybrat mezi blackrockem a finlandií. Díky za návrhy


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: cider
PříspěvekNapsal: pon 30. kvě 2011 13:32:10 
Offline

Registrován: pon 28. úno 2011 8:18:58
Příspěvky: 72
Bydliště: Bratislava
a nechces si radsej spravit nejaky vlastny? napriklad kupit 100% jablkovy dzus bez chemickej konzervacie len pasterizovany a nejake vrchne kvasinky?

_________________
primary:
secondary: English IPA (110 IBU)
bottled: Irish Red Ale, American Pale Ale, Strong Bitter, GF Strong Bitter, Double Chocolate Stout
kegged:
thinking: Porter, APA


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: cider
PříspěvekNapsal: pon 30. kvě 2011 13:33:57 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 29. říj 2007 13:43:42
Příspěvky: 354
Bydliště: Brno
Vem oba dva! Jedna varka je malo. Jenom mam obavu, ze na leto uz to nestihnes, kdyztak na konec leta.

P.S.: ja se cidery prestal, protoze me po tom ihned rozbolela hlava, jakoze vypil jsem 2 deci a bolest hlavy, nechapu, ale testoval jsem to a fakt to bylo po tom. Chutove to nebylo spatny.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: cider
PříspěvekNapsal: úte 31. kvě 2011 12:05:39 
Offline

Registrován: pon 07. úno 2011 1:11:00
Příspěvky: 9
Bydliště: Litomyšl
johnmirow píše:
a nechces si radsej spravit nejaky vlastny? napriklad kupit 100% jablkovy dzus bez chemickej konzervacie len pasterizovany a nejake vrchne kvasinky?


to není vůbec špatný nápad, díky za radu. možná ještě koupim ten blackrock


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: cider
PříspěvekNapsal: úte 31. kvě 2011 15:03:02 
Offline

Registrován: pon 28. úno 2011 8:18:58
Příspěvky: 72
Bydliště: Bratislava
mira píše:
to není vůbec špatný nápad, díky za radu. možná ještě koupim ten blackrock

takto to robim ked nemam vlastne jablka a je to aspon vzdy inej chuti (relax je zaujimavy, a teraz cez vikend idem nalozit daky dzus z lidlu :) )

_________________
primary:
secondary: English IPA (110 IBU)
bottled: Irish Red Ale, American Pale Ale, Strong Bitter, GF Strong Bitter, Double Chocolate Stout
kegged:
thinking: Porter, APA


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: cider
PříspěvekNapsal: stř 01. čer 2011 16:58:31 
Offline

Registrován: pát 24. pro 2010 12:36:39
Příspěvky: 68
No, udělat pravej cidre neni zas taková legrace. Já jsem udělal asi 70 lahví, je dobrý, ale ne ideální.
Na mošt musí být směs odrůd s různými charakteristikami (sladké, kyselé, hořké), kvasinky divoké, takže jabka musí být 100pro zdravá, cukernatá, žádné padavky. Dál se musí rozšmelcovat a nechat asi 24 hodin ležet, teprve pak lisovat, to je klíčový pro průběh kvašení, protože ten je dost speciální - kvasí pomaloučku asi 2 až 3 měsíce při teplotě do 10 °C, během kterejch se dvakrát až třikrát stahuje z kvasnic (když nepočítám čiření ještě nerozkvašeného moštu). Pak se lahvuje a k pití je za další 4 až 5 měsíců.

Takhle se dostane cidre, kterej je stejně komplexní jako dobré hroznové víno, osvěžující a lehký do žaludku. Bolest hlavy jsem nepozoroval ani po konzumaci více než dvou litrů za večer.

U mne se nepovedla jediná etapa - ta, kterou jsem svěřil profesionálům, a sice lisování. Vylisovali to hned, nenechali macerovat, takže to kvasilo moc rychle a nemá to tolik buketních a hořkých látek ze slupek. Cidre se nikdy úplně nevyčeřil, takže i na dně lahví je vrstva kalu, která se bohužel ihned po otevření dokonale rozvíří strhována bublinkami. Esteticky nic moc, navíc s mírným ovlivněním chuti směrem k trpkosti.

Kvasit svrchními kvasnicemi jsem nezkoušel, ale nevim nevim...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: cider
PříspěvekNapsal: stř 01. čer 2011 21:56:01 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 29. říj 2007 13:43:42
Příspěvky: 354
Bydliště: Brno
Bolest hlavy byla po John Bull a taky Finlandii (Cideru, ne vodce) ... proste jeste za strizliva bodava bolest v hlave ... asi nejaka reakce na COcko v Cideru ... mam kus rodiny za kanalem a tamni cidry mi nic takovyho nedelaji :roll:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: cider
PříspěvekNapsal: čtv 02. čer 2011 11:28:42 
Offline

Registrován: pon 28. úno 2011 8:18:58
Příspěvky: 72
Bydliště: Bratislava
btw, takto vyzera moj cider z vlastnych jablk (odroda Spartan http://jablko.info/index.php?page=viewjablko&clanek=spartan )


Přílohy:
frmCider 001.JPG
frmCider 001.JPG [ 22.99 KiB | Zobrazeno 4857 krát ]

_________________
primary:
secondary: English IPA (110 IBU)
bottled: Irish Red Ale, American Pale Ale, Strong Bitter, GF Strong Bitter, Double Chocolate Stout
kegged:
thinking: Porter, APA
Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: cider
PříspěvekNapsal: čtv 02. čer 2011 17:28:25 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 04. led 2011 8:57:12
Příspěvky: 390
Bydliště: u Frýdku - Místku
Chlapci,nebyl by nějaký návod jak postupovat při výrobě Cideru?Případně zkušenosti,odkaz na nějaké stránky.
Teploty,použité kvasnice,doby kvašení atd.
Chtěl bych to zkusit,jelikož všechny jabka jdou do kvasu a něco málo na mošt-taková alternativa :D

_________________
http://divokypstros.webnode.cz/

Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: cider
PříspěvekNapsal: čtv 02. čer 2011 18:13:50 
Offline

Registrován: pon 28. úno 2011 8:18:58
Příspěvky: 72
Bydliště: Bratislava
... ak robim z vlastnych jablk, tak len ich umyjem, nastruham, vytlacim stavu, stavu prefiltrujem, prelejem do fermantacnej nadoby, zavriem kvasnou zatkou a necham prekvasit kym neprestane bublat, je to tak tyzden az dva. Teplotu nejako nesledujem, ale snazim sa ju drzat tak okolo 15st.

... v pripade, ze robim z "jablkoveho dzusu" kupenskeho, tak dzus prelejem do fermantacnej nadoby, pridam kvasinky, mam urcene presne na Cider, dobre premiesam a necham prekvasit kym neprestane bublat, je to tak tyzden az dva. Teplotu drzim tiez okolo tych 15-17st.

... potom zaflaskujem, spolu s troskou dextrozy na bublinky :). sekundar nechavam asi mesiac az dva.

co sa tyka nejakeho fora, tak studnica informacii je tu: http://www.homebrewtalk.com/f32/ alebo tu: http://www.aussiehomebrewer.com/forum/index.php?showforum=50 ...

_________________
primary:
secondary: English IPA (110 IBU)
bottled: Irish Red Ale, American Pale Ale, Strong Bitter, GF Strong Bitter, Double Chocolate Stout
kegged:
thinking: Porter, APA


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 72 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz