VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je stř 23. říj 2019 1:19:48
www.perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Přispět na provoz můžete libovolnou částkou na: 1165212014/3030 nebo přes PayPal


https://www.pivovary-braumeister.cz Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 3 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Primární kvašení už 3 týdny a stále není hotovo
PříspěvekNapsal: pon 27. kvě 2019 21:27:01 
Offline

Registrován: pon 27. kvě 2019 20:50:55
Příspěvky: 1
Ahoj všem!
Prosím o radu úplnému začátečníkovi s primárním kvašením - dle návodu jsem založil 23L Master Pint Real Ale, použil jsem dextrózu. Doporučená teplota kvašení je 20-25°, ale tuto jsem nebyl schopen po celou dobu udržet, většinou se dle domácího teploměru i nalepovacího na nádobě pohybuji kolem 19°C, když přitápím, tak více. Už je to cca 3 týdny a hladiny v kvasné zátce zatím nejsou ustálené. Dnes jsem poprvé měřil i hustoměrem - cukr cca 1%, hustota 1003 kg/m3. Při stáčení pivo zakalené, v měřícím válci utvořilo při stočení pěnu, vonělo zatím spíš po kvasnicích. Rád bych věděl, co dál? :) Mám čekat, až se hladiny v zátce ustálí? Nebo mám zítra změřit hustoměrem, když bude stejná hodnota, tak stáčet? Nebo už je to zpackané, leží to v té kvasné nádobě moc dlouho a mám to vylít (nerad bych :-D)? A nebo ještě čekat?

Předem moc děkuji za radu zkušenějších!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Primární kvašení už 3 týdny a stále není hotovo
PříspěvekNapsal: úte 28. kvě 2019 6:46:21 
Offline

Registrován: ned 17. čer 2018 19:06:43
Příspěvky: 11
Ahoj.
Rozhodně nečekat a stočit! Pochopitelně přidat dextrózu 6g/l.

Jinak na kvasnou zátku bych nespoléhal - při té teplotě okolo 20°C bývají svrchně kvašená piva prokvašená velmi rychle (pokud jsou zdravé kvasinky, je jich dostatečné množství a dobře provzdušněná mladina). Není problém klidně 4 dny.
3 týdny je extrém a předpokládám, že to bylo po tydnu hotovo a pak jen leželo.

Hustota 1003 je taky podivná - nevím jestli je vůbec možné takto hluboko pivo prokvasit - možná cukrový roztok, ale mladina by měla vždy mít nějaký poměr nezkvasitelných cukrů... měřil jsi při 20°C nebo při vyšší teplotě?

Každopádně pivu dej šanci - pravděpodobně to bude nakonec OK.

Dej Bůh štěstí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Primární kvašení už 3 týdny a stále není hotovo
PříspěvekNapsal: úte 28. kvě 2019 7:13:17 
Offline

Registrován: pon 18. bře 2019 10:06:25
Příspěvky: 15
To, ze mu to tak nizko prekvasilo nieje zvlastne. Pouzil dextrozu, ktora prekvasi proste do nuly. Kedze tam ma aj alkohol, hustota ide este nizsie. 1,003 je podla mna ocakavana hodnota.

K tym hladinam v zatke - urcite ti to prekvasilo a necakal by som dlhsie. Hladiny sa s najvecsou pravdepodobnostou nevychylili, lebo nieco zle tesnilo. Bud veko, alebo tesnenie okolo zatky. Mna veko taktiez hnevalo, tak som na nadobu natiahol vodarensku teflonovu pasku. Zatka sa rozbublala prakticky po par hodinach.

Pivo bude ale vodnatejsie. Nabuduce je lepsie pouzit maltozu/DME a menej vody, nez pise navod. S mnozstvom vody, ako pise navod, budes mat menej chmelove pivo, co je uz aj tak dost obmedzene tym, ze si varil z koncentratu. Do flasiek nezabudni dextrozu, ako pisal MartinB.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 3 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: MSN [Bot] a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz