VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing
http://varimpivo.cz/

Young's Pilsner Lager
http://varimpivo.cz/viewtopic.php?f=32&t=255
Stránka 3 z 3

Autor:  ObrovaR [ sob 08. říj 2011 15:34:54 ]
Předmět příspěvku:  Re: Young's Pilsner Lager

Zdravím, před třemi dny jsem rozjel várku z této plechovky, přičemž jsem tedy koncentrát promíchal na 15 litrů s 875g dextrózy, pak z tohoto upustil 3 litry na chmelovar. Ten jsem dělal celkem 60 minut - 38 min. 25 g. žatecký poloranný červeňák + 22 minut 20 g. Fuggle. Pak jsem to zcedil přes síto na těstoviny vyskládané čajovými filtry a slil do fermentační nádoby a doplnil na 20 litrů. Kvasí to orig. kvasnicemi a zatím to bublá pěkně. Počáteční hustota je 1040, takže to asi bude spíše lehčí pivo.

Autor:  verxes [ sob 30. lis 2013 23:40:52 ]
Předmět příspěvku:  Re: Young's Pilsner Lager

Zítra naložím toto pivko, tak se chci ještě poptat, jak s chmelením:
Chmelit chci Sládkem - nemám nic jiného, takže pouze sládek. Jak se počítá hořkost, když na pixle je uvedeno, že pivo má cca 25-35 IBU na 23l, a já to přichmelím o dalších 20IBU, bude to pak logicky pouze součet těchto hodnot? Počítám, že to naředím na 20l, část odleju na chmelovar (cca půlku = co se mi vejde do hrnce).

Podle kalkulačky jsem si spočítatal, že když přidám 25g Sládka na na 3x (90min. 10g, 60min. 5g, 30min 10g) tak výsledek by měl být o 20IBU větší? +nezapočítal jsem, že budu mít menší koncentraci (ne 23l, ale 20l) a pak taky se chci zeptat, jaký je rozdíl, mezi mým postupem a postupem, kdy bych chmelovar dělal v celém objemu mladiny..

A dle Vašich předchozích zkušeností, bude toto chmelení ok, nepřepísknu to? Podle orientačních hořkostních tabulek by to mělo tedy dát nějakých 45IBU, což je horní hranice pro ležáky plzeňského stylu.. počítám dobře? Díky

Autor:  rezance [ stř 18. pro 2013 9:45:50 ]
Předmět příspěvku:  Re: Young's Pilsner Lager

to ci to bude prilis horke alebo malo horke zavisi tiez od pociatocnej hustoty... dakde tu na fore som videl taku tabulku...
a co sa tyka toho riedenia, tak myslim ze to nevadi, nakolko je koncentrat ked uz kupis vlastne hotova mladina. Keby si vsak varil zo sladovych vytazkov alebo zo surovin, tak by to vadilo, pretoze chmleovar nieje len o chmeleni piva ale je dolezite aj z inych hladisk (maslove chute napriklad)

Stránka 3 z 3 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/