VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing
http://varimpivo.cz/

Kvasnice a jejich životnost
http://varimpivo.cz/viewtopic.php?f=29&t=72
Stránka 5 z 5

Autor:  nameless_one [ stř 22. bře 2017 9:22:05 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kvasnice a jejich životnost

tu vyssie spominanu knizku mozem len a len odporucat.

kym som nemal magneticku miesacku na propagaciu kvasnic, tak som tiez kvasnice recykloval z fermentacky po stoceni piva do flasiek. Kvasnice som prepral prevarenou vodou a skladoval v chladnicke, ak bol cas tak som z nich pred samotnym zakvasenim spravil vzdy mensi starter.

konecne som sa ale dokopal k tomu poskladat si magneticku miesacku a teraz to robim nasledvne:
- cca tyzden pred samotnym varenim si cez tuto kalkulacku http://www.brewunited.com/yeast_calculator.php vyratam kolko buniek budem potrebovat pre samotnu varku + 70 az 100 miliard navyse (overbuild cell count v tej kalkulacke).
- spravim starter a necham 3 - 4 dni miesat, 2 dni cold crash do chladnicky
- rano pred samotnym varenim zlejem zo startera vacsinu mladeho piva, zvysok rozvirim aby som rozmiesal kvasnice,a do vysterilizovaneho zavaracieho pohara (sterilizujem v rure na 220C 2h) si prelejem pomernu cast, ktora zodpoveda tym cca 70 - 100 miliard bunkam. Tieto kvasnice si odlozim do chladnicky (cca 3C) a pouzijem ich pri vyrobe startera na dalsiu varku.
- kvasnice z fermentacky po vykvaseni piva vylejem, uz ich nepouzivam

vyhoda je ta, ze kvasnice zo startera by mali byt ovela vitalnejsie, ako kvasnice z hotoveho piva, ktore su uz vystresovane vyssim obsahom alkoholu v pive, chmelom z chmelovaru a aj z pripadneho sucheho chmelenia. taktiez odpada potreba premyvania, cim sa znizuje riziko kontaminacie

Autor:  prichodko [ čtv 23. bře 2017 13:12:32 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kvasnice a jejich životnost

urbis82 píše:
prichodko píše:
když se prodávaj kvasnice sušený není nějaký způsob jak je zase usušit? nemá s tím někdo zkušenosti .


no doma asi nemáš takový podmínky jako v laborce, resp. továrně na kvasnice....mam na mysli mikrobiologickou čistotu...

tudíž, usušit je můžeš - třeba nanešením tenký vrstvy propranejch kvasnic na plátýnko, případně pečící papír a sušenim při pokojový teplotě (nějak tak se suší tradiční kveik)...ale zcela jistě si tam zavlečeš nějaký mikoorganismy, atd.atd....tudíž pivo naočkovaný těmahla kvasnicema bude buď A) zajímavý a jedinečný nebo B) na vylití:-)

No, když ale pominu sterilní prostředí a možnost kontaminace ,tak jestli čistě teoreticky je takovéto usušení kvasnic možné a jestli se znovu probudí k životu, když je aktivuji třeba po půl roce nebo je na sušení potřeba nějaká speciální technologie ,ale průmyslově se to taky nějak musí dělat. Myslel jsem jestli nemá někdo nějakou zkušenoast nebo názor, to je podle mně lepší cesta uchování něž se o ně starat v tekutém stavu a tudíž i krátké době životnosti. Díky za názor .

Autor:  Pike [ čtv 23. bře 2017 13:45:52 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kvasnice a jejich životnost

Zaprvé, možnost kontaminace bych opravdu zanedbával. Zadruhé, usušit kvasnice samozřejmě můžeš, ale líbit se jim to určitě nebude, moc vitálních a nezdegenerovaných jich potom nezůstane. Profi výrobci na to mají svoje profi postupy, a i tak je to pro ně velká výzva. Není náhoda, že pestrost nabídky sušených kvasnic je mnohem menší než u tekutých.
Osobně moc nechápu smysl takového snažení. Sice chápu vášeň pro experimentování, ale raději bych napřel energii jinam. To je Ti líto šedesáti korun za balíček sušených kvasnic, nebo nemáš místo v ledničce na skladování tekutých, že chceš raději riskovat zkažení várky?

Autor:  prichodko [ čtv 23. bře 2017 14:34:36 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kvasnice a jejich životnost

Ne to určitě ne , tvůj názor je stejný jako můj , jen jsem se chtěl zeptat jestli s tímto nemá někdo pozitivní zkušenosti , ale chápu že tato problematika není jednoduchá a určitě nestojí za to se tím nějak dále hlouběji . Dík za názor . Holt složité věci nemají jednoduchá řešení . A když už jsme u těch tekutých nedal by někdo kontakt na nějakého prodejce nebo kde se dají koupoit a jak se dávkují. Díky.

Autor:  prichodko [ ned 02. dub 2017 18:33:30 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kvasnice a jejich životnost

Tak včera jsem použil kvasnice Saflager W 34/70 koupené loni a načaté v prosinci tzn 3 měsíce otevřené a skladované normálně v krabici při teplotě 0-20 st C podle toho jak jsem krabici s chmelem a ostatními komponenty přenášel a naprosto v pohodě, kvasnice jedou bez nejmenších problémů ,takže tak náchylné ke skladování při nízké teplotě jak zde někdo píše asi nebudou , možná trochu ztratily na kvalitě , to samozřejmě nědokážu posoudit ,ale podle průběhu kvašení žádný rozdíl nevidím . Tak zdar a sílu .

Autor:  dracekvo [ pát 25. led 2019 19:24:23 ]
Předmět příspěvku:  Re: Kvasnice a jejich životnost

Sušené droždí. Asi týden jen tak v pokojové teplotě v obyčejné vodě. Stále se hejbou :)
Pivní kvasinky zrovna nemám po ruce. Koupil jsem si mikroskop, tak blbnu :)

https://www.youtube.com/watch?v=1_feM8WimuY

Stránka 5 z 5 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/