VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 16. pro 2018 21:52:54
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

https://www.pivovary-braumeister.cz Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 45 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Kvasnice a jejich životnost
PříspěvekNapsal: stř 22. bře 2017 9:22:05 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 164
tu vyssie spominanu knizku mozem len a len odporucat.

kym som nemal magneticku miesacku na propagaciu kvasnic, tak som tiez kvasnice recykloval z fermentacky po stoceni piva do flasiek. Kvasnice som prepral prevarenou vodou a skladoval v chladnicke, ak bol cas tak som z nich pred samotnym zakvasenim spravil vzdy mensi starter.

konecne som sa ale dokopal k tomu poskladat si magneticku miesacku a teraz to robim nasledvne:
- cca tyzden pred samotnym varenim si cez tuto kalkulacku http://www.brewunited.com/yeast_calculator.php vyratam kolko buniek budem potrebovat pre samotnu varku + 70 az 100 miliard navyse (overbuild cell count v tej kalkulacke).
- spravim starter a necham 3 - 4 dni miesat, 2 dni cold crash do chladnicky
- rano pred samotnym varenim zlejem zo startera vacsinu mladeho piva, zvysok rozvirim aby som rozmiesal kvasnice,a do vysterilizovaneho zavaracieho pohara (sterilizujem v rure na 220C 2h) si prelejem pomernu cast, ktora zodpoveda tym cca 70 - 100 miliard bunkam. Tieto kvasnice si odlozim do chladnicky (cca 3C) a pouzijem ich pri vyrobe startera na dalsiu varku.
- kvasnice z fermentacky po vykvaseni piva vylejem, uz ich nepouzivam

vyhoda je ta, ze kvasnice zo startera by mali byt ovela vitalnejsie, ako kvasnice z hotoveho piva, ktore su uz vystresovane vyssim obsahom alkoholu v pive, chmelom z chmelovaru a aj z pripadneho sucheho chmelenia. taktiez odpada potreba premyvania, cim sa znizuje riziko kontaminacie


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvasnice a jejich životnost
PříspěvekNapsal: čtv 23. bře 2017 13:12:32 
Offline

Registrován: ned 09. říj 2016 13:21:42
Příspěvky: 23
urbis82 píše:
prichodko píše:
když se prodávaj kvasnice sušený není nějaký způsob jak je zase usušit? nemá s tím někdo zkušenosti .


no doma asi nemáš takový podmínky jako v laborce, resp. továrně na kvasnice....mam na mysli mikrobiologickou čistotu...

tudíž, usušit je můžeš - třeba nanešením tenký vrstvy propranejch kvasnic na plátýnko, případně pečící papír a sušenim při pokojový teplotě (nějak tak se suší tradiční kveik)...ale zcela jistě si tam zavlečeš nějaký mikoorganismy, atd.atd....tudíž pivo naočkovaný těmahla kvasnicema bude buď A) zajímavý a jedinečný nebo B) na vylití:-)

No, když ale pominu sterilní prostředí a možnost kontaminace ,tak jestli čistě teoreticky je takovéto usušení kvasnic možné a jestli se znovu probudí k životu, když je aktivuji třeba po půl roce nebo je na sušení potřeba nějaká speciální technologie ,ale průmyslově se to taky nějak musí dělat. Myslel jsem jestli nemá někdo nějakou zkušenoast nebo názor, to je podle mně lepší cesta uchování něž se o ně starat v tekutém stavu a tudíž i krátké době životnosti. Díky za názor .


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvasnice a jejich životnost
PříspěvekNapsal: čtv 23. bře 2017 13:45:52 
Offline

Registrován: pon 04. kvě 2015 7:51:29
Příspěvky: 142
Bydliště: Brno
Zaprvé, možnost kontaminace bych opravdu zanedbával. Zadruhé, usušit kvasnice samozřejmě můžeš, ale líbit se jim to určitě nebude, moc vitálních a nezdegenerovaných jich potom nezůstane. Profi výrobci na to mají svoje profi postupy, a i tak je to pro ně velká výzva. Není náhoda, že pestrost nabídky sušených kvasnic je mnohem menší než u tekutých.
Osobně moc nechápu smysl takového snažení. Sice chápu vášeň pro experimentování, ale raději bych napřel energii jinam. To je Ti líto šedesáti korun za balíček sušených kvasnic, nebo nemáš místo v ledničce na skladování tekutých, že chceš raději riskovat zkažení várky?

_________________
Pivo nechává narůstat masové partie člověka a silou a dobrotou této obilné šťávy dává i pěkné zbarvení v obličeji. Čistá voda naproti tomu člověka oslabuje, protože obsahuje vady a nemá velkou hodnotu.
Sv. Hildegarda z Bingenu (1098-1179)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvasnice a jejich životnost
PříspěvekNapsal: čtv 23. bře 2017 14:34:36 
Offline

Registrován: ned 09. říj 2016 13:21:42
Příspěvky: 23
Ne to určitě ne , tvůj názor je stejný jako můj , jen jsem se chtěl zeptat jestli s tímto nemá někdo pozitivní zkušenosti , ale chápu že tato problematika není jednoduchá a určitě nestojí za to se tím nějak dále hlouběji . Dík za názor . Holt složité věci nemají jednoduchá řešení . A když už jsme u těch tekutých nedal by někdo kontakt na nějakého prodejce nebo kde se dají koupoit a jak se dávkují. Díky.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvasnice a jejich životnost
PříspěvekNapsal: ned 02. dub 2017 18:33:30 
Offline

Registrován: ned 09. říj 2016 13:21:42
Příspěvky: 23
Tak včera jsem použil kvasnice Saflager W 34/70 koupené loni a načaté v prosinci tzn 3 měsíce otevřené a skladované normálně v krabici při teplotě 0-20 st C podle toho jak jsem krabici s chmelem a ostatními komponenty přenášel a naprosto v pohodě, kvasnice jedou bez nejmenších problémů ,takže tak náchylné ke skladování při nízké teplotě jak zde někdo píše asi nebudou , možná trochu ztratily na kvalitě , to samozřejmě nědokážu posoudit ,ale podle průběhu kvašení žádný rozdíl nevidím . Tak zdar a sílu .


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 45 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz