VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 21. říj 2018 18:12:30
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 45 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Kvasnice a jejich životnost
PříspěvekNapsal: pát 30. led 2015 13:38:08 
Offline

Registrován: stř 12. pro 2012 21:34:19
Příspěvky: 559
Bydliště: Machová
Taky jen vodou, a dost často ani neproplachuju, prodlevu mezi stočením a novou várku mívám pár dní,max. týden.......

_________________
Matěj 12° - na spilce
Hofburg na Černo 13° - zraje
best of Měrka 12° - zraje


Hofburg na Černo 13°- VÍTĚZ MHM BRNO 2015 a CHMELOVÁREK 2016 a 2. místo CHMELOVÁREK 2017
Tmavá 11° - 2. místo CHMELOVÁREK 2014
Stojanova Tma 14°- 3. místo Praha 2017


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvasnice a jejich životnost
PříspěvekNapsal: pát 30. led 2015 22:05:48 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 08. bře 2012 20:29:42
Příspěvky: 160
Bydliště: Ostrava
kratoska15 píše:
Mosquit píše:
Jak to děláš? Já když si přičichnu k 2 týdny starým kvasnicím (z chlaďáku - 2°C) tak už jsou cítit.
A přece bych to pak nenalil do něčeho, co jsem vyráběl celý den... :)



Lze s tebou jen souhlasit.......i pro mě jsou 2 týdny max., ale vzhledem k tomu, že vařím každý druhý víkend, tak se mi nestane, že by ležely 2 týdny.......

Nedávno jsem si dovezl kvasnice z jednoho minipivovaru, docela smrděly, ale zjistil jsem to až doma. 4 dny jsem je denně propíral, ale nepomohlo to, tak šly na kanál a já v sobotu místo ležáku vařil ejl ze sušených, co jsem měl doma pro strýčka příhodu.....



Sice se neúčastním žádných,pivních soutěží typu chmelovárek a podobně,ale mé pivo si všichni známí a blízká rodina pochvalují a nikdo si nestěžuje na pachutě. :?
Je pravda,že se jedná o obyčejné,prosté lidi,a odborníkům nesahají ani po kotníky. :roll:
Dovoluji si sdělit poznatky mnohým známého pana "Franty" alias Františka Machače, z pivovárku Svatavský trpaslík,který uvádí dobu uchování kvasnic rozhodně delší,než 2 týdny.
Cituji:Takto mám vyzkoušeno, že vydrží v lednici bez problémů jeden až dva měsíce. Déle jsem to nikdy nezkoušel, protože přišla další várka.

Více zde: http://pivo-svatava.webnode.cz/technolo ... i-kvasnic/

Že by jeho produkty po tak dlouhém skladování kvasnic byly také nepoživatelné :o

Jistě,2 měsíce nejsou 4.Ale co se může stát kvasnicím,jestliže se nepokazí do těch 2 měsíců?když si jen tak hoví na dně zavíčkované sklenice v lednici?Kontaminují se?Čím?Samy sebou?Ve sterilním prostředí?
Mohly by zestárnout,což by se nejspíš projevilo při následném použití nízkou aktivitou,nebo v případě úplného odumření,aktivitou nulovou.
Takže,pokud mi kvasnice po delší době,řekněme do oněch 2 měsíců,po otevření nebudou čpět,nebo jinak zapáchat,a budou životaschopné,nejspíš je použiju zase. ;)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvasnice a jejich životnost
PříspěvekNapsal: pon 02. úno 2015 7:09:27 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2839
Bydliště: Zeleneč
Ve škole na mikrobiologii nám říkala profesorka "maximálně 4 dny, ale radši méně" ;)

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvasnice a jejich životnost
PříspěvekNapsal: pon 02. úno 2015 20:39:39 
Offline

Registrován: pon 19. led 2015 20:15:59
Příspěvky: 5
Tiež sa mi zdá, že to nejak s tým strachom preháňate. V tej chladničke sú tie kvasnice pri tak nízkej teplote, že sú takmer neaktívne tak prečo by mali mutovať? Ok máju nejaké zásoby, ktoré postupne spotrebujú a nakoniec umrú ale ani to sa nedeje nejak rýchlo a naraz. Len si vezmite tekuté kvasnice čo sú na trhu. Majú dátum spotreby pol roka. Ja som tými kvasnicami zakvasil 14° IPA Single hop Challenger a po primárnom kvasení to voňalo krásne.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvasnice a jejich životnost
PříspěvekNapsal: úte 03. úno 2015 7:45:33 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2839
Bydliště: Zeleneč
V tej chladičce bývá kolem 5°C a spodní kvasinky jsou aktivní i při +1°C

No, ať si každý dělá co chce, názorů je tu dost.

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvasnice a jejich životnost
PříspěvekNapsal: úte 03. úno 2015 13:44:21 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 233
Bydliště: Ohrobec
Přidám svoji zkušenost, i když budu leccos opakovat. Ale víc názorů a víc zkušeností je vždy dobré znát:

Kvasnice properu vodou a skladuji v nulové zóně ledničky (má skutečně 0°C - ověřeno). Neotvírám až do použití. Už jsem bez problémů kvasil s 3 měsíce starými kvasnicemi, stejně jako jsem vyléval týden staré kvasnice. Asi věc kontaminace. Orientuji se podle čichu, při jakékoliv pochybnosti vylévám. Starší kvasnice před použitím properu a střední díl (po 10 min sedimentaci) dám rozkvasit do 2l startéru.

Už neskladuji kvasnice na Weizen, se skladovanými jsem se dvakrát spálil - žádné vůně. Četl jsem, že snadno mutují.

Plánuji koupi malého mikroskopu, myslím že stojí za to vidět jak na tom kvasnice jsou.

Doporučuji: http://www.amazon.com/Yeast-Practical-F ... 0937381969 , je tam teorie i postupy vhodné pro domácí vaření.

Velký pivovar určitě nemůže riskovat zkaženou várku kvůli kvasnicím, ale vzhledem k ceně kvasnic (používám sušené, občas na ležák vezmu z pivovaru) považuji riziko spojené se skladováním kvasnic pro domácí vaření za přijatelné.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvasnice a jejich životnost
PříspěvekNapsal: úte 03. úno 2015 18:09:40 
Offline

Registrován: pon 19. led 2015 20:15:59
Příspěvky: 5
Mosquit píše:
V tej chladičce bývá kolem 5°C a spodní kvasinky jsou aktivní i při +1°C

No, ať si každý dělá co chce, názorů je tu dost.



Veď sme sa bavili o IPA. Teda vrchnom kvasení. :) Budem sa o tom snažiť ešte niečo zistiť a keď tak dám vedieť.

Edit: Áno chystám sa na tu knihu čo spomína kolega hore.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvasnice a jejich životnost
PříspěvekNapsal: úte 03. úno 2015 21:26:06 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2839
Bydliště: Zeleneč
Dotaz byl, jak se skladují kvasnice.
To, že jsi psal o tom, že jsi teď zakvášel IPA, to už je trochu vedlejší.

Stejně je jejich život dost podobný; myslím, že ani rozdíly dělat nemusíme.

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvasnice a jejich životnost
PříspěvekNapsal: úte 21. bře 2017 21:36:57 
Offline

Registrován: ned 09. říj 2016 13:21:42
Příspěvky: 23
když se prodávaj kvasnice sušený není nějaký způsob jak je zase usušit? nemá s tím někdo zkušenosti .


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvasnice a jejich životnost
PříspěvekNapsal: stř 22. bře 2017 8:33:31 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. úno 2016 20:41:21
Příspěvky: 63
prichodko píše:
když se prodávaj kvasnice sušený není nějaký způsob jak je zase usušit? nemá s tím někdo zkušenosti .


no doma asi nemáš takový podmínky jako v laborce, resp. továrně na kvasnice....mam na mysli mikrobiologickou čistotu...

tudíž, usušit je můžeš - třeba nanešením tenký vrstvy propranejch kvasnic na plátýnko, případně pečící papír a sušenim při pokojový teplotě (nějak tak se suší tradiční kveik)...ale zcela jistě si tam zavlečeš nějaký mikoorganismy, atd.atd....tudíž pivo naočkovaný těmahla kvasnicema bude buď A) zajímavý a jedinečný nebo B) na vylití:-)

_________________
www.fb.com/3nohejjelen

Black IPA 16°- 2.místo na Prague Homebrewing Competition 2017
Hefeweizen 13°- 1.místo na Degustační soutěži domácích výrobců piva ve Žďáru nad Sázavou 2016


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 45 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz