VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je čtv 13. pro 2018 12:44:25
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

https://www.pivovary-braumeister.cz Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 45 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Kvasnice a jejich životnost
PříspěvekNapsal: stř 20. úno 2008 16:13:29 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 20. úno 2008 16:04:37
Příspěvky: 9
zakvášel jsem lisovanými kvasinkami W95.Ihned po 5ti denním kvašení a stočení jsem je z trochou piva dal do PET lahve a uložil do chladu, cca 1-5stupnů. Tohle bylo před 14ti dny a mě by zajímalo jak poznám jestli jsou dnes lvasinky živé a funkční a jesli je můžu opět použít. při povolení uniká COčko a vubec se mě to jeví živě ale přesto poradtě. Díky moc.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvasnice a jejich životnost
PříspěvekNapsal: stř 20. úno 2008 16:32:44 
Offline

Registrován: pát 02. lis 2007 9:47:32
Příspěvky: 122
Bydliště: Brno
Pokud máš doma mikroskop, pak je to snadné.

Vitální test: Živé buňky mají membránu polopropustnou, nepropouští barvivo (mírně). Odumřelé jsou zcela propustné pro barvivo. Kapku suspenze z usazených kvasinek smícháme s kapkou methylenové modři, kápneme na sklíčko a vyrobíme preparát. Mrtvé muňky budou modré, živé bledé. Násadní kvasnice mají obsahovat méně než 5 % mrtvých buněk.

Ale jde to i bez mmikroskopu ;-) , prostě do malé skleničky cca 2dcl dej vodu o pokojové teplotě, kávovou lžičku usazených kvasnic a dvě kávové lžičky cukru nebo maltózy, zamíchej a čekej. Pokud se po cca hodině objeví bublinky CO2, sou tam živý kvasinky.

Před použitím je lepší kvasinky proprat, nechat rozkvasit a pak teprve použít do díla.

Proprání kvasinek: nechej je v té sklenici v lednici aby se usadily na dně, a ve druhé sklenici si nechej v lednici zchladit převařenou vodu na cca 4°C. Pak ze sklenice s kvasinkama opatrně slij pivo, dolij z druhé sklenice vodou a nechej v lednici do druhého dne. Druhý den zase slij vodu z kvasinek a dolij vodou z druhé sklenice. Pak ti vydrží ještě nejmíň týden.

Asi 4 hodiny před použitím slij ze sklenice vodu a na kvasinky nalij cca 0,5l převařené vody teplé cca 35°C, přidej 2-3 polévkové lžíce cukru nebo maltózy, zamíchej a nechej při pokojové teplotě než se kvasinky rozjedou.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvasnice a jejich životnost
PříspěvekNapsal: čtv 21. úno 2008 14:58:14 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 28. říj 2007 20:32:25
Příspěvky: 238
Bydliště: Brno
Šimek Jiří píše:
Mrtvé muňky budou modré, živé bledé.



Jiří, ty kvasíš pomocí vší, čili filcek? :shock: :shock: :shock:
To je velmi originální... :D :D :D

_________________
Žižla
http://www.zizlavar.cz

http://www.nornik.wz.cz

Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvasnice a jejich životnost
PříspěvekNapsal: pon 25. úno 2008 9:05:25 
Offline

Registrován: pát 02. lis 2007 9:47:32
Příspěvky: 122
Bydliště: Brno
Čéče, podle toho jak dopadly moje první dvě várky by to i odpovídalo :mrgreen:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvasnice a jejich životnost
PříspěvekNapsal: pon 10. bře 2008 22:05:56 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 20. úno 2008 16:04:37
Příspěvky: 9
Kvasinky mám v petce už asi 4 týdny,nemyslím si že je použiju ale jen tak orientačně.....petka je pěkně tvrdá,při povolení hodně syčí,takže hodně COčka,znamená to že kvasnice žijou?Díkec


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvasnice a jejich životnost
PříspěvekNapsal: úte 11. bře 2008 10:53:06 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 28. říj 2007 20:32:25
Příspěvky: 238
Bydliště: Brno
žijou.

_________________
Žižla
http://www.zizlavar.cz

http://www.nornik.wz.cz

Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvasnice a jejich životnost
PříspěvekNapsal: sob 19. črc 2008 13:52:27 
Offline

Registrován: stř 16. črc 2008 12:40:31
Příspěvky: 15
Bydliště: Brno
Potřeboval bych poradit jak mám uchovat kvasnice u svrchního kvašení kvasnice seberu ze spodu kvasné nábody do nějáké skleničky a co pak s nima? Mám to dát do ledničky nebude tam na ně moc velká zima? A jak dlouho mi asi tak vydrží? Dají se tak uschovat všechny druhy kvasnic pro svrchní kvašení?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvasnice a jejich životnost
PříspěvekNapsal: stř 04. lis 2009 14:44:58 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 25. led 2009 0:14:06
Příspěvky: 59
Tak mě napadlo, co když vezmu živé tekuté kvasnice a nechám je zamrazit.... zda-li, po rozmrazení (a asi po přidání životodárné dextrózy) ještě budou míť chuť kvasit či nikoli ????? :geek:

_________________
Obrázek

Facebook -> Domácí pivo - Homebrewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvasnice a jejich životnost
PříspěvekNapsal: stř 04. lis 2009 16:17:17 
Offline

Registrován: čtv 11. zář 2008 11:56:34
Příspěvky: 876
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní
obávám se že ne.

_________________
Hellbastard Craft Brewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kvasnice a jejich životnost
PříspěvekNapsal: stř 04. lis 2009 18:51:22 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 03. zář 2009 19:44:35
Příspěvky: 46
Bongoman píše:
Tak mě napadlo, co když vezmu živé tekuté kvasnice a nechám je zamrazit.... zda-li, po rozmrazení (a asi po přidání životodárné dextrózy) ještě budou míť chuť kvasit či nikoli ????? :geek:


Scela jistě nepřežijou! Při běžném postupu mražení voda obsažená v buňkách krystalizuje a následně buňky potrhá. Pro tyto potřeby se používá lyofilizace, což není možné v domácích podmínkách zajistit.

_________________
http://pivosculptor.blogspot.com/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 45 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz