VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je čtv 18. říj 2018 14:49:46
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 96 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Safale US - 05
PříspěvekNapsal: ned 09. led 2011 12:28:39 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
Použil jsem prvně tyto kvasnice a překvapily mne vysokou sedimentací, v barelu bylo asi 3x více hustých kvasnic než obvykle. Chci se zeptat těch co už je zkoušeli, jestli je to normální. Taky mam pivo úplně kalný jako voda z kaluže a to se mi ještě nestalo.. Díky, V.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Safale US - 05
PříspěvekNapsal: ned 09. led 2011 16:31:19 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Použil jsem je na poslední várku. Nezdálo se mi, že by se nějak zvlášť přemnožily (cca 15°C teplota kvašení). Po primárním kvašení bylo pivo vynikající, po pár dnech v lahvi byla chuť všelijaká. Podobnej agresivní charakter jako IPA od Kalteneckru, co byla teď pod Flédou. Pil jsem nedávno spodek, co jsem stočil úplně nakonec a má to dost kvasnicový až kanální aroma. Možná jsem se dopustil nějaké chyby. :-( Zákal potvrzuji, je poměrně výrazný a zatím se to nezlepšuje. Modlím se v silnou moc ležení a doufám, že za měsíc nebudu várku vylívat.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Safale US - 05
PříspěvekNapsal: čtv 13. led 2011 13:19:10 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
PIvo: tak co zákal, nějaký posun? Já to mám zatím odporně hnědý i když chuť je slibná. Koukal jsem na americký stránky, piva tam vyfocená a odkvašená US - 05 vypadají normálně. Buď je to standardní vlastnost a po pár týdnech se to vyčeří, nebo děláme nějakou systematickou chybu. Rád bych to brzy zvěděl, neb mi zabírají místo v lednici.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Safale US - 05
PříspěvekNapsal: čtv 13. led 2011 15:55:39 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Já jsem chybu udělal někde určitě, protože se k tomu navíc přidal silný kvasničný zápach. Zákal se nějak výrazně nezměnil. Ale dám tomu ještě pár týdnů než to vyleju. Až dokvasím aktuální várku, tak chci ozdkoušet US-05 ještě jednou na sladovým výtažku. Tentokrát to nechám dokvasit do konce, jelikož budu chmelit za studena v sekundáru. Pokud by chuť byla OK, tak by mi ten zákal ani tolik nevadil.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Safale US - 05
PříspěvekNapsal: čtv 13. led 2011 16:12:14 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Pro představu asi takhle to vypadá: http://kchophead.blogspot.com/2009/10/my-name-is-mud.html

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Safale US - 05
PříspěvekNapsal: čtv 13. led 2011 17:23:23 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
Tak to moje vypadá o mnohem hůř:-( Uvidíme jak bude vypadat zbytek várky co teď sedí na dry hoppingu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Safale US - 05
PříspěvekNapsal: pon 17. led 2011 14:13:25 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Tak kvasnicová chuť výrazně ustoupila, trpkost úplně vymizela, nahradila ji jemná zaoblená grepová hořkost, která je typická pro americký chmele, pomalu vystupuje jemné chmelové aroma (i bez dryhoppingu), ale zákal přetrvává v nezměněné podobě. Takže ten asi nezmizí nikdy.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Safale US - 05
PříspěvekNapsal: úte 18. led 2011 23:47:19 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
No u mě ta část bez studenýho chmelení je pořád hnusně kalná, ale zbytek po dry hoppingu už se čistí a chuť i vůně jsou celkem v pořádku. Asi to chce nechat hodně prokvasit a nebo není náhoda, že snad všechny americký recepty udávají přídavek irskýho mechu na vyčeření:-) Jediná vada a to výrazná je extrémní vířivost kvasnic, máš to taky? Zrovna se rozhoduju, jestli použít na další várku, nebo radši vylejt...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Safale US - 05
PříspěvekNapsal: stř 19. led 2011 8:59:31 
Offline

Registrován: čtv 11. zář 2008 11:56:34
Příspěvky: 876
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní
pánové,máte-li problém z kvasnicemi...použijte Danstar Nottingham a je po problému :)

_________________
Hellbastard Craft Brewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Safale US - 05
PříspěvekNapsal: stř 19. led 2011 10:33:14 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
V.: Jj, irish moss se objevuje v receptech často. V téhle presentaci je od strany 12 uvedno dalších pár možností http://www.mgriesmeyer.com/doatest/bjcp ... rocess.pdf . Ale mně zakalený pivo až tolik netrápí. Co se týče vířivosti, tak tu nějak přes ten zákal nepozoruju. Kvasnice jsem vylil, ale US-05 se chovaly podobně jako DN, jestli si dobře pamatuju. Pokusně jsem stočil pivo i do větší petky a nasypal ještě trochu Chinooku. Abych simuloval podmínky při lodní dopravě, občas lahev trochu protřepu. :) Kvasnice u dna drží jako přibitý, semtam se utrhne nějakej větší kus. Na tom delším prokvašení asi něco bude... Teď jsem dokvasil s DN a další várka bude opět s US-05 z výtažku (tím minimalizuju riziko možných chyb), tak jsem zvědav co z toho vyleze.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 96 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz