VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 16. pro 2018 21:17:52
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

https://www.pivovary-braumeister.cz Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 24 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Filtrování kvasnic?
PříspěvekNapsal: ned 22. srp 2010 22:01:18 
Offline

Registrován: pát 17. říj 2008 21:12:52
Příspěvky: 229
Bydliště: Liberec
Sice nefiltruji, ale nějaké zkušenosti můžu napsat.
Sám vařím ze surovin, kvasím pivovarskýma kvasinkama a ležím v sudech. Tam kvasinky sednou na dno a při točení jsou pouze v první dvoudecce a pak už je pivo skoro čiré. Když přetočím pivo ze sudu do Pet lahví na cesty, pro sport apod., mám pivo téměř čiré a bezkvasinek. Příchuť není o nic výraznější než u nefiltrovaného Konrada, kde beru kvasinky. Zatím jsem stáčel bez protitlaku a tak pivo v PET lehce oxiduje, dva dny nelze ještě rozeznat změnu, ale třeba po týdnu je již cítit oxidační příchuť. Brzo vyzkouším stáčení do protitlaku CO2 a pak by to mělo být úplně v pořádku.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Filtrování kvasnic?
PříspěvekNapsal: ned 22. srp 2010 22:32:29 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
Moro: Nápad se soudky se mi líbí, ale jak velké máš na mysli? Když jsem koštoval z 5 litrového, přišlo mi to stejný. . V.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Filtrování kvasnic?
PříspěvekNapsal: pon 23. srp 2010 15:09:01 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 14. srp 2009 7:48:29
Příspěvky: 306
Vláďa píše:
Moro: Nápad se soudky se mi líbí, ale jak velké máš na mysli? Když jsem koštoval z 5 litrového, přišlo mi to stejný. . V.


Já s oblibou používám párty soudky na 5 litrů. Plnil jsem i 15 lïtrový KEG. Je to samozřejmě všechno subjektivní, ale ... I v 5 litrových soudcích je kvasnicový buket minimální. Bere si ode mě občas soudek kamarád, kterému kvasnice vyloženě vadí, a nikdy si nestěžoval a dobře věděl, že je to domácí pivo. Já sám jsem občas vychlazený soudek vezl v tašce na různou vzdálenost - i při svrchně kvašeném pivu jsem pozoroval stejný jev jako hroch = pivo se nikdy nezkalilo a kvasnice byly pouze v prním načepovaném kousku.

_________________
redaktor, recenzent
http://www.pivnirecenze.cz


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Filtrování kvasnic?
PříspěvekNapsal: úte 24. srp 2010 9:40:32 
Offline

Registrován: pát 02. lis 2007 19:48:37
Příspěvky: 261
Bydliště: Svatava
Ahoj a dlouhou dobu jsem používal S 23 a nyní používám kvasnice přímo z pivovaru, které mnohokrát otočím.
Ze své malé spilky (20 - 25 litrů), plním přímo litrové PET určené na pivo. Dokvašuji a nechávám ležet při teplotě cca 8°C a kvasnice se za nějakou dobu samy uloží ke dnu.
Potom je to už jen o cviku v nalití. Kdo nemá rád kalné, ten dostane první a je vždy krásně čisté. Druhé pivo je čisté tak dlouho, dokud nadměrně nezahýbám s lahví, potom se to samozřejmě zakalí.
Jestliže, ale naleji první pivo (to čisté) a lahev postavím na stůl, dojde vždy vznosem bublinek i k určitému zvednutí kvasnic.
Tím chci říci, pijeme pivo čerstvé a tedy i s kvasnicemi a na chuť to podle mně nemá vůbec žádný vliv.

A kdo frfňá a remcá, tak toho pošlu někam, ať jsi jde bumbat eurobeeeeeer. Nic jiného si nezaslouží.

Tolik tedy ke kvasnicím v pivu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Filtrování kvasnic?
PříspěvekNapsal: úte 24. srp 2010 12:34:51 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
Nemohu souhlasit s tím, že by zvířené kvasnice v pivu vůbec neovlivnily chuť, ovlivní ji a hodně, mluvím o sušených, pivovarské tekuté asi budou mnohem lepší.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Filtrování kvasnic?
PříspěvekNapsal: úte 24. srp 2010 19:16:37 
Offline

Registrován: úte 17. srp 2010 15:41:22
Příspěvky: 28
Teď kvasím pivo od Muntons konkrétně Imperial Stout v kterém jsou kvasnice Premium a pivo je po 5 dnech kvasení. Neodolal jsem a ochutnal jsem deci z tohoto rozjetého piva a můžu říct, že žádné kvasnice jsem vůbec necítil, nevím jestli vystoupí ta chuť až po úplném prokvašení a nebo to zůstane takhle dobré :lol: . Ke kvalitě piva se vyjádřím po dokvašení a poležení v diskuzích o Muntons, kde jsem založil téma Imperial Stout. Že by byl opravdu takový rozdíl mezi Standart a Premium kvasnicema? Podle prvních zkušeností se mi to tak zatím jeví. Navíc chci určitě čepovat pivo do soudků. To bude balada :P


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Filtrování kvasnic?
PříspěvekNapsal: pon 10. říj 2011 8:22:32 
Offline

Registrován: úte 11. led 2011 13:59:16
Příspěvky: 90
Bydliště: Brno
Mrzí mě, že jsem se nikde nedočetl o nějakém rozumném a částečném filtrování kvasnic. O křemelině ani neuvažujeme, nicméně když je v lahvi kvasnic tolik, že když se ulomí, tak se člověk lekne co to vypadlo z flašky, je to moc. Zkrátka se nám zdá, že se nám do lahví dostává víc a víc kvasnic a není to jemná sedlinka na dně, ale vrstva, kterou nikdo nepřehlédne a která vypadá docela hrozivě. Takže kdybychom to mohli zredukovat na půlku, bylo by to fajn. Filtrace přes plátno nám moc nepomohla.
Zkusíme co nejdříve malou či velkou bečku, nicméně půllitrové láhve zůstávají otazníkem.

_________________
Spoluzakladatel a šéfredaktor Pivních Recenzí

http://www.pivnirecenze.cz
http://www.facebook.com/pivnirecenze


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Filtrování kvasnic?
PříspěvekNapsal: pon 10. říj 2011 8:38:44 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2842
Bydliště: Zeleneč
Hodně pomůže zraní v KEGu a následné přetáčení do lahví pod tlakem.

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Filtrování kvasnic?
PříspěvekNapsal: sob 07. dub 2012 15:32:59 
Offline

Registrován: sob 19. črc 2008 7:27:51
Příspěvky: 305
Bydliště: Bruntal
Dnes jsem nasel toto video http://billybrew.com/yeast-washing a mam z toho jaksik guláš..... kdyz doma peru kvasnice tak je zaleju prevarenou vodou..necham usadit a toto opakuju nekolikrat a pritom vzdy tu kalnou vodu vyleju do kanalu.... tady ale smícha vodu s kvasnicema v barelu..pocka 20 minut a pouzije k odstati jen tu kalnou vodu..... skousel to nekdo??

_________________
Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Filtrování kvasnic?
PříspěvekNapsal: sob 07. dub 2012 20:12:37 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2842
Bydliště: Zeleneč
To video jsem si nepustil, ale co jsem četl, tak je třeba odstanit i mrtvé kvasinky a jiný bordel (který si sedá nejdřív), čehož se právě dosáhne tímto ...

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 24 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz