VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je čtv 13. pro 2018 11:26:31
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

https://www.pivovary-braumeister.cz Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 24 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Filtrování kvasnic?
PříspěvekNapsal: pát 20. srp 2010 17:22:54 
Offline

Registrován: úte 17. srp 2010 15:41:22
Příspěvky: 28
Ahoj,

filtrujete kvasnice při stáčení piva do láhví? Na můj vkus je pak z piva cítit hodně chuť po kvasnicích a vždycky ( i při opatrném nalití ) se zvednou při nalívání piva ze dna a z krásně křišťálového piva je najednou pivo silně zakalené. Zmírní se tedy pak příchuť piva od kvasnic? Popřípadě jak kvasnice filtrujete?

Díky


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Filtrování kvasnic?
PříspěvekNapsal: pát 20. srp 2010 23:22:22 
Offline

Registrován: čtv 13. kvě 2010 15:04:52
Příspěvky: 205
Bydliště: Olomouc/Brno/Ostrava
Osobně nefiltruju, kvasnice v pivu moc poznat nejsou, že to není čirý mi nevadí, beru to spíš jako pozitivní jev. Kvasím spodně Saflager W-34/70.

_________________


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Filtrování kvasnic?
PříspěvekNapsal: sob 21. srp 2010 11:35:22 
Offline

Registrován: úte 17. srp 2010 15:41:22
Příspěvky: 28
Je pravdou, že jsem použil nejlevnější kvasnice Standart co byli k pivu dodané tak možná proto jsou tak hodně cítit. Podle jedné diskuze tady, jsem zjistil, že různé druhy kvasnic mají i různou chuť. Osobně kvasím svrchně, takže kdyby měl někdo zkušenosti s kvasnicema, které nejdou v pivu tak cítit tak budu velmi rád za každou radu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Filtrování kvasnic?
PříspěvekNapsal: sob 21. srp 2010 13:38:50 
Offline

Registrován: čtv 13. kvě 2010 15:04:52
Příspěvky: 205
Bydliště: Olomouc/Brno/Ostrava
Tak to jsem zvědavej, jestli někdo něco doporučí. Všeobečně mám z tohoto fóra dojem, že se asi nejvíc používá Premium Gold. Osobně mám nachystanej sáček Danstar Nottingham, ale ty jsem vybral podle rozsahu teplot (12-21°C). Následně jsem zjistil, že v zahraničí je to poměrně oblíbený kmen domovařičů na svrchně kvašená piva hlavně typu Ale, ev. Stout, Porter. U nás jsem se s žádnými zkušenostmi nesetkal vůbec.

_________________


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Filtrování kvasnic?
PříspěvekNapsal: sob 21. srp 2010 14:18:58 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
Já mám obecně špatnou zkušenost se všemi kvasnicemi a na domácím pivu mi vadí příliš výrazný kvasničný buket. Nevím co s tím, jsem zvědav, jestli to někdo vyřešil. Možná to bude používáním sušených kvasnic, protože piva v mini, i když jsou kalná, mi chutnají.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Filtrování kvasnic?
PříspěvekNapsal: sob 21. srp 2010 22:12:26 
Offline

Registrován: stř 03. úno 2010 20:40:23
Příspěvky: 344
Při svrchním kvašení se toho nezbavíš, pokud přejdeš na spodní, tak máž šanci.
Ideální je používat ležácký sud a z toho pak pomocí plničky a protitlaku pivo po zaležení lahvovat


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Filtrování kvasnic?
PříspěvekNapsal: ned 22. srp 2010 0:15:28 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
Vůbec nejhorší zkušenosti mám se spodními kvasnicemi S - 23, takže ležácký sud by tohl řešit. Nejlepší zkušenosti v tomto směru mám se svrchními S - 04, ale to nemusí být reprezentativní zkušenost ;)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Filtrování kvasnic?
PříspěvekNapsal: ned 22. srp 2010 8:11:54 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 14. srp 2009 7:48:29
Příspěvky: 306
Taky napíšu svůj názor:

U svrchního kvašení jsem dlouho používal svrchní kvasnice dodávané v setu s koncentrátem. Kvasničný buket se dal omezit:
- lahvováním piva při hustotě 1010 a nižší (prostě si poctivě počkat, až do pořádně vykvasí)
- delší dobou ležení (vydržet a nepít pivo po měsíci, ale počkat si 4 a více měsíců)
- skladováním při teplotách pod 15 stupňů Celsia.

Z technických důvodů jsem začal pro svrchní kvašení používat kvasnice Danstar Nottingham pro ležáky a Danstar Windsor Ale Yeast pro Ale a Porter. Mají větší rozsah pracovních teplot a i směrem dolů.

U spodního kvašení jsem dlouho používal S-23, ale nevyhovovaly mi (hlavně kvůli ovocným tónům v pivu) a teď jedu na W-34/70 (a jak se znám, vydržím to aspoň rok a pak si budu jezdit pro kvasnice do pivovaru - baví mě to experimentovat a porovnávat :idea: ). Opět to chce počkat si na kvalitní stupeň primárního prokvašení. O protitlakém plnění vůbec neuvažuju.

PS: Je to jen můj subjektivní pocit, ale nejvíce mi po kvasnicích "smrděly" koncentráty Muntons. Jejich vyšší třídy (Brewmaker + Milestone) už byly OK.

_________________
redaktor, recenzent
http://www.pivnirecenze.cz


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Filtrování kvasnic?
PříspěvekNapsal: ned 22. srp 2010 12:10:52 
Offline

Registrován: úte 17. srp 2010 15:41:22
Příspěvky: 28
Určitě všechno zajímavé názory, ale nikdo se zatím nevyjádřil k filtrování kvasnic. Osobně si myslím, že pokud odfiltruji kvasnice při stáčení do láhve a pivo pak bude zrát tím pádem několik měsíců "bez kvasnic" tak tam tu příchuť můžu z části omezit.....nebo je ta intenzivní chuť cítit už po dokvašení a odfiltrováním si už nepomůžu (tedy jenom k čistotě při nalívání)?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Filtrování kvasnic?
PříspěvekNapsal: ned 22. srp 2010 21:29:05 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 14. srp 2009 7:48:29
Příspěvky: 306
Iceman84 píše:
Určitě všechno zajímavé názory, ale nikdo se zatím nevyjádřil k filtrování kvasnic. Osobně si myslím, že pokud odfiltruji kvasnice při stáčení do láhve a pivo pak bude zrát tím pádem několik měsíců "bez kvasnic" tak tam tu příchuť můžu z části omezit.....nebo je ta intenzivní chuť cítit už po dokvašení a odfiltrováním si už nepomůžu (tedy jenom k čistotě při nalívání)?


Odfiltrovat kvasnice (rozumím, nikdy je neodfiltruješ zcela) je blbost - potřebuješ je pro sekundární fermentaci. Takže i když budeš sekundárně fermentovat pomaleji - stejně se Ti namnoží. Pokud Ti jejich buket vadí, dám Ti dobrou radu - neláhvuj pivo, ale plň jej do soudků - tam je buket po kvasnicích zcela minimální. Má někdo jinou - vypozorovanou zkušenost?

_________________
redaktor, recenzent
http://www.pivnirecenze.cz


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 24 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: JirkaP a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz