VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 23. čer 2018 22:43:08
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 159 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 12, 13, 14, 15, 16
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: ned 24. dub 2016 15:35:39 
Offline

Registrován: úte 23. úno 2016 13:23:03
Příspěvky: 23
Chlapi chci se zeptat kolikrát jste z Danstarama kvasili. Dělám to vždy 4x a potom dám nové sušené. Je mi to však celkem líto, krásně voní a jsou hodně živé. Dík za odpověď.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: úte 04. dub 2017 13:45:12 
Offline

Registrován: stř 27. lis 2013 18:15:48
Příspěvky: 57
Ahoj, mám v poslední době zásadní problém s těmito kvasinkami. Používal jsem je několik let k plné spokojenosti, ale poslední tři várky odkvašené s DN šly všechny do kanálu (vařeno v září 2016, v lednu 2017 a před dvěma týdny, obě letošní várky zakvašené stejnou šarží s datem expirace 3/2018, kvasinky skladované v lednici, použité vždy jen jednou, řádně rehydrované). Pivo je už při stáčení nakyslé a po pár dnech ležení se z něj úplně ztratí chutě sladu a chmele, v podstatě je z toho hnusná hořkokyselá voda. Jak teď koukám do svých zápisků, dvě várky s DN jsem musel vylít už předloni, tehdy jsem to ale přičítal náhodné kontaminaci u mě v pivovaru. Zajímavé na tom je, že s jinými svrchními kvasinkami se mi pivo nikdy takhle nezkazilo (nejčastěji používám sušené od Fermentisu) :roll:

Zaznamenal jste někdo podobné problémy s DN? Může se jednat o nějakou kontaminaci přímo z výroby?? Anebo je kontaminace u mě a jiné kmeny kvasinek ji zvládnou, zatímco DN ne??? Díky za tipy.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: úte 30. kvě 2017 18:34:52 
Offline

Registrován: úte 23. úno 2016 13:23:03
Příspěvky: 23
Zdravím chlapi, chci se přidat k tématu.
Taky jsem dělal s Danstarama 3/2018 a várka byla kalná a nepitelná. Trochu příchuť do jablek, při dopití nakyslé. Nedalo mi to a zakvasil jsem s nima i podruhé, již recyklované. Zdá se však, že druáhá várka ač ze stejných kvasnic bude v pohodě. Moc tomu nerozumím. Ještě podotknu, že přes léto s nimi vařím již 2 roky a nikdy jsem nic podobného nezaznamenal.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: stř 07. čer 2017 7:38:00 
Offline

Registrován: ned 30. pro 2012 16:06:24
Příspěvky: 91
Bydliště: Žamberk
Dal jsem dva balicky DN a taky se zcela vytratila chut chmele. Mmyslim, ze s touto sarzi bude opravdu problem.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: čtv 08. čer 2017 18:08:28 
Offline

Registrován: čtv 04. kvě 2017 10:56:35
Příspěvky: 22
Bydliště: Krno
Hmmm, má cenu to nechávat dokvašovat a lahvovat?
Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: čtv 06. črc 2017 11:36:53 
Offline

Registrován: čtv 06. črc 2017 11:26:50
Příspěvky: 1
Zdarec Droid, tak jak to dopadlo?. Taky jsem udělal várku s touhle šarží kvasnic. Je to moje teprve druhá, a je o dost lepší než ta první. Teď mám super pěnu a pivo je krásně čisté, ale ta chuť není taková jakou bych čekal. Je to irish stout.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: čtv 06. črc 2017 14:50:57 
Offline

Registrován: čtv 04. kvě 2017 10:56:35
Příspěvky: 22
Bydliště: Krno
Ahoj,
dopadlo to dobře. Stočil jsem omylem dřív, ale v chuti není žádný náznak, že by byly kvasnice chytlé. Na další várku jsem radši nakoupil u konkurence a tam jsem dostal jinou šarži.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: čtv 06. črc 2017 20:09:02 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 19. bře 2014 8:43:15
Příspěvky: 347
Bydliště: Hodonín
mira.mira píše:
Zdravím chlapi, chci se přidat k tématu.
Taky jsem dělal s Danstarama 3/2018 a várka byla kalná a nepitelná. Trochu příchuť do jablek, při dopití nakyslé. Nedalo mi to a zakvasil jsem s nima i podruhé, již recyklované. Zdá se však, že druáhá várka ač ze stejných kvasnic bude v pohodě. Moc tomu nerozumím. Ještě podotknu, že přes léto s nimi vařím již 2 roky a nikdy jsem nic podobného nezaznamenal.



Acetaldehydová
Chuť/vůně:
Zelená jablka, shnilá jablka, čerstvě nakrájená dýně, ocet.
Možné příčiny:
Acetaldehyd je přirozeně se vyskytující kvasný produkt, který je
vytvářen kvasnicemi během kvašení při přeměně v glukózy v alkohol.
Acetylaldehyd je běžně přeměněn v ethanol, přestože tento proces může
trvat déle u piv s větším obsahem alkoholu nebo pokud zakvasíme malým
množstvím kvasnic. Může vzniknout také oxidací alkoholu na kyselinu
octovou. Chutě zeleného jablka mohou též způsobovat některé bakterie.
Jak se jevu vyhnout:
Pokud necháte pivo zrát několik měsíců, dáte kvasnicím dostatek času k
přeměně acetylaldehydu na ethanol. Vždy používejte kvasnice vysoké
kvality a ujistěte se, že dávkujete správné množství kvasnic pro danou
stupňovitost piva,

_________________
http://pidipivovar-matavar.webnode.cz/

http://domovarnici.webnode.cz/

http://matasek.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: sob 22. črc 2017 9:21:05 
Offline

Registrován: úte 23. úno 2016 13:23:03
Příspěvky: 23
matasek2000 píše:
mira.mira píše:
Zdravím chlapi, chci se přidat k tématu.
Taky jsem dělal s Danstarama 3/2018 a várka byla kalná a nepitelná. Trochu příchuť do jablek, při dopití nakyslé. Nedalo mi to a zakvasil jsem s nima i podruhé, již recyklované. Zdá se však, že druáhá várka ač ze stejných kvasnic bude v pohodě. Moc tomu nerozumím. Ještě podotknu, že přes léto s nimi vařím již 2 roky a nikdy jsem nic podobného nezaznamenal.



Acetaldehydová
Chuť/vůně:
Zelená jablka, shnilá jablka, čerstvě nakrájená dýně, ocet.
Možné příčiny:
Acetaldehyd je přirozeně se vyskytující kvasný produkt, který je
vytvářen kvasnicemi během kvašení při přeměně v glukózy v alkohol.
Acetylaldehyd je běžně přeměněn v ethanol, přestože tento proces může
trvat déle u piv s větším obsahem alkoholu nebo pokud zakvasíme malým
množstvím kvasnic. Může vzniknout také oxidací alkoholu na kyselinu
octovou. Chutě zeleného jablka mohou též způsobovat některé bakterie.
Jak se jevu vyhnout:
Pokud necháte pivo zrát několik měsíců, dáte kvasnicím dostatek času k
přeměně acetylaldehydu na ethanol. Vždy používejte kvasnice vysoké
kvality a ujistěte se, že dávkujete správné množství kvasnic pro danou
stupňovitost piva,


Takže asi po třech měsících se nepitelné pivo stalo pitelným. Samotného mě to dost překvapilo .Není to žádná hitparáda , ale vylít by byla škoda. Další dvě várky recyklovaných Danstarek byly bez chyby. Takže i tato šarže byla zřejmě v pohodě. Chybka asi někde jinde.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 159 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 12, 13, 14, 15, 16

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz