VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 26. bře 2017 4:26:03
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 151 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: stř 11. úno 2015 14:41:36 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2780
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Gnat píše:
Zrejme aj pri chmelovare platí, že objem varenej sladiny by nemal presahovat 2/3 objemu nádoby, vsak?


No, jde to i o trochu víc, než 2/3.

Spíš mě zajímalo, čím těch 50L chceš ohřívat... domácí sporák?

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. Ale lepší se to :-)
Rauch 13

Na spilce:
Ležák 12


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: stř 11. úno 2015 14:50:42 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 09. úno 2015 13:26:17
Příspěvky: 19
Nie nie.. to je hrniec už prerobený (zrejme Bergland), na spodku ma elektricke vykurovacie teleso - niečo na spôsob kupenských zavarovacích hrncov. Je to už odskúšané (nie mnou), v tomto by som problém nevidel, každopádne som Ti vďačný, že sa o to zaujímaš, aby som nič nedokazil.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: pon 09. bře 2015 10:52:14 
Offline

Registrován: pon 09. bře 2015 10:46:48
Příspěvky: 9
Zdravím do fóra!
Rád bych prokonzultoval náš problém ... lahvovali jsme pivo prokvašené Danstar Nottinghma při 4,5% cukru. Po pár dnech sekundární fermentace se udělala ve většině lahví "krusta" z pěny a kvasnice začali sedimentovat na dně (viz foto). Což se nám moc nelíbilo :) Už jste se s tím setkali? Nestočili jsme to moc brzo, při kolika cca % stáčíte tyto kvasnice vy?

Momentálně jsme to slili zpět do fermentační nádoby, po dvou dnech se začala kvasná zátka hýbat, tak to necháme až do konce a nakonec budeme surgovat (čemuž jsme se chtěli vyhnout).

Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: pon 09. bře 2015 11:42:48 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2780
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Chybí zásadní informace, co to bylo za druh piva a původní EPM + případně průběh teplot při kvašení a ležení.
Kvasinky byly už sedlé, když jste to stáčeli?

Jinak přelévat zpět bych moc nedoporučoval, mohlo by to oxidovat...

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. Ale lepší se to :-)
Rauch 13

Na spilce:
Ležák 12


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: pon 09. bře 2015 13:21:42 
Offline

Registrován: pon 09. bře 2015 10:46:48
Příspěvky: 9
Vařili jsme trpaslíka dvojku. Primárně i sekundárně se kvasilo při 20 stupních. EMP byla 14 %, po prvních 24 hodinách 10,5%, další den 4,5%. Na dně spilky byla vrstva cca 5? mm, posbírali jsme půl malé sklenice od okurek.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: úte 10. bře 2015 15:45:35 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Maldina v lahvích zjevně ještě kvasí, když je deka kvasnic v hrdle. Čekal bych přesycení, kvasničné a pak autolyzační chutě. Přelití z lahví zase zpět zavání poctivou oxidací. Zkusil bych to znovu a líp.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: pon 20. dub 2015 16:44:39 
Offline

Registrován: ned 07. pro 2014 16:50:03
Příspěvky: 29
Už nějakou dobu mě láká odkvasit pivo podobné českému ležáku těmito kvasnicemi. Teď zrovna konají práci v amber ejlu, tak mě napadá - pokud bych je pro onen účel otočil, půjde poznat, že jsem s nimi kvasil aromatické pivo?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: pon 20. dub 2015 16:53:39 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2780
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Ano, kvasinky si často s sebou chuť toho, co kvasily, berou. Prý.

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. Ale lepší se to :-)
Rauch 13

Na spilce:
Ležák 12


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: úte 21. dub 2015 12:04:20 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Ze zkušenosti přímo s DN, hořkost i aroma se částečně přenese. Pokud vaříš nějakou bestii, tak je to zvláště znát. Měl jsem v altbieru hořkost i aroma EKG z historického hodně chmeleného bitteru. Propláchnutím kvasnic by se to mělo zlepšit.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: úte 21. dub 2015 12:11:03 
Offline

Registrován: ned 07. pro 2014 16:50:03
Příspěvky: 29
Bestie to neni v zadnem pripade, spise lehce nachmelena (premiant, kazbek a wakatu) jedenactka. Chci jet smash Plzen + ZPC a nerad bych tam mel nejake rusive vlivy. Asi teda nacnu novy balicek.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 151 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz