VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je úte 11. pro 2018 6:28:53
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 164 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: stř 11. úno 2015 14:41:36 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2841
Bydliště: Zeleneč
Gnat píše:
Zrejme aj pri chmelovare platí, že objem varenej sladiny by nemal presahovat 2/3 objemu nádoby, vsak?


No, jde to i o trochu víc, než 2/3.

Spíš mě zajímalo, čím těch 50L chceš ohřívat... domácí sporák?

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: stř 11. úno 2015 14:50:42 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 09. úno 2015 13:26:17
Příspěvky: 19
Nie nie.. to je hrniec už prerobený (zrejme Bergland), na spodku ma elektricke vykurovacie teleso - niečo na spôsob kupenských zavarovacích hrncov. Je to už odskúšané (nie mnou), v tomto by som problém nevidel, každopádne som Ti vďačný, že sa o to zaujímaš, aby som nič nedokazil.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: pon 09. bře 2015 10:52:14 
Offline

Registrován: pon 09. bře 2015 10:46:48
Příspěvky: 9
Zdravím do fóra!
Rád bych prokonzultoval náš problém ... lahvovali jsme pivo prokvašené Danstar Nottinghma při 4,5% cukru. Po pár dnech sekundární fermentace se udělala ve většině lahví "krusta" z pěny a kvasnice začali sedimentovat na dně (viz foto). Což se nám moc nelíbilo :) Už jste se s tím setkali? Nestočili jsme to moc brzo, při kolika cca % stáčíte tyto kvasnice vy?

Momentálně jsme to slili zpět do fermentační nádoby, po dvou dnech se začala kvasná zátka hýbat, tak to necháme až do konce a nakonec budeme surgovat (čemuž jsme se chtěli vyhnout).

Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: pon 09. bře 2015 11:42:48 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2841
Bydliště: Zeleneč
Chybí zásadní informace, co to bylo za druh piva a původní EPM + případně průběh teplot při kvašení a ležení.
Kvasinky byly už sedlé, když jste to stáčeli?

Jinak přelévat zpět bych moc nedoporučoval, mohlo by to oxidovat...

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: pon 09. bře 2015 13:21:42 
Offline

Registrován: pon 09. bře 2015 10:46:48
Příspěvky: 9
Vařili jsme trpaslíka dvojku. Primárně i sekundárně se kvasilo při 20 stupních. EMP byla 14 %, po prvních 24 hodinách 10,5%, další den 4,5%. Na dně spilky byla vrstva cca 5? mm, posbírali jsme půl malé sklenice od okurek.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: úte 10. bře 2015 15:45:35 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Maldina v lahvích zjevně ještě kvasí, když je deka kvasnic v hrdle. Čekal bych přesycení, kvasničné a pak autolyzační chutě. Přelití z lahví zase zpět zavání poctivou oxidací. Zkusil bych to znovu a líp.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: pon 20. dub 2015 16:44:39 
Offline

Registrován: ned 07. pro 2014 16:50:03
Příspěvky: 29
Už nějakou dobu mě láká odkvasit pivo podobné českému ležáku těmito kvasnicemi. Teď zrovna konají práci v amber ejlu, tak mě napadá - pokud bych je pro onen účel otočil, půjde poznat, že jsem s nimi kvasil aromatické pivo?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: pon 20. dub 2015 16:53:39 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2841
Bydliště: Zeleneč
Ano, kvasinky si často s sebou chuť toho, co kvasily, berou. Prý.

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: úte 21. dub 2015 12:04:20 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Ze zkušenosti přímo s DN, hořkost i aroma se částečně přenese. Pokud vaříš nějakou bestii, tak je to zvláště znát. Měl jsem v altbieru hořkost i aroma EKG z historického hodně chmeleného bitteru. Propláchnutím kvasnic by se to mělo zlepšit.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: úte 21. dub 2015 12:11:03 
Offline

Registrován: ned 07. pro 2014 16:50:03
Příspěvky: 29
Bestie to neni v zadnem pripade, spise lehce nachmelena (premiant, kazbek a wakatu) jedenactka. Chci jet smash Plzen + ZPC a nerad bych tam mel nejake rusive vlivy. Asi teda nacnu novy balicek.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 164 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz