VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 26. úno 2017 20:06:31
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 151 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: úte 10. úno 2015 14:59:54 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2776
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Z těch 27 litrů budeš mít po chmelovaru tak 22-23 litrů. Pokud nebudeš na konci ředit horkou vodou. Taky 27 litrů v hrnci 32

Zakvašení 23L nebo 27L je jedno, to je nicotný rozdíl. Daleko větší rozdíl udělá, když je nasypeš přímo do spilky (některé zdroje tvrdí, že jich rovnou polovinu zabiješ)

Tu decku s 11g kvasnic chladím přirozeně tak, že mám skleničku položenou v místnosti. Zase tak rychle to nechladne, a tak pomalu taky ne.

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. Ale lepší se to :-)
Rauch 13

Na spilce:
Ležák 12


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: úte 10. úno 2015 15:34:46 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 09. úno 2015 13:26:17
Příspěvky: 19
Riediť horucou vodou zrejme budem. :)
Každopádne dakujem pekne za odpoveď, nakvasenie kvasníc teda urobím radšej podľa návodu a ich chladnutie na teplotu mladiny nechám pozvoľné, prirodzené.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: úte 10. úno 2015 21:37:19 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 04. led 2014 18:36:24
Příspěvky: 319
Bydliště: Trenčín
Ked sa uz o tejto teme bavime, mam aj ja dotaz:

Ja zakvasujem dvomi sposobmi: (podla ortodoxnych ani jeden nie je koser)

- prvy je ten, ze novy balicek nasypem rovno do spilky, aj pri vrchom aj spodnom kvaseni. Ze polovica kvasiniek ako pise Mosquit skape, ma nezaujima z nizsieuvedeneho dovodu.

- druhy sposob je ten, ze kvasinky ktore uz boli pouzite, rozmiesam vo vlaznej vode (teplotu skontrolujem vyliatim trosky vody na prst), hodim im trochu cukru, necham pri izbovej teplote cca 20-30 minut kym nezbadam ich aktivitu, a nalejem nasledne do spilky.

No a teraz ta pointa: z jedneho 11 gramoveho sacku, pripadne z dvoch lyzic kvasnic, mam behom par dni na konci kvasenia plny zavarovaci sklenak kvasnic, cize priblizne 1 kilo, to je 100 nasobok povodneho mnozstva. (V skutocnosti menej, kedze susene maju nizsiu vahu, ale aj tak odhadujem namnozenie kvasiniek minimalne na desatnasobok)

Ma zmysel pri tejto rychlosti mnozenia vobec riesit, ci mi polovica kvasiniek skape na teplotny sok?


Naposledy upravil vankus dne úte 10. úno 2015 21:40:25, celkově upraveno 2

Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: úte 10. úno 2015 21:37:54 
Offline

Registrován: stř 27. lis 2013 18:15:48
Příspěvky: 48
Mosquit píše:
Tu decku s 11g kvasnic chladím přirozeně tak, že mám skleničku položenou v místnosti. Zase tak rychle to nechladne, a tak pomalu taky ne.


A u ležáků to děláš jak? Já nechávám 15 minut rehydratovat, pak cca půl hodiny míchám na míchadle a potom další cca půl hodinu postupně ochlazuju baňku s kvasnicemi ve studené vodě z 23 stupňů až na teplotu mladiny, tj. 10-11 stupňů. Zrovna teď se mi kvašení rozjíždělo hodně pomalu, mám podezření, jestli jsem kvasnice nezchladil moc zprudka.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: úte 10. úno 2015 22:03:53 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 09. úno 2015 13:26:17
Příspěvky: 19
vankus píše:
Ked sa uz o tejto teme bavime, mam aj ja dotaz:

Ja zakvasujem dvomi sposobmi: (podla ortodoxnych ani jeden nie je koser)

- prvy je ten, ze novy balicek nasypem rovno do spilky, aj pri vrchom aj spodnom kvaseni. Ze polovica kvasiniek ako pise Mosquit skape, ma nezaujima z nizsieuvedeneho dovodu.

- druhy sposob je ten, ze kvasinky ktore uz boli pouzite, rozmiesam vo vlaznej vode (teplotu skontrolujem vyliatim trosky vody na prst), hodim im trochu cukru, necham pri izbovej teplote cca 20-30 minut kym nezbadam ich aktivitu, a nalejem nasledne do spilky.

No a teraz ta pointa: z jedneho 11 gramoveho sacku, pripadne z dvoch lyzic kvasnic, mam behom par dni na konci kvasenia plny zavarovaci sklenak kvasnic, cize priblizne 1 kilo, to je 100 nasobok povodneho mnozstva. (V skutocnosti menej, kedze susene maju nizsiu vahu, ale aj tak odhadujem namnozenie kvasiniek minimalne na desatnasobok)

Ma zmysel pri tejto rychlosti mnozenia vobec riesit, ci mi polovica kvasiniek skape na teplotny sok?


Ved práve.. Predtým ako som tu hladal odpoved na moje otazky, zahliadol som zrejme tvoju metodu sypania kvasnic rovno do spilky, tak reku sa spýtam - kedze si sa nestažoval, ze by to nevychadzalo. Len potom, ked som sa uz konečne odhodlal opytat, som nevedel najst, kto to tu spomínal. :D


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: stř 11. úno 2015 8:58:45 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2776
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Co bych k tomu napsal. Je to tu asi 23x - underpitching je problém.
http://homebrew.stackexchange.com/quest ... ttle-yeast

Roddenberry: spodní sušené nepoužívám, protože:
1) by to při doporučeném dávkování 300g na hl bylo příliš drahé (to je skoro 8 korun na jedno pivo jen za kvasnice)
2) v Praze máme pár slušných pivovarů, kde dělají čistá piva a jsou ochotni se o kvasnice rozdělit

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. Ale lepší se to :-)
Rauch 13

Na spilce:
Ležák 12


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: stř 11. úno 2015 9:23:00 
Offline

Registrován: čtv 11. zář 2008 11:56:34
Příspěvky: 862
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní
Gnat píše:
Vzhľadom na to, že by som chcel využiť čo najlepšie objem celej spilky (32 litrov), zvažoval som, že sladové výťažky 3x1,7 kg (pravdepodobne Bruntál) rozriedim s 27 litrami vody a samozrejme prevediem chmelovar. Chcel by som použiť kvasnice Danstar Nottingham avšak...

Avšak bych si dal pozor při kvašení 27 litrů piva s DN ve 32 litrové spilce.
Mám takovou zkušenost že DN dělají opravdu vysokou pěnu, takže bys mohl mít velký hrnečku vař.
S DN jsem kvasil várku ne větší než 22 l a pěna se dotýkala víka spilky (klasika plastový barel z Bauhausu)

_________________
Hellbastard Craft Brewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: stř 11. úno 2015 10:25:46 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 09. úno 2015 13:26:17
Příspěvky: 19
tomino píše:
Gnat píše:
Vzhľadom na to, že by som chcel využiť čo najlepšie objem celej spilky (32 litrov), zvažoval som, že sladové výťažky 3x1,7 kg (pravdepodobne Bruntál) rozriedim s 27 litrami vody a samozrejme prevediem chmelovar. Chcel by som použiť kvasnice Danstar Nottingham avšak...

Avšak bych si dal pozor při kvašení 27 litrů piva s DN ve 32 litrové spilce.
Mám takovou zkušenost že DN dělají opravdu vysokou pěnu, takže bys mohl mít velký hrnečku vař.
S DN jsem kvasil várku ne větší než 22 l a pěna se dotýkala víka spilky (klasika plastový barel z Bauhausu)


Tiež ma to napadlo a preto som začal uvažovať nad väčšou fermentačnou nádobou. Mam kamoša v Ostrave tak som dumal nad tým, že by mi priniesol spilku s prislusenstvom (vypustaci ventil + kvasna zatka) za nejakych 28 €, no do toho som kontaktoval kamoša - suseda, čo tiež varí a ten mi hovorí, že ma doma nepouzitý 60 l sud (myslim ze povodne urceny na vínny kvas) a že mi ho rád dá. Že to chcel povodne skusit tiež s ním, ale nakoniec sa na to vykašlal, lebo sa mu s takou vahou zle manipuluje. Predsa len, ked stravim pol dna pri priprave objemu 25 l, prečo by som si rovno neurobil 45-50 l. Ten sud je myslim aj trochu vacsí, 60 l ryska je nizsie ako je jeho vrch, tak myslím, ze tych 45 l mladiny by to s týmito kvasnicami snad mohlo ustáť bez "hrnečku var" (kvasiť to nechávam v izbe pri 19 oC, ktoru sice nepouzivam nejako často, ale predsa by som nebol rád, keby sa mi z nej jedného dňa vyvalili dverami kvasnice) :D
Na tých 45-50 litrov, by som ale mal zrejme použiť dva balíčky kvasníc DN, vsak? Predpokladám, že tu funguje priama umernost tiez.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: stř 11. úno 2015 11:23:44 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2776
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Jo, na 45-50L určitě už 2 balíčky.
Že se tak ptám, v čem to budeš chmelovařit?

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. Ale lepší se to :-)
Rauch 13

Na spilce:
Ležák 12


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: stř 11. úno 2015 11:45:17 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 09. úno 2015 13:26:17
Příspěvky: 19
Kamoš má starší 27 litrový upraveny varny hrniec Brewferm (to malo byt povodne na tu mensiu spilku), alebo ak sa teda rozhodnem riesit to do tej velkej (60 l), tak to bud skombinujem aj s upravenym 50 l nerezovym hrncom s vypustnym kohutom 3/4, alebo to spravím na 2x. Zrejme aj pri chmelovare platí, že objem varenej sladiny by nemal presahovat 2/3 objemu nádoby, vsak?
No a dovtedy kym mi dôjdu sladove vytazky a kvasnice, tak musím skonstruovat chladič. Na povale u starych rodičov som narazil na nakrivo poohybanu medenu zanesenu rurku:
vonkajsi priemer: 12 mm
vnutorny primer: 9 mm
dlzka 6,7 m
tak na to chcem kupit hadice a pripojnu redukciu na vyvod vody urcenej pre pračku.. a potom to budem musiet riadne vyčistit - zrejme hydroxidom sodným a potom asi ohriatym octom, ale to je už iná téma - to este trochu posnorím tu na fóre. :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 151 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz