VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 23. črc 2017 19:40:46
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 159 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 12, 13, 14, 15, 16
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: ned 24. dub 2016 15:35:39 
Offline

Registrován: úte 23. úno 2016 13:23:03
Příspěvky: 20
Chlapi chci se zeptat kolikrát jste z Danstarama kvasili. Dělám to vždy 4x a potom dám nové sušené. Je mi to však celkem líto, krásně voní a jsou hodně živé. Dík za odpověď.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: úte 04. dub 2017 13:45:12 
Offline

Registrován: stř 27. lis 2013 18:15:48
Příspěvky: 51
Ahoj, mám v poslední době zásadní problém s těmito kvasinkami. Používal jsem je několik let k plné spokojenosti, ale poslední tři várky odkvašené s DN šly všechny do kanálu (vařeno v září 2016, v lednu 2017 a před dvěma týdny, obě letošní várky zakvašené stejnou šarží s datem expirace 3/2018, kvasinky skladované v lednici, použité vždy jen jednou, řádně rehydrované). Pivo je už při stáčení nakyslé a po pár dnech ležení se z něj úplně ztratí chutě sladu a chmele, v podstatě je z toho hnusná hořkokyselá voda. Jak teď koukám do svých zápisků, dvě várky s DN jsem musel vylít už předloni, tehdy jsem to ale přičítal náhodné kontaminaci u mě v pivovaru. Zajímavé na tom je, že s jinými svrchními kvasinkami se mi pivo nikdy takhle nezkazilo (nejčastěji používám sušené od Fermentisu) :roll:

Zaznamenal jste někdo podobné problémy s DN? Může se jednat o nějakou kontaminaci přímo z výroby?? Anebo je kontaminace u mě a jiné kmeny kvasinek ji zvládnou, zatímco DN ne??? Díky za tipy.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: úte 30. kvě 2017 18:34:52 
Offline

Registrován: úte 23. úno 2016 13:23:03
Příspěvky: 20
Zdravím chlapi, chci se přidat k tématu.
Taky jsem dělal s Danstarama 3/2018 a várka byla kalná a nepitelná. Trochu příchuť do jablek, při dopití nakyslé. Nedalo mi to a zakvasil jsem s nima i podruhé, již recyklované. Zdá se však, že druáhá várka ač ze stejných kvasnic bude v pohodě. Moc tomu nerozumím. Ještě podotknu, že přes léto s nimi vařím již 2 roky a nikdy jsem nic podobného nezaznamenal.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: stř 07. čer 2017 7:38:00 
Offline

Registrován: ned 30. pro 2012 16:06:24
Příspěvky: 88
Bydliště: Žamberk
Dal jsem dva balicky DN a taky se zcela vytratila chut chmele. Mmyslim, ze s touto sarzi bude opravdu problem.

_________________
Pajle 15° LITOMYŠLSKÝ KORBEL 2016 - stříbrná medaile
Pajle 11° MHM 2016 - BGA 1. místo.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: čtv 08. čer 2017 18:08:28 
Offline

Registrován: čtv 04. kvě 2017 10:56:35
Příspěvky: 21
Bydliště: Krno
Hmmm, má cenu to nechávat dokvašovat a lahvovat?
Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: čtv 06. črc 2017 11:36:53 
Offline

Registrován: čtv 06. črc 2017 11:26:50
Příspěvky: 1
Zdarec Droid, tak jak to dopadlo?. Taky jsem udělal várku s touhle šarží kvasnic. Je to moje teprve druhá, a je o dost lepší než ta první. Teď mám super pěnu a pivo je krásně čisté, ale ta chuť není taková jakou bych čekal. Je to irish stout.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: čtv 06. črc 2017 14:50:57 
Offline

Registrován: čtv 04. kvě 2017 10:56:35
Příspěvky: 21
Bydliště: Krno
Ahoj,
dopadlo to dobře. Stočil jsem omylem dřív, ale v chuti není žádný náznak, že by byly kvasnice chytlé. Na další várku jsem radši nakoupil u konkurence a tam jsem dostal jinou šarži.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: čtv 06. črc 2017 20:09:02 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 19. bře 2014 8:43:15
Příspěvky: 324
Bydliště: Hodonín
mira.mira píše:
Zdravím chlapi, chci se přidat k tématu.
Taky jsem dělal s Danstarama 3/2018 a várka byla kalná a nepitelná. Trochu příchuť do jablek, při dopití nakyslé. Nedalo mi to a zakvasil jsem s nima i podruhé, již recyklované. Zdá se však, že druáhá várka ač ze stejných kvasnic bude v pohodě. Moc tomu nerozumím. Ještě podotknu, že přes léto s nimi vařím již 2 roky a nikdy jsem nic podobného nezaznamenal.



Acetaldehydová
Chuť/vůně:
Zelená jablka, shnilá jablka, čerstvě nakrájená dýně, ocet.
Možné příčiny:
Acetaldehyd je přirozeně se vyskytující kvasný produkt, který je
vytvářen kvasnicemi během kvašení při přeměně v glukózy v alkohol.
Acetylaldehyd je běžně přeměněn v ethanol, přestože tento proces může
trvat déle u piv s větším obsahem alkoholu nebo pokud zakvasíme malým
množstvím kvasnic. Může vzniknout také oxidací alkoholu na kyselinu
octovou. Chutě zeleného jablka mohou též způsobovat některé bakterie.
Jak se jevu vyhnout:
Pokud necháte pivo zrát několik měsíců, dáte kvasnicím dostatek času k
přeměně acetylaldehydu na ethanol. Vždy používejte kvasnice vysoké
kvality a ujistěte se, že dávkujete správné množství kvasnic pro danou
stupňovitost piva,

_________________
http://pidipivovar-matavar.webnode.cz/

http://domovarnici.webnode.cz/

http://matasek.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: sob 22. črc 2017 9:21:05 
Offline

Registrován: úte 23. úno 2016 13:23:03
Příspěvky: 20
matasek2000 píše:
mira.mira píše:
Zdravím chlapi, chci se přidat k tématu.
Taky jsem dělal s Danstarama 3/2018 a várka byla kalná a nepitelná. Trochu příchuť do jablek, při dopití nakyslé. Nedalo mi to a zakvasil jsem s nima i podruhé, již recyklované. Zdá se však, že druáhá várka ač ze stejných kvasnic bude v pohodě. Moc tomu nerozumím. Ještě podotknu, že přes léto s nimi vařím již 2 roky a nikdy jsem nic podobného nezaznamenal.



Acetaldehydová
Chuť/vůně:
Zelená jablka, shnilá jablka, čerstvě nakrájená dýně, ocet.
Možné příčiny:
Acetaldehyd je přirozeně se vyskytující kvasný produkt, který je
vytvářen kvasnicemi během kvašení při přeměně v glukózy v alkohol.
Acetylaldehyd je běžně přeměněn v ethanol, přestože tento proces může
trvat déle u piv s větším obsahem alkoholu nebo pokud zakvasíme malým
množstvím kvasnic. Může vzniknout také oxidací alkoholu na kyselinu
octovou. Chutě zeleného jablka mohou též způsobovat některé bakterie.
Jak se jevu vyhnout:
Pokud necháte pivo zrát několik měsíců, dáte kvasnicím dostatek času k
přeměně acetylaldehydu na ethanol. Vždy používejte kvasnice vysoké
kvality a ujistěte se, že dávkujete správné množství kvasnic pro danou
stupňovitost piva,


Takže asi po třech měsících se nepitelné pivo stalo pitelným. Samotného mě to dost překvapilo .Není to žádná hitparáda , ale vylít by byla škoda. Další dvě várky recyklovaných Danstarek byly bez chyby. Takže i tato šarže byla zřejmě v pohodě. Chybka asi někde jinde.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 159 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 12, 13, 14, 15, 16

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz