VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je stř 24. kvě 2017 22:46:27
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 152 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: pon 17. kvě 2010 10:47:08 
Offline

Registrován: čtv 13. kvě 2010 15:04:52
Příspěvky: 205
Bydliště: Olomouc/Brno/Ostrava
Už je někdo zkoušel? Parametry mne docela zaujaly. Uvádí se 14-21°C a že pracují i při 12°C.

_________________


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: čtv 20. kvě 2010 14:50:48 
Offline

Registrován: čtv 13. kvě 2010 15:04:52
Příspěvky: 205
Bydliště: Olomouc/Brno/Ostrava
Doplním co píše výrobce (viz. překlad níže).

Co mě až tak hlava nebere, je možnost použít tyto svrchní kvasnice na piva typu „lager“. Myslel jsem, že ležáky se dají dělat jen spodními kvasnicemi. Potom uvedené dávkování neodpovídá tomu, co je napsaný na 11g balení kvasnic, kde je myslím použití na 20 litrů. Podle poměru v návodu by to mělo být jen na 11 litrů mladiny. Však ono si to poradí, když to dostane kvalitní hostinu :)

http://www.danstaryeast.com
http://www.lallemand.com

--- začátek překladu ---

Vlastnosti
- rychlý start fermentace, která může být hotová během 4 dnů při 17°C
- konečná hustota cca 1008kg/m3 (2°Plato)
- kvasnice po úplné fermentaci koagulují, mohou tím lehce snížit hořkost
- aroma kvasnic je mírné až neutrální a při správném zacházení nevznikají vedlejší zápachy
- nejlépe kvasnice pracují při tradičních teplotách pro přípravu piva typu Ale, po rehydrataci doporučeným způsobem
- kvasnice lze použít na piva typu ležák (lager), ale je třeba zvýšit množství kvasnic pro zakvašení z důvodu nízké teploty

Použití
100g kvasnic na 1hl mladiny
Kvasnice pokapejte čistou, převařenou vodou o teplotě 30-35°C v množství 10ti násobku hmotnosti kvasnic. Nepoužívejte mladinu, destilovanou vodu, nebo osmotickou vodu, může to mít negativní vliv na životaschopnost kvasnic. NEMÍCHEJTE! Nechte stát 15 minut. Potom zamíchat a nechat stát (30-35°C). Po 5ti minutách vytemperujte na teplotu mladiny tak, aby mohlo dojít bez prodlení ke vložení do mladiny. Ochlazení kvasnic musí probíhat postupně v 5ti minutových krocích a zároveň v každém kroku ne více jak o 10°C. Teplotní šok větší, než 10°C může způsobit vznik mutací, neúplnou fermentaci a nežádoucí vůně (chutě).
Kvasnice Nottingham byly vyrobeny tak, aby zvládly rehydrataci. Droždí obsahuje odpovídající množství sacharidů a nenasycených mastných kyselin potřebných k dosažení aktivního růstu. Je proto zbytečné mladinu provzdušňovat.

Skladování
Všechny aktivní suché kvasnice uchovejte v suchu a teplotě nižší než 8°C.
Kvasnice ztrácí aktivitu 25% ročně při 8°C a 50% ročně při 22°C v neotevřených původních obalech.
Sušené kvasnice Nottingham rychle ztrácí aktivitu, po styku se vzduchem. Otevřené balení musí být znovu zavřeno a být skladováno v suchu a teplotě menší jak 4°C a spotřebováno do 3 dnů od otevření.
Nepoužívejte kvasnice po datu expirace vyznačené na obalu. V případě balení 500g nebo 10kg nepoužívejte, pokud byl poškozen obal a došlo ke ztrátě vakua. Balení 11g není baleno vakuově, ale plněno dusíkem na ochranu kvasnic.

--- konec překladu ---

Neručím za případné chyby v překladu a nezodpovídám za škody způsobené špatným překladem.

_________________


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: čtv 04. lis 2010 17:04:49 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 14. srp 2009 7:48:29
Příspěvky: 306
Takže jsem vyzkoušel tyto kvasnice a mohu jen doporučit - to je zcela jiná kvasnicová liga. Výše popsaná charakteristika je přesná. Vyplatí si je pořídit a nahrazovat s nimi kvasnice ze setů. Pro moje subjektivní hodnocení jsou lepší než Premium Gold. Kvašení mělo zcela jiný průběh a deka mi málem tekla přes zátku ven. Vyzkoušel jsem (zatím) na koncentrátech Young´s a Brewmaker a při srovnání s kvasnicemi ze setů jasně vítězí. Zkoušel jsem je použít i opakovaně a opět výborné výsledky. Pro svrchni kvašení už jiné nechci.

_________________
redaktor, recenzent
http://www.pivnirecenze.cz


Naposledy upravil Moro dne čtv 04. lis 2010 19:00:47, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: čtv 04. lis 2010 17:32:10 
Offline

Registrován: čtv 11. zář 2008 11:56:34
Příspěvky: 862
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní
kvasil jsem s nimi poprvé a můžu potvrdit výše uvedené...nicméně pivo jima kvašené sem ještě nepil.
Teď je budu točit do další várky,mám je týden v lednici v oslazené převařené vodě,tak snad to přežijou do soboty :D

_________________
Hellbastard Craft Brewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: stř 10. lis 2010 8:26:13 
Offline

Registrován: čtv 11. zář 2008 11:56:34
Příspěvky: 862
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní
tak včera jsem stočil druhou várku s těmito kvasnicemi.
Po týdnu v lednici v převařené vodě s dextrozou fungovali naprosto spolehlivě,ještě je zkusím jednou takhle protočit.

Když budu citovat co se o nich píše...

"Při jejich použití vynikne chuť sladu a chmelu. Jsou vhodné i do ležáckých typů piv a piv s vyšším obsahem alkoholu."

tak to můžu jen potvrdit.Co si dobře pamatuju,tak mi to pivo s nima připadá do chuti víc jako ležák,než s S-23 kterýma sem "vařil" spodně a ovocných chutí bylo dost.

Pravda musím podotknout pro úplnost,že s S-23 jsem kvasil někde mezi 12-15 °C,níž sem se prostě nedostal a proto sem vyzkoušel tyhle kvasnice(primárně pro typ piva ALE),kvasil jsem při 18°C a chuťově to vypadá moc dobře to pivo!

Tyhle kvasnice vřele doporučuju a sám už asi nebudu(za stávajících podmínek) používat jiné.

_________________
Hellbastard Craft Brewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: stř 10. lis 2010 10:27:55 
Offline

Registrován: stř 13. říj 2010 9:34:22
Příspěvky: 12
Ja som ich pouzil teraz po prvy krat, po 5 dnoch buracave bublanie ustalo. Teplota v miestnosti 15-16st. Orientacny teplomer na kvasnej nadobe ukazoval 16-18st. Verim, ze po tych samponoch, ktore sa mi doteraz podarilo uvarit konecne prelomim smolu a pride ocakavane pitne pivo. Cez vikend sa to chystam stocit do 5L sudkov. Potom to necham lezat mesiac v garazi kde mam cez zimu 14st.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: sob 13. lis 2010 16:15:34 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 30. bře 2010 9:53:27
Příspěvky: 609
Bydliště: Plzeň
Tak dnes jsem stočil 25l dvanáctky po 3,5! dne kvašení v 15-16 stupních :o Chtěl jsem jenom orientačně proměřit a najednou koukám, že to má 1016-18, což je hodnota, při které vždy stáčím.

jenom jsem byl překvapenej, takhle kalný pivo jsem ještě nikdy nestáčel, na dně byla minimální vrstva kvasnic, např oproti Premium Gold, S23, W 34/70, a PETky po cca hodině už pomaličku přituhujou.

Jsem zvědavej jak to celý dopadne, stočil jsem i do 5l soudků, tak doufám, že nebudu muset vymalovat garáž :?

_________________
.
http://domacipivovar.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: pon 15. lis 2010 12:06:13 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 30. bře 2010 9:53:27
Příspěvky: 609
Bydliště: Plzeň
Tak dnes jsem z preventivních důvodů odpustil tlak v obou soudcích protože zátky byly trochu nadzvednutý :!: PETky jdou promáčknout minimálně, ale krásně se to čistí. Jenom mám strach, že to bude přesycený.

Dnes budu zakládat další várku s recyklovanýma kvasnicema a možná to nechám před stočením prokvasit trochu víc. Má někdo zkušenosti kde je tak te ideál pro tyhle kvasnice?

dík

_________________
.
http://domacipivovar.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: pon 15. lis 2010 13:49:31 
Offline

Registrován: čtv 11. zář 2008 11:56:34
Příspěvky: 862
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní
no zdá se že u těchto kvasnic je možné jít trošku níž,já sem teď stáčel 13.5° ALE při 5% zbytku a to zdá se bude "zu viel" :roll:

_________________
Hellbastard Craft Brewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Danstar Nottingham
PříspěvekNapsal: pon 15. lis 2010 15:15:59 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
Mohl by mě někdo sdělit, jak jsou na tom tyhle kvasnice s ovocností např. oproti Premium gold? Pro upřesnění, já CHCI kvasnice co dělají hodně ovoce. V.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 152 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz