VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pát 14. pro 2018 9:02:15
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

https://www.pivovary-braumeister.cz Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Porovnanie spodnych kvasiniek
PříspěvekNapsal: pon 18. pro 2017 14:56:45 
Offline

Registrován: pát 19. zář 2014 12:56:45
Příspěvky: 70
Bydliště: TN
Mal by som otazku na varicov klasickych leziakov. Ake kvasinky su podla Vas najlepsie pre klasicky leziak 10° - 12° pripadne tmavy leziak.

Skusme sa bavit o susenych kvasinkach pripadne tekutych kupenych z eshopov, nie z minipivovarov.

Co som robil pokusne varky, kedy som testoval 3 rozne kmene kvasiniek (WLP800, WLP830, MangroveJack M84) na rovnakej mladine 10-12 svetle, alebo 13 tmave, tak najlepsie mi vychadzali WLP800.

WLP800 Pilsner Lager - tekute - mali najlepsi chutovy profil, pivko bolo viac horke ako tie ostatne, nebolo ovocne, krasne cire...
WLP830 German Lager - tekute - boli urcite ovocnejsie ako tie 800, kalnejsie pivko, troska tmavsie pivko, menej horke.
MJ84 Bohemian Lager - susene - troska ovocnost, viac citit alkohol.

Kvasim v chladnicke s riadenim teploty a dokvasam v sudoch, aby bolo pivko cim cirejsie. Zial mam len tieto 3 porovnania kvasiniek, aj ked som uz skusal viacero hruhov, ale bez riadenia teploty kvasenia, takze neda sa to zrovnavat.

Rad by som skusil aj dalsie kmene, ale je toho dost, a neda sa porovnat vsetky naraz, preto prosim o Vase tipy co Vam najviac z leziakovych sedi ?

Diky


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Porovnanie spodnych kvasiniek
PříspěvekNapsal: úte 19. pro 2017 16:36:46 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 136
popis este fermentacny profil:
1. pri akej teplote zakvasas
2. ako sa ti meni teplota s casom v priebehu fermentacie

+ pripravu kvasiniek a mnozstvo kvasiniek.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Porovnanie spodnych kvasiniek
PříspěvekNapsal: stř 20. pro 2017 13:55:43 
Offline

Registrován: pát 19. zář 2014 12:56:45
Příspěvky: 70
Bydliště: TN
Spodne kvasene piva po schladeni chladiacou spiralou a dochladenim v chladnicke zakvasam pri teplote 8-10°.

Tuto teplotu kvasenia cca 9°(merana v pive) udrziavam pocas celeho kvasenia - diacetyl pauzu resp. zvysenie teploty nerobim (zatial)

Starter na mag. miesadle v izbovej teplote. Z maltory si spravim cca 9-10°P sladinu s troskou chmelu aby kvasinky boli privyknute na chmel. Prevarim, schladim na cca 23st a supnem tam kvasinky. Ked su tekute, tak ich necham aklimatizovat po vybrati z chladnicky, ked su susene, tak rehydrujem v prevarenej vode a az potom po case pridam sladinu a miesam na mag. miesadle.

Pouzivam na kvasenie aj recyklovane tj. uz otocene kvasinkyz predchadzajucich varok, ale tiez ich vzdy pred pouzitim potocim na mag miesadle.

Ak to casovo stiham, tak to na mag miesadle mam aspon 24 hodin pred zakvasanim, pokial sa da, tak aj viac. Potom to supnem este do chladnicky, aby sa mi usadili, zvysnu sladinu z pohara vylejem a pouzijem len huste kvasinky na zakvasenie.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Porovnanie spodnych kvasiniek
PříspěvekNapsal: stř 20. pro 2017 14:09:36 
Offline

Registrován: pát 19. zář 2014 12:56:45
Příspěvky: 70
Bydliště: TN
este doplnim k tomu mnozstvu.

Robim 30l varky.

prvy krat som mal len jedno balenie tych tekutych, tak som sa to snazil namnozit na miesadle, ale aj tak sa rozbiehali pomaly a kvasili dlhsie. Dalsie kvasenie uz bolo lepsie, lebo som mal viac kvasiniek, tretie uz pohodka - tam som mal uz cca 0,5l hustych kvasnic na tych 30l piva.

Ked pouzivam susene, tak som daval 2 balenia na 30l -opat po miesani na miesadle.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Porovnanie spodnych kvasiniek
PříspěvekNapsal: čtv 21. pro 2017 9:05:56 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 136
ok, takze za mna len tolkoto:
pouzivam len W34/70, s tekutymi nemam skusenost a nemam ani pocit, ze zo slovenskych shopov ich niekto ponuka okrem nexthop.sk (tam vidim v ponuke len tekute vrchne kvasinky).
Trochu sa im vyhybam kvoli malemu trhu a s tym spojenymi peripetiami (skladovanie, transport, zarucna doba etc).
S tymi W34/70 mam pomerne dobru skusenost, ale citim tam istu esterovitost najma mladom pive , ktora sa vsak dlhsim lezanim ako tak uprace. Pravda je, ze zatial som zakvasal pri 10-12 °C. Najblizsie idem skusit zakvasit pri 7-9 °C a nechat to pri 10 °C. Este jeden postreh k W34/70 - zatial som nepostrehol diacetyl v pive kvasenom tymto kmenom, a teda ziadna diacetyl pauza nebola nutna.
Neviem, ako je to s reklamou na tomto fore, ale co sa tyka zarucnej doby kvasiniek, tak najcersvejsie sa na svk trhu daju objednat na farmarik.sk (dlhsie trva dodanie), ale vyzera, ze to objednavaju u distributora a tym padom to pride cerstve.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Porovnanie spodnych kvasiniek
PříspěvekNapsal: pát 22. pro 2017 9:18:34 
Offline

Registrován: pát 19. zář 2014 12:56:45
Příspěvky: 70
Bydliště: TN
Dakujem ti za Tip.

S W34/70 som v minulosti kvasieval, ale tym ze nebola chladnicka, tak teploty lietali, co nemohlo viest k dobremu pivu. Skusim teda este otestovat aj tie.

Ake davkovanie pouzivas pri tychto kvasinkach?

Tekute kvasinky su fakt problem zohnat, ja som ich mal z nexthopu, ale teraz uz spodne nemaju v ponuke. Aj ked myslim ze na objednavku by to vedeli asi dodat - skusim im napisat, Len ta cena je vyssia, zial. Este som rozmyslal ci by som nevedel zohnat kvasinky priamo z VUPS. Maju vraj pobocku v brne, to by som snad dokazal obehnut. Skusim sa tam poinformovat.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Porovnanie spodnych kvasiniek
PříspěvekNapsal: pát 22. pro 2017 9:31:28 
Offline

Registrován: pon 16. lis 2015 18:49:36
Příspěvky: 44
z Trencina do Trnavy to je kusok. ja chodim do Sesslera. pol litra tekutych W34/70 za 3,30 eur a mas postarane. ja z tohto mnozstva postupnou recyklaciou vykvasim vzdy min. 3 varky leziakov, 5 x 18 litrov hotoveho piva. treba zavolat dopredu, dohodnut sa a hotovo.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Porovnanie spodnych kvasiniek
PříspěvekNapsal: pát 22. pro 2017 9:39:00 
Offline

Registrován: pát 19. zář 2014 12:56:45
Příspěvky: 70
Bydliště: TN
no vidis, toto ma somara nenapadlo :cry: informovat sa v Sessleri. A pritom tam chodim pravidelne pre slad.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Porovnanie spodnych kvasiniek
PříspěvekNapsal: pát 12. led 2018 10:42:32 
Offline

Registrován: pát 19. zář 2014 12:56:45
Příspěvky: 70
Bydliště: TN
A čo ostatní ?

S akými kvasinkami máte dobrú skúsenosť pri ležiakoch ?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Porovnanie spodnych kvasiniek
PříspěvekNapsal: pát 12. led 2018 12:04:14 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 06. črc 2016 8:10:01
Příspěvky: 21
taktiez pouzivam w34/70, ked su susene tak starter potom recyklujem kvasim pri 10C,predvcerom varka viedenskeho leziaka dnes si uz veselo buble

_________________
Degustujem: Imperial Stout 20

Zreje: German Bock 16

Spilka: Special lager 13


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz