VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je stř 24. říj 2018 4:53:47
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 4 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Příprava starteru - obsah maltózy v DME
PříspěvekNapsal: úte 10. říj 2017 14:31:14 
Offline

Registrován: úte 10. říj 2017 14:23:27
Příspěvky: 13
Zdravím všechny, dovoluji se sem obrátit s dotazem ohledně množství DME na přípravy starteru. Z internetových kalkulaček mi vyšla hodnota DME k rozmíchání do starteru 214 g, což chápu, že by mělo zároveň znamenat 214 g čisté maltózy.

Na zakoupeném DME je ale uvedeno "Obsah maltózy v sušině 60 %". Logicky chápu, že bych měl tedy použít 214/0,6 = 357 g zakoupeného DME. Můžete mi prosím potvrdit nebo vyvrátit, zda je tato úvaha správná? :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Příprava starteru - obsah maltózy v DME
PříspěvekNapsal: stř 11. říj 2017 6:56:12 
Offline

Registrován: úte 10. říj 2017 14:23:27
Příspěvky: 13
Tak jsem to zatím vyřešil francouzským systémem j'vais [ŽaVeS - žádné velké sr**í], i když nevím, jestli dobře nebo špatně. :) Odvážil jsem 357 g (tedy vypočtené množství +40 %) DME, rozmíchal ve vodě a změřil hustotu. Logicky nebyla plánovaných 1,037, ale kolem 1,070, tak jsem to raději zředil dostatečným množstvím vody, abych se dostal na původně plánovanou hodnotu. IMHO se ten přídavek +40 % zřejmě dělat neměl, asi je v DME sice pouze 60 % maltózy, ale zbytek budou i jiné cukry (snad jsou vhodné pro starter, nevím nevím).


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Příprava starteru - obsah maltózy v DME
PříspěvekNapsal: stř 11. říj 2017 7:59:13 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 163
proste zbytocne neries blbosti a drz sa toho co funguje - t.z. na 1l starteru pouzi 100g DME a hotovo.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Příprava starteru - obsah maltózy v DME
PříspěvekNapsal: stř 11. říj 2017 8:57:13 
Offline

Registrován: úte 10. říj 2017 14:23:27
Příspěvky: 13
Asi tak, někdy to chce vypnout hlavu. :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 4 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz