VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je úte 28. úno 2017 1:55:04
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 30 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Startování kvasnic
PříspěvekNapsal: čtv 02. kvě 2013 20:32:50 
Offline

Registrován: stř 28. bře 2012 20:40:56
Příspěvky: 381
Dalo by sa napriklad namiesto 3 sackov co davam do 75l varky dat napriklad iba jeden, alebo dva sacky s tým ze by som ich den predtym dehydratoval a miesal na magnetickom miesadle? či davate povodne mnozstvo kvasnic.

_________________
http://prostredny-hrot.webnode.sk/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Startování kvasnic
PříspěvekNapsal: pát 03. kvě 2013 6:46:15 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2776
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
:roll:

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. Ale lepší se to :-)
Rauch 13

Na spilce:
Ležák 12


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Startování kvasnic
PříspěvekNapsal: pát 03. kvě 2013 7:00:56 
Offline

Registrován: úte 25. pro 2012 8:27:43
Příspěvky: 149
Jak se zdá tak to prostě de. Stačí jeden sáček s dostatečným předstihem oživit odpovídajícím množstvím vhodně zvoleného roztoku(popř. sladiny z minulé várky).
Chci se jen zeptat, jde to nějakou rozumnou geometrickou řadou (např. cca 24h na zdvojnásobení množství kvasinek)? Nebo prostě jeden sáček vám vždy na tu várku stačí s určitým časem ať už děláte 40,60,80,100l, přičemž jiný kvasinky se tam prostě nerozjedou, protože původní kulturu udržujete v bouřlivým kvašení?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Startování kvasnic
PříspěvekNapsal: pát 03. kvě 2013 7:16:00 
Offline

Registrován: stř 22. čer 2011 16:11:56
Příspěvky: 674
Bydliště: Praha
rezance píše:
Dalo by sa napriklad namiesto 3 sackov co davam do 75l varky dat napriklad iba jeden, alebo dva sacky s tým ze by som ich den predtym dehydratoval a miesal na magnetickom miesadle? či davate povodne mnozstvo kvasnic.


ano, dulezite je predevsim to je predem dehydratovat :D

_________________
Pivami se člověk učí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Startování kvasnic
PříspěvekNapsal: pát 03. kvě 2013 9:29:17 
Offline

Registrován: stř 28. bře 2012 20:40:56
Příspěvky: 381
:oops: :D no sorry za to de, to za to Mosquit prevracas oci? ci?

_________________
http://prostredny-hrot.webnode.sk/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Startování kvasnic
PříspěvekNapsal: pát 24. kvě 2013 6:33:13 
Offline

Registrován: čtv 05. kvě 2011 20:22:21
Příspěvky: 82
tak sa po 2 rocnej pauze sposobenej nedostatkom casu aspon ciastocne vraciam k vareniu piva..v chladnicke som nasiel zvysky WB06 v zavaraninovom pohari (v susenom stave) a v spajzi sterilizovane vystrelky spred 2 rokov. tak som vystrelky supol do erlenky, prevaril, ochladil, dal som tam susene WB06 (zabudol som uz ze treba rehydratovat) tiez spred 2 rokov podho na magneticky miesac. za hodinku to uz pekne penilo a vonalo.

tak som zvedavy ako to dopadne, tych susenych kvasnic bolo cca 7g a budem potrebovat zajtra zakvasit tak 30 litrov mladiny :)

_________________
Primar:
Christmas belgian dark strong ale 19,5°, all grain, WLP545, ŽPČ
Sekundar:

Vo flaskach a sudkoch:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Startování kvasnic
PříspěvekNapsal: pon 06. čer 2016 11:31:57 
Offline

Registrován: pon 06. čer 2016 9:56:23
Příspěvky: 2
Zdravím, potýkám se se stejným problémem nekvašení. Stalo se mi to již 2x (zatím jsem zkoušel pouze pivo ze spodně kvašeného mladinového koncentrátu) a vyzkoušel jsem jak hydratování v převařené vodě (+-25°C) po 30 - 45 minut, tak hydratování ve vodě s postupným přiléváním malých dávek mladiny aby kvasnice neutrpěly šok. Vše bylo čisté a sterilní. Při hydratování kvasnice utvořili pěknou hustou pěnu ale po nalití do mladiny kvašení prakticky vůbec nezačalo a ani po více než týdnu kvasný proces neproběhl. Držel jsem se instrukcí přiložených ke koncentrátu a ani po 2 pokusu nemůžu přijít kde se stává chyba. Teplota kvašení byla 18°C což je nad ideální teplotou kvašení (doporučují 12-15°C) ale udávané rozmezí je 9-22°C kam jsem se bez problému vešel bez výkyvů teploty. Kvasnice jsem použil sušené, které byly přibaleny ke koncentrátu můj, neprofesionální odhad je, že se jednalo o Saflager W-34/70. Je možné že by teplota 18°C způsobila, že kvasný proces vůbec neproběhne.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Startování kvasnic
PříspěvekNapsal: pon 06. čer 2016 12:50:44 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. úno 2016 20:41:21
Příspěvky: 51
007jirka píše:
Zdravím, potýkám se se stejným problémem nekvašení. Stalo se mi to již 2x (zatím jsem zkoušel pouze pivo ze spodně kvašeného mladinového koncentrátu) a vyzkoušel jsem jak hydratování v převařené vodě (+-25°C) po 30 - 45 minut, tak hydratování ve vodě s postupným přiléváním malých dávek mladiny aby kvasnice neutrpěly šok. Vše bylo čisté a sterilní. Při hydratování kvasnice utvořili pěknou hustou pěnu ale po nalití do mladiny kvašení prakticky vůbec nezačalo a ani po více než týdnu kvasný proces neproběhl. Držel jsem se instrukcí přiložených ke koncentrátu a ani po 2 pokusu nemůžu přijít kde se stává chyba. Teplota kvašení byla 18°C což je nad ideální teplotou kvašení (doporučují 12-15°C) ale udávané rozmezí je 9-22°C kam jsem se bez problému vešel bez výkyvů teploty. Kvasnice jsem použil sušené, které byly přibaleny ke koncentrátu můj, neprofesionální odhad je, že se jednalo o Saflager W-34/70. Je možné že by teplota 18°C způsobila, že kvasný proces vůbec neproběhne.


problém "nekašení" v teplotě 18stC nehledej - spodním stejně jako svrchním se lépe daří při vyšších teplotách...jen je problém, že pak produkujou ovocný chutě, pachutě a další nepěknosti...

hledej problém teda jinde - zkusil bych kvalitnější not-no-name kvasnice (třeba přímo ty W-34/70 od Fermentisu), správně nadávkovat (aspoň 2sáčky na 20litrů 12tky), rehydrovat, pomalu zchladit na teplotu blízkou teplotě mladiny (ať nedostanou teplotní šok), provzdušnit mladinu, zakvasit....a uvidíš, že to půjde...a drž kvašení při nižších teplotách ať v tom nemáš ovoce....

_________________
www.fb.com/3nohejjelen

Hefeweizen 13°- 1.místo na Degustační soutěži domácích výrobců piva ve Žďáru nad Sázavou 2016


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Startování kvasnic
PříspěvekNapsal: pon 06. čer 2016 13:29:14 
Offline

Registrován: pon 06. čer 2016 9:56:23
Příspěvky: 2
Díky za cenné rady, snad to do třetice klapne :) ... co my nejde do hlavy je, že ani na 2.pokus uvařit to kvašení nezačalo vůbec a várku jsem musel vylít... zdá se že někde dělám hrubou chybu a kvasnice už poté nemají chuť k životu :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Startování kvasnic
PříspěvekNapsal: pon 06. čer 2016 13:56:47 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. úno 2016 20:41:21
Příspěvky: 51
007jirka píše:
Díky za cenné rady, snad to do třetice klapne :) ... co my nejde do hlavy je, že ani na 2.pokus uvařit to kvašení nezačalo vůbec a várku jsem musel vylít... zdá se že někde dělám hrubou chybu a kvasnice už poté nemají chuť k životu :)


podstatnou chybu tipuju asi hlavně na straně koncentrátu: bůh ví jak překupníkama skladovanej balíček, bůh ví jakejch kvasnic...a (nejen) z toho pak plynoucí slušný poddávkování (underpitching)...

jak jsem psal, kup si pořádný kvasnice, rehydruj, vyvaruj kvasinky stresum (teplotní, osmotickej šok), správně dávkuj, provzdušni mladinu a bude to cajk:-)

_________________
www.fb.com/3nohejjelen

Hefeweizen 13°- 1.místo na Degustační soutěži domácích výrobců piva ve Žďáru nad Sázavou 2016


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 30 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz