VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 24. čer 2017 1:13:34
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 30 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Startování kvasnic
PříspěvekNapsal: pon 01. bře 2010 18:43:52 
Offline

Registrován: ned 03. led 2010 8:48:24
Příspěvky: 19
Bydliště: nivnice
Bongoman píše:
No tak já nevim... Poprvé používám SAFLAGER S-23 v kombinaci s VÚPS koncentrátem (konkrétně polotmavou 13-ku) a kvasnice jsem nestartoval. Po cca 27 hodinách pořád nic. Žeby pomalejší start ??? Ale po víc než dni už by se mělo něco dít.



To samé se mi stalo loni (stejná sestava S23 + VUPS světlý+tmavý) - myslím, že za to mohly trochu starší kvasnice (sušené - měly 8 měsíců). Nakonec se to rozjelo třetí den. A dopadlo to dobře.

gumoid


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Startování kvasnic
PříspěvekNapsal: úte 02. bře 2010 9:51:32 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 02. lis 2007 9:56:55
Příspěvky: 156
Bydliště: Velká Dobrá
Asi právě proto se kvasnice startují. Protože nemáš pak starosti, jestli přidat nové nebo ještě počkat.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Startování kvasnic
PříspěvekNapsal: sob 13. bře 2010 23:13:52 
Offline

Registrován: pon 08. bře 2010 21:41:35
Příspěvky: 27
S-23 chtějí vyšší teplotu. Při první várce jsem dal do 7oC a nic. Ted dávám 12-14oC a zdá se že nebude problém.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Startování kvasnic
PříspěvekNapsal: sob 13. bře 2010 23:19:33 
Offline

Registrován: pon 08. bře 2010 21:41:35
Příspěvky: 27
Ještě dodatek: Startuju je ve dvo deci sladiny, kterou odeberu před chmelovarem při teplotě 20-025oC. A než proběhne chmelovar a zchlazení, tak už jsou parádně rozjetý. Zakvasím při stejné teplotě (cca22oC) a dám na schody, kde to úpomalu schladne na 12- zatím je na to ideální počasí


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Startování kvasnic
PříspěvekNapsal: stř 17. bře 2010 16:57:15 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. úno 2010 14:38:09
Příspěvky: 58
Bydliště: Šumperk
Když jsem používal sušené Saflanger-S23 tak sem mi nastartování celkem osvědčilo, měl jsem pocit, že kvašení probíhá spontánněji a deka je podstatně mohutnější. V 0,5l zchlazené mladiny(15C) jsem rozmíchal kvasnice přidal 2 lžíce dextrózy a nechal cca 2 hodky v lednici.

Každopádně při rozkvašení se mi hodně osvědčilo důkladné provzdušnění mladiny a důkladné protažení kvasnic. Při protažení přidám ještě 2 lžíce dextrózy ať se holky pomějou. Pak to přidám do mladiny a v rámci možností přelívám - provzdušňuji mladinu(tím se ještě kvasinky řádně rozmělní).

U tekutých z pivovaru nebo lisovaných z VUPS žádné velké rozkvašeni nedělám. Rozmíchám v mladině přidám dextrózu a zakvasím.

Ale jak již zde bylo napsáno při rozkvašení se aspoň pozná zda sou ještě v pořádku.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Startování kvasnic
PříspěvekNapsal: čtv 02. kvě 2013 4:36:49 
Offline

Registrován: úte 25. pro 2012 8:27:43
Příspěvky: 149
Nechtěl jsem zakládat novej topic tak to dávám sem.
Myslíte, že by stačil na rozkvašení 50l mladiny jeden sáček S-23 (a sušenejch kvasnic obecně)kdyby se cca 24 h před vařením piva nechal rozkvasit v lednici se sladinou z minulýho vaření?
Je to jen takovej nápad...:-)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Startování kvasnic
PříspěvekNapsal: čtv 02. kvě 2013 7:28:16 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 20. úno 2011 16:13:20
Příspěvky: 97
Bydliště: zahorie
Sidel píše:
Nechtěl jsem zakládat novej topic tak to dávám sem.
Myslíte, že by stačil na rozkvašení 50l mladiny jeden sáček S-23 (a sušenejch kvasnic obecně)kdyby se cca 24 h před vařením piva nechal rozkvasit v lednici se sladinou z minulýho vaření?
Je to jen takovej nápad...:-)



takto to robi mnoho varicov, kludne s jednym sackom aj 100 litrov, len sa musia aspon 48 hodin dopredu rehydratovat a zakrmit

_________________
Varím často, varím rád.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Startování kvasnic
PříspěvekNapsal: čtv 02. kvě 2013 8:28:06 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2785
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Na tu lednici pozor, tam bývá kolem pěti stupňů, to se to moc nerozjede. Bohatě stačí je nechat rozjet při pokojové teplotě (i když jsou to spodní kvasinky), pak vršek opatrně odlít, postupně několikrát dolít převařenou a vychlazenou vodou a promíchat (aby se teplota co nejvíc přiblížila zákvasné teplotě kolem 10) a pak zakvasit.

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. A už se asi ani nevyleží... :)
Ležák 12
APA 13

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Startování kvasnic
PříspěvekNapsal: čtv 02. kvě 2013 15:41:28 
Offline

Registrován: stř 28. bře 2012 20:40:56
Příspěvky: 381
je mozne spravit toto https://www.youtube.com/watch?v=kEQBPeHfXD0 aj so suchými kvasnicami, ked ich predtym hydratujem?

_________________
http://prostredny-hrot.webnode.sk/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Startování kvasnic
PříspěvekNapsal: čtv 02. kvě 2013 20:18:03 
Offline

Registrován: čtv 03. čer 2010 19:47:06
Příspěvky: 268
Bydliště: Vancouver
já úspěšně používám magnetické míchadlo k rozjetí kvasinek, kvašení je potom mnohem rychlejší


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 30 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz