VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je stř 24. říj 2018 3:37:30
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Nepříjemná kvasnicová chuť
PříspěvekNapsal: pát 20. led 2017 9:02:27 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 10. led 2017 14:46:50
Příspěvky: 8
Chtěl bych se zeptat... Včera jsem ochutnával várku, která mi leží 14 dní. Přítelkyně ochutnávku zhodnotila slovy, že je to jak "starý fusekle" :) Nicméně já jsem ke svému dílu tolerantnější, takže bych to řekl asi tak, že má výrazný kvasnicový ocas, nepříliš příjemný. Várku 20L jsem rozdělil na dvě, 1. část jsem zakvasil jako hybrid (svrchní kvasinky Safbrew S-33, poté dokvasil pomocí spodních Saflager W-34/70) a 2. část jsem kvasil pouze spodně (Saflager W-34/70). Kvasnice cítím z obojího díla stejně! Saflager W-34/70 jsem použil poprvé, tak se chci zeptat někoho, kdo má s těmito kvasinkami zkušenost, zda je to jejich typická vlastnost, nebo jsem udělal něco špatně... Jsem začátečník, mám za sebou 9 várek (svrchních), ale s tímto jsem se ještě nesetkal. Celková chuť se jistě ležením ještě dost změní, ale mám obavu, že zrovna tahle chuť tam zůstane. Pivo je krásně vyčeřené...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nepříjemná kvasnicová chuť
PříspěvekNapsal: pát 20. led 2017 15:54:32 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 233
Bydliště: Ohrobec
Podle mých zkušeností mají W-34/70 tendenci k sirným vůním (sulfan - zkažená vajíčka). Pokud tvoje fusekle smrdí po zkažených vajíčkách, tak je to ono. Často je to cítit už při primárním kvašení a v zásadě je to normální - sulfan při spodním kvašení vždycky vzniká. Pokud proběhne správné ležení, tak zápach zmizí. Podle mých zkušeností je ale podmínkou dokonalého odstranění síry možnost úniku plynu (přes hradící ventil nebo upouštěním). Sulfan totiž především odchází spolu s CO2.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nepříjemná kvasnicová chuť
PříspěvekNapsal: pát 20. led 2017 17:33:15 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 10. led 2017 14:46:50
Příspěvky: 8
Vajíčka bych úplně neřekl, spíš ty kvasnice. Ovšem i tak děkuji za odpověď, částečně jsi mě uklidnil, snad to ležením zmizí...:) Při primárním kvašení jsem si ničeho nevšiml. Ležení mi probíhá kolem teploty 4 stupňů. Bohužel mám nalahvováno ve skle, takže možnost úniku plynu nebo upouštění bohužel nepůjde. Zrovna vařím novou várku, takže mám dilema, čím zakvasit... Spodní mám doma bohužel jen tyhle recyklované od minule... Asi zakvasím část svrchně a část zkusím ještě z těchto... Máš nějaké osvědčené kvasinky?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nepříjemná kvasnicová chuť
PříspěvekNapsal: pát 20. led 2017 18:03:45 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 233
Bydliště: Ohrobec
Já používám W34/70, proto vím, že občas je se sírou problém. Zatím jsem úplně nevypozoroval, co je příčinou větší produkce sulfanu při kvašení. Teoreticky se tuším tvrdí, že vliv má složení vody a množství studených kalů. Já to dál neřeším, ležením se to obvykle vyřeší samo. Párkrát jsem vyháněl síru pomocí CO2 z bomby, ale to je výjimečné.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nepříjemná kvasnicová chuť
PříspěvekNapsal: pát 20. led 2017 21:27:37 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 10. led 2017 14:46:50
Příspěvky: 8
Dám jim ještě jednu šanci a uvidíme...:) Napadá mě ještě vyškemrat v nějakém pivovaru tekuté, ikdyž nevím jestli nepoužívají ty samé... Zkoušel jsem jednou spodní kvašení a to s Pilsner Style Yeast a byl to opruz je vůbec rozjet. Nakonec jsem skončil na tom, že jsem musel přidat koktejl z toho co jsem na rychlo sehnal, takže jsem tam přidal ještě Saflager S-189 a jedny darované tekuté (údajně ze Svijanského pivovaru). Chuť piva byla kupodivu excelentní bez jakýchkoliv ocasů, jen jsem to brzo stočil a když jsem otevřel láhev, tak to bylo hrnečku vař... Inu, chybami se člověk učí...:)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz