VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pát 24. úno 2017 20:29:54
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 17 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Dávkování kvasnic
PříspěvekNapsal: čtv 05. kvě 2016 20:48:59 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 318
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
Mohl bych poprosit o jazykovou a odbornou korekturu?

Děkuji nastotisíckrát...


http://www.fotozapisnik.eu/gradys/tipy/ ... ni-kvasnic

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dávkování kvasnic
PříspěvekNapsal: ned 15. kvě 2016 21:27:14 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 15. kvě 2016 21:23:28
Příspěvky: 36
skoda, ze review po odborne strance nezvladnu, ale nemel by se radej delat starter? napr podle:
http://beersmith.com/blog/2008/04/01/ma ... brew-beer/

pak spocitat davkovani bude teprv kumst

_________________
Aly do 25l.
momentalne na konzumaci: ze sladoveho vytazku OG: 1046, FG 1008; IBU 38, starter 1L. Premiant, Cascade, Amarilo; DH: Cascade, Amarillo, AM dub.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dávkování kvasnic
PříspěvekNapsal: pon 16. kvě 2016 9:35:18 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 318
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
vita_k píše:
skoda, ze review po odborne strance nezvladnu, ale nemel by se radej delat starter? napr podle:
http://beersmith.com/blog/2008/04/01/ma ... brew-beer/

pak spocitat davkovani bude teprv kumst



Podle mě mluvíš trošku o něčem jiném.

Článek je o tom, jak zjistit potřebné množství kvasnic.
Starter je pak o tom (mimo jiné), jak onoho množství dosáhnout. A ještě před tím, než budeš started dělat, musíš vědět (oprava - měl bys vědět), kolik kvasinek se snažíš „vyrobit“.

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dávkování kvasnic
PříspěvekNapsal: pon 16. kvě 2016 19:54:29 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 205
Pěkný článek.
K tomu starteru - na chmelovárkové přednášce bylo řečeno, že kvasinky nejsou živé jen z cukru a potřebují spoustu dalších látek, aby nehladověly. Od té doby tedy dávám do startéru vitamon cerevisae. Zdá se mi, že to hodně pomáhá a kvasnice jsou velmi vitální.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dávkování kvasnic
PříspěvekNapsal: pon 16. kvě 2016 22:02:42 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. úno 2016 20:41:21
Příspěvky: 51
provazek píše:
Od té doby tedy dávám do startéru vitamon cerevisae. Zdá se mi, že to hodně pomáhá a kvasnice jsou velmi vitální.


taky jsem nekde cet, ze kvasinkam cukr nestaci a ke stavbe bunecne steny potrebuji i "neco vic"...zakladem starteru by tedy nemel byt jen cukerny roztok...nicmene to co se na vasepivo.cz a spol. bezne prodava pod obchodnim nazvem "maltoza", tak zrejme cisty disacharid nebude, ale jedna se spise nez o cukr o suseny sladovy vytazek (DME), ktery by na tvorbu starteru mel byt to prave orechove...(samozrejme vedle variant "zamrazena/zakonzervovana sladina" a LME)

kdyztak mi, pls, opravte....

pridanim vyzivy se ale asi nic zkazit nemuze...

_________________
www.fb.com/3nohejjelen

Hefeweizen 13°- 1.místo na Degustační soutěži domácích výrobců piva ve Žďáru nad Sázavou 2016


Naposledy upravil urbis82 dne úte 17. kvě 2016 8:32:51, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dávkování kvasnic
PříspěvekNapsal: úte 17. kvě 2016 6:19:36 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2776
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Hlavně zahraniční literatura použití starteru pro zvýšení množství buněk ze sušených ani nedoporučuje (příliš mnoho komplikací a rizik - je lepší použít více pytlíčků).
Leda kvůli vitalitě.

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. Ale lepší se to :-)
Rauch 13

Na spilce:
Ležák 12


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dávkování kvasnic
PříspěvekNapsal: úte 17. kvě 2016 8:05:36 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 18. zář 2012 16:23:11
Příspěvky: 318
Bydliště: Čelákovice, Sedlčánky
Na maltóze, kterou na starter používám já (nemám ji teď v práci :shock: po ruce, takže si nejsem úplně jist přesným zněním), stojí nápis „Stoprocentní sladový výtažek“.

Starter pak nedělám proto, abych ušetřil peníze za pytlíček kvasnic (už jen proto, že mojí největší investicí je vždycky čas a starterem pak čas zcela určitě nešetřím), ale aby kvasnice byly pěkně živé ;) Často se mi totiž stávalo (hlavně u ležáků), že lag fáze netrvala hodiny, ale dny.


Možná je to jenom můj subjektivní pocit, ale řekl bych, že od doby, co jsem začal používat starter (jehož cílové množství buněk počítám tak, jak je popsáno v "článku"), jsou má piva o třídu výš (ale jo, není to objektivní hodnocení, klidně to může být ze škatulky "přání otcem myšlenky").

_________________
Grádyš


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dávkování kvasnic
PříspěvekNapsal: úte 17. kvě 2016 9:00:11 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 200
Bydliště: Ohrobec
fotozapisnik.eu píše:
Starter pak nedělám proto, abych ušetřil peníze za pytlíček kvasnic (už jen proto, že mojí největší investicí je vždycky čas a starterem pak čas zcela určitě nešetřím), ale aby kvasnice byly pěkně živé ;) Často se mi totiž stávalo (hlavně u ležáků), že lag fáze netrvala hodiny, ale dny.


Mám stejné zkušenosti. První generace ze sušených je líná. Mám se startérem ze sušených výborné zkušenosti, doporučuji. Nástup kvašení je mnohem rychlejší. Na kvalitě piva to to tak úplně nepoznám, ale ty nervy, když nasypeš pytlíků za šest stovek a ono se pak dva dny nic neděje...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dávkování kvasnic
PříspěvekNapsal: úte 17. kvě 2016 9:18:13 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 15. kvě 2016 21:23:28
Příspěvky: 36
ja pouzil DME a celkem si chrochtaly

_________________
Aly do 25l.
momentalne na konzumaci: ze sladoveho vytazku OG: 1046, FG 1008; IBU 38, starter 1L. Premiant, Cascade, Amarilo; DH: Cascade, Amarillo, AM dub.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dávkování kvasnic
PříspěvekNapsal: úte 17. kvě 2016 9:47:18 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. úno 2016 20:41:21
Příspěvky: 51
Mosquit píše:
Hlavně zahraniční literatura použití starteru pro zvýšení množství buněk ze sušených ani nedoporučuje (příliš mnoho komplikací a rizik - je lepší použít více pytlíčků).
Leda kvůli vitalitě.


jj, v "Yeast: Practical guide..." stejně jako na mrmalty.com to pánové Chris White a Jamil nedoporučujou...ale stejně úplně nechápu proč (krom rizika plynoucího z nesterility domácího prostředí - ale tohle riziko je stejný ať používám sušený kvasnice nebo tekutý, nebo ne?)...pokud sušený kvasnice rehydratuju ve sterilní převažený vodě a dám je následně pomnožit (ideálně za stálého míchání) do sterilní převařený sladiny o stupňovitosti 9Plato, jak se doporučuje...tak mi nejde do hlavy kde by mohl být zádrhel....z laickýho pohledu si říkám, že v nehořkém roztoku o hustotě 1036 se kvasinkám musí líbit na rozjezd víc než v třeba v řádně nechmelený ipě o hustotě 1060:-)....
ale nemám to načtený podrobně - učim se, knihu jsem zatím spíš jenom prolít....

ps: tím nic nenamítám proti možnosti "nasypat víc pytlíčků" - úspora času a námahy je neoddiskutovatelná...hlavně u ejlů...

_________________
www.fb.com/3nohejjelen

Hefeweizen 13°- 1.místo na Degustační soutěži domácích výrobců piva ve Žďáru nad Sázavou 2016


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 17 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz