VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je sob 21. říj 2017 18:34:20
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 40 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Rada pro začátečníka ohledně kvasnic
PříspěvekNapsal: pát 22. kvě 2015 10:23:21 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 01. úno 2012 15:58:29
Příspěvky: 85
Stene píše:
Ano, ale zajímá mě ještě následující otázka:

Kód:
Když bych to zcedit tím zlepšovákem, stačilo by už potom jenom uvařit s chmelem (dle návodu 1,5h) a následné cedení pomocí plen by nebylo nutné?


Cezení přes plenu je v návodu nejspíš kvůli cezení chmelového "mláta". Takže po chmelovaru bys to musel dělat tak jako tak. Ale existují i jiné možnosti, jak se zbavit bordelu z chmele, viz např. viewtopic.php?f=18&t=675

_________________
Domácí pivovar Tučňák

V lednici:
  • Svatební R1 15° Belgian Blond Ale
  • "Ležák" 13° dry hop Harmonie


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rada pro začátečníka ohledně kvasnic
PříspěvekNapsal: pát 22. kvě 2015 21:05:45 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 223
Stene píše:
Ten cedící zlepšovák vypadá dobře.. ale mám otázku

Když bych to zcedit tím zlepšovákem, stačilo by už potom jenom uvařit s chmelem (dle návodu 1,5h) a následné cedení pomocí plen by nebylo nutné?


1) po zcezení by do chmelovaru měla jít sladina v ideálním případě úplně čirá, což není u opletové zcezovačky problém dosáhnout
2) pleny nech plenami, já tyhle domácí pomůcky moc nemusím,vaření piva má podle mě mít i nějakou štábní kulturu. Po chmelovaru stačí mladinu zchladit a chmel krásně klesne na dno, svrchu stočit hadičkou.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rada pro začátečníka ohledně kvasnic
PříspěvekNapsal: pon 14. bře 2016 9:29:50 
Offline

Registrován: stř 10. úno 2016 14:27:13
Příspěvky: 57
Zdravím zkušený,
měl bych na vás dotaz ohledně rozkvašení kvasnic S-23. Postupoval jsem dle návodu: "Nejdříve namočit kvasnice do čisté, sterilní vody nebo do sterilní mladiny při teplotě 27°C+ – 3°C. Množství tekutiny by mělo být 10x větší než je váha kvasnic. 15-30 min. lehce míchat, až vznikne kašička. Dále dalších 30 minut míchat. Teprve teď jsou kvasnice vhodné na kvašení a pro použití v kvasné nádrži."

V podstatě jsem postupovat tak, že jsem kvasnice namočil ve vodě (převařené a ochlazené, cca 600ml) o teplotě 25°C. míchal jsem to a po cca 45 minutách jsem tam přidal cca 400ml mladiny o stejné teplotě. Zbylou mladinu jsem měl zchlazenou na cca 25°c a takto rozmíchané kvasnice jsem přidal a pořádně promíchal. Vše jsem dal do lednice, kde jsem nastavil teplotu 8°C (ráno byla teplota mladiny asi 10,6°C) Teplotu jsem zvedl na 12°C, ale očekával bych, že na hladině už ráno bude nějaká známka kvašení. Mladiny by mělo být 20 litrů, sušených kvasnic 11,5g. Udělal jsem ve svém postupuje nějakou velikou chybu, proč se kvašení nerozjelo?

Dříve jsem to rozmíchával normálně v mladině o teplotě 14-15°C a kvasilo to (sice ne hned, ale něco se alespoň dělo).

Dotaz zní, zda mám čekat do zítřka a pak řešit nebo rovnou přidat kvasnice (normálně posypat hladinu)

Děkuji moc za rady


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rada pro začátečníka ohledně kvasnic
PříspěvekNapsal: pon 14. bře 2016 9:56:26 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2801
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Ta čísla mi nesedí. Jednak 11,5 g na 20 litrů je málo. Druhak proč 600 ml vody, když mělo být 115 ml?

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rada pro začátečníka ohledně kvasnic
PříspěvekNapsal: pon 14. bře 2016 10:29:12 
Offline

Registrován: stř 10. úno 2016 14:27:13
Příspěvky: 57
Tak jo, jsem idiot:-( Asi se na všechno vykašlu, když neumím vynásobit 11,5 *10. Jsem to násobil 100. Jsem si myslel, že to má být litr a 115 (proto jsem dal 600 vody + 400 mladiny a těch 115ml jsem si řekl, že to hrát moc velkou roli nebude. Zdálo se mi to dost tam lejt litr vody. No dobrá, tak už jsme zjistili, kde je příčina a teď mám tedy přidat další kvasnice? Předpokládám, že teď už dle postupu voda 115ml při teplotě 25 °C kvasnice, míchat a pak nalít do mladiny (ta už ale má teplotu cca 12 °C nebude to pro ně šok?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rada pro začátečníka ohledně kvasnic
PříspěvekNapsal: pon 14. bře 2016 10:49:58 
Offline

Registrován: stř 27. lis 2013 18:15:48
Příspěvky: 54
Todáš píše:
Vše jsem dal do lednice, kde jsem nastavil teplotu 8°C (ráno byla teplota mladiny asi 10,6°C)


Moc málo kvasnic na tak nízkou teplotu. Podle návodu bys měl použít až pět balíčků, viz. http://www.fermentis.com/wp-content/uploads/2012/02/SFG_S23.pdf

fermentation temperature: 9-22°C (48.2-71.6°F) ideally 12-15°C (53.6-59°F)
dosage instructions: 80 to 120 g/hl for pitching at 12°C – 15°C (53-59°F).
increase dosage for pitching below 12°C (53°F), up to 200 to 300 g/hl at 9°C (48°F)

Todáš píše:
Předpokládám, že teď už dle postupu voda 115ml při teplotě 25 °C kvasnice, míchat a pak nalít do mladiny (ta už ale má teplotu cca 12 °C nebude to pro ně šok?


Rehydrované kvasnice bys měl nejdřív pomalu ochladit na zákvasnou teplotu a až pak nalít do mladiny.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rada pro začátečníka ohledně kvasnic
PříspěvekNapsal: pon 14. bře 2016 12:04:31 
Offline

Registrován: stř 10. úno 2016 14:27:13
Příspěvky: 57
Roddenberry: no 5 balíčků už je zase trochu extrém nemyslíš? Na obalu je 11,5g na 20-30 l při pokojové teplotě nebo 2x 11,5g při teplotě 11-15°C. Takže ano mám jich málo. Ale koukám na tvůj odkaz a pak má člověk věřit čemu :-) Ale každopádně děkuji. Večer tam přidám ještě jednou ty kvasnice rozmíchané snad už správně :-)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rada pro začátečníka ohledně kvasnic
PříspěvekNapsal: pon 14. bře 2016 12:52:03 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2801
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
To rozmíchání ve velkém množství vody bylo sice zbytečné, ale nemělo by je to zase nějak výrazně ovlivnit (jen sis tím docela naředil mladinu).

To spíš jich bylo prostě málo.

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rada pro začátečníka ohledně kvasnic
PříspěvekNapsal: pon 14. bře 2016 12:58:44 
Offline

Registrován: stř 10. úno 2016 14:27:13
Příspěvky: 57
Děkuji všem. zítra či pozítří dám vědět, jaký bude výsledek.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rada pro začátečníka ohledně kvasnic
PříspěvekNapsal: úte 15. bře 2016 9:21:59 
Offline

Registrován: stř 10. úno 2016 14:27:13
Příspěvky: 57
Tak jsem přidal kvasnice (konečně) podle návodu :-) Ráno vrstva pěny, ale přiznávám, že jsem zvyklý na jinou konzistenci. Tahle je tvořena z větších bublinek. Není to taková ta do výšky rostoucí pěna. Pevně doufám, že to nevěstí nic špatného.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 40 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Česká pera na zakázku www.perka.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz