VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je úte 27. čer 2017 15:03:50
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 25 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Kolik gramů kvasnic?
PříspěvekNapsal: stř 17. zář 2014 12:17:39 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Bod 4. odrážka třetí: http://www.danstaryeast.com/system/file ... download=1

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kolik gramů kvasnic?
PříspěvekNapsal: stř 17. zář 2014 13:28:12 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2785
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Díky, zajímavý odkaz.
U mně doma mi to nevadí (ten decilitr vody se sám na pokojovou ochladí hned), ale ve velkém by to mohlo být potřeba.

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. A už se asi ani nevyleží... :)
Ležák 12
APA 13

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kolik gramů kvasnic?
PříspěvekNapsal: stř 17. zář 2014 17:55:22 
Offline

Registrován: stř 28. bře 2012 20:40:56
Příspěvky: 381
DO NOT STIR for 15 minutes.....hmmmmm tak toto som nevedel :oops:

_________________
http://prostredny-hrot.webnode.sk/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kolik gramů kvasnic?
PříspěvekNapsal: stř 17. zář 2014 19:13:51 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2785
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Jo, to se píše snad u všech, 10-15 minut.

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. A už se asi ani nevyleží... :)
Ležák 12
APA 13

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kolik gramů kvasnic?
PříspěvekNapsal: čtv 18. zář 2014 6:30:57 
Offline

Registrován: stř 28. bře 2012 20:40:56
Příspěvky: 381
jj, aj by som prisahal ze som to uz cital aj predtym, ale aj tak som to doteraz veselo ignoroval.... mal som pocit ze miesanim rychlejsie nasiaknu...chyba

_________________
http://prostredny-hrot.webnode.sk/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kolik gramů kvasnic?
PříspěvekNapsal: ned 21. zář 2014 17:45:25 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 12. kvě 2013 21:29:00
Příspěvky: 30
Bydliště: Topolčany
Já som na poslednú 50l várku použil len asi 4-5g kvasníc,ktore som 48 hodin pred varením rozmiešal v sladine,ktorú som mal v mrazáku.Túto sladinu,asi 2deci som zohrial na 17-18stupňov .Potom som tam nasypal tieto kvasnice,po čase zamiešal,prelievaním prevzdušnil.O pár hodín som pridal trocha cukru a na druky deň 2 lyžičky medu,ptemiešal.Na další deň som varil 12-ku ležiak a timito kvasnicami som to zakvasil.Kvasí to už 16-ty deň a má to 3.5 Plato.Nebola tam niekde chyba?Lebo to kvasí nejako dlho! :?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kolik gramů kvasnic?
PříspěvekNapsal: ned 21. zář 2014 18:26:53 
Offline

Registrován: čtv 28. úno 2013 23:45:41
Příspěvky: 81
Tady v tom článku se píše, že se sušený kvasnice zásadně startovat nemaj, protože jsou vyrobený přesně tak, aby se chytly správně po pouhym namočení a startovánim ve sladkym roztoku rozhodíš předpřipravený složení, který je optimální právě pro přímý zakvášení. http://www.mrmalty.com/starter_faq.php

To je taková obecná možná odpověď.


Ale lepší se podívat na nějakej ucelenější trobleshooting...: http://www.howtobrew.com/section4/chapter21-1.html


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kolik gramů kvasnic?
PříspěvekNapsal: ned 21. zář 2014 22:04:47 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Píše se to tady pořád dokola. Voda má nižší osmotický tlak než sladina, mladina nebo roztok curku. Pokud vysušené a oslabené chudinky vystavíš těmto tlakům, nedokážou to jejich stěny ustát a zničí se, uhyne třeba i polovina buněk. Zbytek může zmutovat a pomůžou tomu i teplotní šoky. Další věc je, že sladina není sterilní, tu do piva nedávej vůbec. Naočkovat musíš samozřejmě zdravou kulturu a správný počet buněk, pokud budeš dělat tuhle prasenku, tak budeš očkovat neznámé množství zmutované kultury a vyrobíš stěží pivo, které navíc bude pravděpodobně kontaminované a jeho stabilita/trvanlivost bude na nule. Cukr převářej, med bych vypustil úplně, pokud teda nechceš dělat medové pivo. Všechno se zde určitě probíralo už několikrát v různých vláknech.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kolik gramů kvasnic?
PříspěvekNapsal: pon 22. zář 2014 7:54:30 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2785
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Jo s PIVem souhlasim.

Jinak ano, obecně se nedoporučuje dělat starter za předpokladu, že máš dostatek sušených ("jsou dostupné a levné"). No, třeba v případě ležákových si nejsem tou cenovou výhodností až tak jistý, spousta českých domovarníků tam ty suroviny dost počítá, a bude jim asi dost proti srsti dát jen za kvasinky 5 Kč / pivo (když zbylé suroviny je stojí 2,50 )

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. A už se asi ani nevyleží... :)
Ležák 12
APA 13

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kolik gramů kvasnic?
PříspěvekNapsal: pon 22. zář 2014 20:41:09 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 12. kvě 2013 21:29:00
Příspěvky: 30
Bydliště: Topolčany
PIvo píše:
Píše se to tady pořád dokola. Voda má nižší osmotický tlak než sladina, mladina nebo roztok curku. Pokud vysušené a oslabené chudinky vystavíš těmto tlakům, nedokážou to jejich stěny ustát a zničí se, uhyne třeba i polovina buněk. Zbytek může zmutovat a pomůžou tomu i teplotní šoky. Další věc je, že sladina není sterilní, tu do piva nedávej vůbec. Naočkovat musíš samozřejmě zdravou kulturu a správný počet buněk, pokud budeš dělat tuhle prasenku, tak budeš očkovat neznámé množství zmutované kultury a vyrobíš stěží pivo, které navíc bude pravděpodobně kontaminované a jeho stabilita/trvanlivost bude na nule. Cukr převářej, med bych vypustil úplně, pokud teda nechceš dělat medové pivo. Všechno se zde určitě probíralo už několikrát v různých vláknech.

Na svoju obhajobu podotknem akurát to že som sa pomýlil,že to nebola sladina ale mladina! :oops:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 25 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz