VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je ned 16. pro 2018 20:18:51
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

https://www.pivovary-braumeister.cz Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 25 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Kolik gramů kvasnic?
PříspěvekNapsal: stř 17. zář 2014 12:17:39 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Bod 4. odrážka třetí: http://www.danstaryeast.com/system/file ... download=1

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kolik gramů kvasnic?
PříspěvekNapsal: stř 17. zář 2014 13:28:12 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2842
Bydliště: Zeleneč
Díky, zajímavý odkaz.
U mně doma mi to nevadí (ten decilitr vody se sám na pokojovou ochladí hned), ale ve velkém by to mohlo být potřeba.

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kolik gramů kvasnic?
PříspěvekNapsal: stř 17. zář 2014 17:55:22 
Offline

Registrován: stř 28. bře 2012 20:40:56
Příspěvky: 381
DO NOT STIR for 15 minutes.....hmmmmm tak toto som nevedel :oops:

_________________
http://prostredny-hrot.webnode.sk/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kolik gramů kvasnic?
PříspěvekNapsal: stř 17. zář 2014 19:13:51 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2842
Bydliště: Zeleneč
Jo, to se píše snad u všech, 10-15 minut.

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kolik gramů kvasnic?
PříspěvekNapsal: čtv 18. zář 2014 6:30:57 
Offline

Registrován: stř 28. bře 2012 20:40:56
Příspěvky: 381
jj, aj by som prisahal ze som to uz cital aj predtym, ale aj tak som to doteraz veselo ignoroval.... mal som pocit ze miesanim rychlejsie nasiaknu...chyba

_________________
http://prostredny-hrot.webnode.sk/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kolik gramů kvasnic?
PříspěvekNapsal: ned 21. zář 2014 17:45:25 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 12. kvě 2013 21:29:00
Příspěvky: 30
Bydliště: Topolčany
Já som na poslednú 50l várku použil len asi 4-5g kvasníc,ktore som 48 hodin pred varením rozmiešal v sladine,ktorú som mal v mrazáku.Túto sladinu,asi 2deci som zohrial na 17-18stupňov .Potom som tam nasypal tieto kvasnice,po čase zamiešal,prelievaním prevzdušnil.O pár hodín som pridal trocha cukru a na druky deň 2 lyžičky medu,ptemiešal.Na další deň som varil 12-ku ležiak a timito kvasnicami som to zakvasil.Kvasí to už 16-ty deň a má to 3.5 Plato.Nebola tam niekde chyba?Lebo to kvasí nejako dlho! :?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kolik gramů kvasnic?
PříspěvekNapsal: ned 21. zář 2014 18:26:53 
Offline

Registrován: čtv 28. úno 2013 23:45:41
Příspěvky: 81
Tady v tom článku se píše, že se sušený kvasnice zásadně startovat nemaj, protože jsou vyrobený přesně tak, aby se chytly správně po pouhym namočení a startovánim ve sladkym roztoku rozhodíš předpřipravený složení, který je optimální právě pro přímý zakvášení. http://www.mrmalty.com/starter_faq.php

To je taková obecná možná odpověď.


Ale lepší se podívat na nějakej ucelenější trobleshooting...: http://www.howtobrew.com/section4/chapter21-1.html


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kolik gramů kvasnic?
PříspěvekNapsal: ned 21. zář 2014 22:04:47 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Píše se to tady pořád dokola. Voda má nižší osmotický tlak než sladina, mladina nebo roztok curku. Pokud vysušené a oslabené chudinky vystavíš těmto tlakům, nedokážou to jejich stěny ustát a zničí se, uhyne třeba i polovina buněk. Zbytek může zmutovat a pomůžou tomu i teplotní šoky. Další věc je, že sladina není sterilní, tu do piva nedávej vůbec. Naočkovat musíš samozřejmě zdravou kulturu a správný počet buněk, pokud budeš dělat tuhle prasenku, tak budeš očkovat neznámé množství zmutované kultury a vyrobíš stěží pivo, které navíc bude pravděpodobně kontaminované a jeho stabilita/trvanlivost bude na nule. Cukr převářej, med bych vypustil úplně, pokud teda nechceš dělat medové pivo. Všechno se zde určitě probíralo už několikrát v různých vláknech.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kolik gramů kvasnic?
PříspěvekNapsal: pon 22. zář 2014 7:54:30 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2842
Bydliště: Zeleneč
Jo s PIVem souhlasim.

Jinak ano, obecně se nedoporučuje dělat starter za předpokladu, že máš dostatek sušených ("jsou dostupné a levné"). No, třeba v případě ležákových si nejsem tou cenovou výhodností až tak jistý, spousta českých domovarníků tam ty suroviny dost počítá, a bude jim asi dost proti srsti dát jen za kvasinky 5 Kč / pivo (když zbylé suroviny je stojí 2,50 )

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kolik gramů kvasnic?
PříspěvekNapsal: pon 22. zář 2014 20:41:09 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 12. kvě 2013 21:29:00
Příspěvky: 30
Bydliště: Topolčany
PIvo píše:
Píše se to tady pořád dokola. Voda má nižší osmotický tlak než sladina, mladina nebo roztok curku. Pokud vysušené a oslabené chudinky vystavíš těmto tlakům, nedokážou to jejich stěny ustát a zničí se, uhyne třeba i polovina buněk. Zbytek může zmutovat a pomůžou tomu i teplotní šoky. Další věc je, že sladina není sterilní, tu do piva nedávej vůbec. Naočkovat musíš samozřejmě zdravou kulturu a správný počet buněk, pokud budeš dělat tuhle prasenku, tak budeš očkovat neznámé množství zmutované kultury a vyrobíš stěží pivo, které navíc bude pravděpodobně kontaminované a jeho stabilita/trvanlivost bude na nule. Cukr převářej, med bych vypustil úplně, pokud teda nechceš dělat medové pivo. Všechno se zde určitě probíralo už několikrát v různých vláknech.

Na svoju obhajobu podotknem akurát to že som sa pomýlil,že to nebola sladina ale mladina! :oops:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 25 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 10 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz