VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pát 14. pro 2018 9:12:23
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

https://www.pivovary-braumeister.cz Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Bernard- množení
PříspěvekNapsal: čtv 05. srp 2010 22:06:38 
Offline

Registrován: čtv 13. kvě 2010 15:04:52
Příspěvky: 205
Bydliště: Olomouc/Brno/Ostrava
Zkoušel jsem to při teplotě asi 15-20°C. K výrobě piva jsem to nepoužil. Fakt je, že to trvá poměrně dlouho, než vznikne slušnější masa. Z té milimetrové vrstvy bych nebyl proto nesvůj. To zakalení je vpořádku, to dělají právě kvasinky. Vyčistí se to až sezobnou všechen zkvasitelnej cukr a hodí šlofíka na dně.

_________________


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Bernard- množení
PříspěvekNapsal: čtv 10. dub 2014 22:27:26 
Offline

Registrován: ned 22. pro 2013 15:44:14
Příspěvky: 28
Bydliště: Jablunkov
V neděli jsem nalil bernarda do sklenice, zbytek ze dna do převařené vody s maltozou. Asi za dva dny jsem vylil tekutou část a to co zůstalo na dně vypláchl převařenou vodou, nalil do nové sklenice a opět přidal maltozu. Zatím co po prvé to viditelně kvasilo, podruhé to hned druhý den začalo nepříjemné smrdět. vylil jsem to a začal znova. Poprvé vše ok, ale dnes jsem již měl připravenou maltozu ve voděv mrazáku, tak jsem to ještě převařil, vychladil a už po pár hodinách to opět smrdí. Mužete mi někdo napsat kde dělám chybu?
Edit: Vše probíhalo při pokojové teplotě a všechny nádoby a nástroje jsem dezinfikoval horkou vodou.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Bernard- množení
PříspěvekNapsal: pát 11. dub 2014 11:55:43 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Těžko říct, může to být i kontaminace při větším počtu neopatrného zacházení. Ale je taky dost možné, že dochází k autolýze, kvasnice potřebují více živin než jen cukr. Dochází pak k jejich oslabení, mutacím a odumírání. Je otázka, co je vůbec v Bernardu za kvasnice, nemusí to být ty, co používají při kvašení.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Bernard- množení
PříspěvekNapsal: pát 11. dub 2014 15:44:40 
Offline

Registrován: ned 22. pro 2013 15:44:14
Příspěvky: 28
Bydliště: Jablunkov
Zítra jsem chtěl vařit a asi nebudu protože doma mám jen svrchní kvasnice.
Které další pivo se dá použít na množení kvasnic? Myslel jsem, že staropramen nefiltrovaný, ale na obalu je napsáno, že je pasterizovaný. U nás ve městě se ve dvou hospodách čepuje pivo z minipivovaru koníček. Dalo by se to použít?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Bernard- množení
PříspěvekNapsal: pát 11. dub 2014 15:54:22 
Offline

Registrován: čtv 11. zář 2008 11:56:34
Příspěvky: 876
Bydliště: Poslední zatáčka před Vídní
elkern píše:
Zítra jsem chtěl vařit a asi nebudu protože doma mám jen svrchní kvasnice.
Které další pivo se dá použít na množení kvasnic? Myslel jsem, že staropramen nefiltrovaný, ale na obalu je napsáno, že je pasterizovaný. U nás ve městě se ve dvou hospodách čepuje pivo z minipivovaru koníček. Dalo by se to použít?

spojení pivo a staropramen se navzájem vylučuje :D

Jinak podle mě, za den asi takhle kvasnice na várku nenamnožíš

_________________
Hellbastard Craft Brewing


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Bernard- množení
PříspěvekNapsal: pát 11. dub 2014 18:33:13 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2842
Bydliště: Zeleneč
Myslím, že pro začátek bude lepší si dojet pro kvasnice do nějakého okolního mini(pivovaru).

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Bernard- množení
PříspěvekNapsal: pát 11. dub 2014 20:47:49 
Offline

Registrován: ned 22. pro 2013 15:44:14
Příspěvky: 28
Bydliště: Jablunkov
Poprvé jsem vařil ze sušených a nejbližší minipivovar je právě ten koníček, což je dost daleko...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Bernard- množení
PříspěvekNapsal: pát 11. dub 2014 21:38:50 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Doporučuju sušené W34/70. Rehydruj, použij jich dostatek a udržuj správné teploty. U nějakého odpadu z mini nemáš záruku kmenové čistoty, už jen ta kvalita jejich piv je často mizerná... V usazeninách jsou často přítomny bakterie i jiná havěť. Rozmnožovat kvasinky z lahví neselektivním způsobem je docela loterie. Z Du Pon Saisonu se mi to povedlo. Teď točím dokola na agaru brets z Orvalu (není původní kultura primárního kvašení, pouze dokvašování) a pořád mi to chytá nějakou bílou plíseň (pokud bílý povlak netvoří samtoné brettanomyces - nesnažil jsem se je izolovat), žádná jiná čistá kultura mi tohle na půdách nedělá a to jsem už jich očkoval snad desítky na koupená i samodomo připravená media.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Bernard- množení
PříspěvekNapsal: sob 12. dub 2014 8:52:26 
Offline

Registrován: ned 22. pro 2013 15:44:14
Příspěvky: 28
Bydliště: Jablunkov
PIvo píše:
Doporučuju sušené W34/70. Rehydruj, použij jich dostatek a udržuj správné teploty. U nějakého odpadu z mini nemáš záruku kmenové čistoty, už jen ta kvalita jejich piv je často mizerná... V usazeninách jsou často přítomny bakterie i jiná havěť. Rozmnožovat kvasinky z lahví neselektivním způsobem je docela loterie. Z Du Pon Saisonu se mi to povedlo. Teď točím dokola na agaru brets z Orvalu (není původní kultura primárního kvašení, pouze dokvašování) a pořád mi to chytá nějakou bílou plíseň (pokud bílý povlak netvoří samtoné brettanomyces - nesnažil jsem se je izolovat), žádná jiná čistá kultura mi tohle na půdách nedělá a to jsem už jich očkoval snad desítky na koupená i samodomo připravená media.

Ty W34/70 jsem použil na první várku. Pak jsem se na pár webech dočetl o takovémto množení kvasnic a ono se ukázalo, že to není zas tak jednoduché... Napadlo mě žže by se tak daly srazit náklady na pivo.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Bernard- množení
PříspěvekNapsal: sob 12. dub 2014 9:33:17 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 04. led 2011 8:57:12
Příspěvky: 390
Bydliště: u Frýdku - Místku
Jak by jsi popsal ten smrad? Když jsem zkoušel množit z Bernarda tak to při kvašení smrdělo sirovodikem, myslí si, že to bude asi tím kmenem kvasnic. Který to je nevím. Jinak náklady snižuje opakovaně používat usazené kvasnice ze spilky.
:-)

_________________
http://divokypstros.webnode.cz/

Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz