VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je čtv 18. říj 2018 14:21:36
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Bernard- množení
PříspěvekNapsal: sob 03. lis 2007 14:33:55 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: sob 03. lis 2007 13:38:54
Příspěvky: 31
Bydliště: Přelouč
Má někdo velmi dobrej a spolehlivej recept jak namnožit kvasnice z Bernarda?

_________________
http://www.homebrewing.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Bernard- množení
PříspěvekNapsal: sob 03. lis 2007 20:08:51 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 30. říj 2007 19:42:22
Příspěvky: 86
Bydliště: Desná
To, co ti zbyde na dně láhve naředíš vodou s koncentrátem (sladovým extraktem) a maltózou. Hustotu odhadneš tak, aby to bylo hustý jako když začínáš normálně kvasit pivo. Kvasinky se rozmnoží a sednou na dno. Pak sliješ pivo z vrchu a kvasinky použiješ na zakvašení cca 20l mladiny. U Bernarda jsem to udělal takhle 2x a pak jsem teprve dal kvasit mladinu, protože tam je těch kvasnic málo.

_________________
http://www.vasepivo.cz

Obrázek


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Bernard- množení
PříspěvekNapsal: sob 12. čer 2010 21:58:01 
Offline

Registrován: čtv 13. kvě 2010 15:04:52
Příspěvky: 205
Bydliště: Olomouc/Brno/Ostrava
Jak moc je dobrej nápad množit kvasnice z lahvovýho piva? Během transportu to bylo vystaveno různým teplotám a celkově bych se docela obával degenerace kvasinek. Někdo mi říkal, že Sváteční ležák od Bernarda se dělá tím způsobem, že pivo se pasterizuje a při stáčení se tam jen pár kvasnic kápne. Tento postup nemám potvrzený, ale prý je to tak z důvodu pro lepší trvanlivost výrobku.
Neví někdo jaký kmen Bernard používá? Kdyby se to prodávalo jako standardní sušený kvasnice, tak pak bych jednoznačně koupil sušený.
Jak je to s kvasnicemi u ostatních pivovarů, co mají v nabídce nepasterovaná, nefiltrovaná piva?

_________________


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Bernard- množení
PříspěvekNapsal: ned 13. čer 2010 8:13:10 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát 14. srp 2009 7:48:29
Příspěvky: 306
Většina pivovarů to dělá, jak popisuješ - do hotového, chemicky stabilizovaného piva přidají čisté kvasinky a pivo prodávají jako kvasnicové. Jako jakési měřítko by se dala použít doba doporučené spotřeby - pokud je hodně dlouhá - 6 a víc měsíců,už bych na kvasinky v takovém pivu nespoléhal. Pokud je kratší - dalo by se nad tím uvažovat. Já to nezkoušel, ale myslím,, proč by to nemělo fungovat?

_________________
redaktor, recenzent
http://www.pivnirecenze.cz


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Bernard- množení
PříspěvekNapsal: ned 13. čer 2010 14:04:47 
Offline

Registrován: pát 02. lis 2007 19:48:37
Příspěvky: 261
Bydliště: Svatava
Zkoušel jsem to taky s pivem Bernarda, ale úspěch vůbec žádný a to jsem půl piva nevypil, ale dost silně dosladil. Podle mně jsou ty kvasnice dávno mrtvý. Nemá přece logiku to pracně a draze vyfiltrovat na mikro filtru a potom zase dodat živé kvasnice !!! To by to s tím zbytkovým cukrem muselo, alespoň trošku jet. Jo zkoušel jsem to dvakrát z odstupem půl roku a výsledek stejný.
Funguje to, ale u piv z restauračních pivovarů. Dobrý je, ale se podívat jak jsou dlouho v láhvi, nejlépe čerstvě stočené a aby byla nějaká malá sedlinka kvasnic na dně.
To je moje zkušenost.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Bernard- množení
PříspěvekNapsal: ned 13. čer 2010 20:13:46 
Offline

Registrován: stř 03. úno 2010 20:40:23
Příspěvky: 344
Moje první kvasnice byly z Bernarda.
Pivo by neměli pasterovat, jen je vyfiltrují a přidají čerstvé kvasnice.

Je jich ale mikroskopické množství a záleží asi i na stáří piva. Poprvé jsem to zkoušel v parném létě, obrátkovost asi byla vysoká, tudíž pivo (a kvasnice čerstvé, takže dokonalý úspěch.

Opakování přišlo za půl roku, v zomě už takový brat nebyl, pivo bylo asi staršího data a dokonale mrtvé.


Ad. Franta - množit kvasnice z piva restauračních pivovarů se mi jeví jako špatně proveditelné.

Jednak v ležáckém tanku dobře uvařené a ošetřené pivo krásně vyčiří, kvasnice usednou na dno a pivo je krásně čisté a jednak je jednodušší pokecat se sládkem a ten pokud nemá zrovna zbytné kvasnice vylité do kanálu většinou nemá problém s odlitím pár decek. Vždyt se mu ve spilce množí další


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Bernard- množení
PříspěvekNapsal: pon 14. čer 2010 0:44:45 
Offline

Registrován: čtv 13. kvě 2010 15:04:52
Příspěvky: 205
Bydliště: Olomouc/Brno/Ostrava
Je pravda, že mám 1,5l PET s pivem z minipivovaru a neusazuje se vůbec nic a pivo je pěkně čistý. Přitom se jedná o nefiltrovaný, nepasterizovaný, kvasnicový pivo.
Ohledně toho namnožení z mikroobjemu co v lahvi je. Nebude problém s degenerací buněk?
A pak ještě jeden zásadnější dotaz. Proč použít k namnožení mladinu a ne jen roztok dextrózy? Fungovat bude oboje, záleží na tom co se použije?

_________________


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Bernard- množení
PříspěvekNapsal: pon 14. čer 2010 18:34:08 
Offline

Registrován: pát 02. lis 2007 19:48:37
Příspěvky: 261
Bydliště: Svatava
Ad Petr M.
Neboj Petře já to dělám taky tak, mám kontakt do pivovaru (oni stejně litry těch kvasnic vylijí do kanálu a nebo do mláta na zkrmení) , ale nejdříve jsem to zkoušel a dělal takto. Ale každý nemá tu možnost být dost blízko ke sládkovi.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Bernard- množení
PříspěvekNapsal: pát 25. čer 2010 11:53:48 
Offline

Registrován: čtv 13. kvě 2010 15:04:52
Příspěvky: 205
Bydliště: Olomouc/Brno/Ostrava
Takže, koupil jsem dvě piva a množím. Rozjely se obě, mám to odděleně ve dvou lahvičkách. Z piva jsem nechával asi 100ml a dalších 100ml jsem k tomu přidal. Přídavek byl v jednom případě takový, aby těch výsledných 200ml mělo 12°, to jsem dělal jen z dextrózy. Druhou verzi jsem dělal tak, že před přidáním jsem ve vodě rozpustil 14g dextrózy a 10g světlýho VÚPSu. S koncentrátem byl ten start trochu rychlejší, ale během 2-3 dnů se rozjely oba vzorky.
Teď asi ta nejpodstatnější informace. Pivo mělo v době nákupu datum minimální trvanlivosti za 7měsíců.

_________________


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Bernard- množení
PříspěvekNapsal: čtv 05. srp 2010 15:34:19 
Offline

Registrován: úte 14. črc 2009 21:23:09
Příspěvky: 19
Zdravím, chci se zeptat při jaké teplotě množit kvasnice z bernarda? Zkoušel jsem to při různých teplotách a vždy se mi jen roztok zakalil, popř na dně byla milimetrová vrstvička. Díky


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz