VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pon 24. dub 2017 4:23:47
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Safbrew WB - 06 vs. Danstar Munich
PříspěvekNapsal: úte 19. čer 2012 10:12:01 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Schéma jeď standardní a teploty na nižší hranici, čím výšší teplota kvašení tím více esterů (jakobanánů). Pro weizen kvasnice z bavorska by to mělo být kolem 17-20 °C. Tyhle kvasnice jsou strašně citlivé na teplotu. Nebo si uvař farmhouse ale, tam dominuje kořeněnost a citrusy, ale to je už zase o jiných kvasnicích, weizen evidetně totiž není tvůj šálek čaje. Možná, když weizen necháš trochu poležet, tak se estery vytratí. Četl jsem, že velcí výrobci kvůli velké nestabilitě kvasnic často do sekundárního kvašení dávají další čerstvé kvanice, které nemusí být stejné jako u primárního a potom často dávají i do lahví na dozrávání něco jiného, aby si pivo zachovalo déle svůj charakter. To se dělá často, ale u weizenu mě to překvapilo.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Safbrew WB - 06 vs. Danstar Munich
PříspěvekNapsal: úte 19. čer 2012 11:00:39 
Offline

Registrován: úte 07. zář 2010 8:43:39
Příspěvky: 32
U mě WB-06 ovocnější než Danstar. S WB-06 weizenbock 15,4° bez problémů. S Danstar mám zkušenost pouze do 12°. Obojí primár. kvas. 18 - 20°C. Ležení 12-13°C.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Safbrew WB - 06 vs. Danstar Munich
PříspěvekNapsal: úte 19. čer 2012 22:14:52 
Offline

Registrován: čtv 13. kvě 2010 15:04:52
Příspěvky: 205
Bydliště: Olomouc/Brno/Ostrava
PIvo píše:
Schéma jeď standardní a teploty na nižší hranici, čím výšší teplota kvašení tím více esterů (jakobanánů). Pro weizen kvasnice z bavorska by to mělo být kolem 17-20 °C. Tyhle kvasnice jsou strašně citlivé na teplotu. Nebo si uvař farmhouse ale, tam dominuje kořeněnost a citrusy, ale to je už zase o jiných kvasnicích, weizen evidetně totiž není tvůj šálek čaje. Možná, když weizen necháš trochu poležet, tak se estery vytratí. Četl jsem, že velcí výrobci kvůli velké nestabilitě kvasnic často do sekundárního kvašení dávají další čerstvé kvanice, které nemusí být stejné jako u primárního a potom často dávají i do lahví na dozrávání něco jiného, aby si pivo zachovalo déle svůj charakter. To se dělá často, ale u weizenu mě to překvapilo.


Popravdě si cestu k pšeničnýmu hledám. Citrusy mi nevadí. Weizen od Primátora snesu. Docela šel Heffeweizen od Paulanera.
Tak nějak jsem čekal, že to budu muset jet při dolní hranici teplot. Možná várku rozdělím na dvě části a udělám každou za jiných podmínek.

Díky za tipy.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Safbrew WB - 06 vs. Danstar Munich
PříspěvekNapsal: úte 19. čer 2012 22:53:36 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2781
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
PIvo píše:
kvasnic často do sekundárního kvašení dávají další čerstvé kvanice, které nemusí být stejné jako u primárního a potom často dávají i do lahví na dozrávání něco jiného, aby si pivo zachovalo déle svůj charakter. To se dělá často, ale u weizenu mě to překvapilo.



Dokonce i ležákové, co říkal Mr. Šuráň, co si pamatuju...

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. A už se asi ani nevyleží... :)
Ležák 12
APA 13

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Safbrew WB - 06 vs. Danstar Munich
PříspěvekNapsal: ned 25. lis 2012 11:53:25 
Offline

Registrován: stř 22. čer 2011 16:11:56
Příspěvky: 674
Bydliště: Praha
netusite (nejlepe empiricky) nekdo jakou toleranci k alk. maji Danstar Munich? nikde na netu jsem to nenasel.. dik

_________________
Pivami se člověk učí!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Safbrew WB - 06 vs. Danstar Munich
PříspěvekNapsal: pon 14. dub 2014 18:28:27 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 203
Bydliště: Ohrobec
Kvasil jsem vždycky s WB-06, změna je život, tak jsem zkusil Danstar Munich. První várku jsem kvasil při 20st.C a nakonec vylil. Bylo to zcela bez jakýchkoliv weitzenových vůní, takový ležák bez chuti, vůně nebo spíš zápach lehce po kvasnicích. Ani jsem si netroufl to nikomu nabídnout. Kvasnice jsem měl, hledal jsem chybu u sebe - tak ještě jednou při vyšší teplotě, pro jistotu 24st C. Úplně to samé. Vzal jsem to na akci a i ti největší pokrytci říkali, že mají raději klasický ležák.... Opět vylito.
Vrátil jsem se k WB-06 a dneska jsem konečně ochutnal opět dobrou pšenici. Doporučuji se Danstar Munich vyhnout.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Safbrew WB - 06 vs. Danstar Munich
PříspěvekNapsal: úte 05. dub 2016 16:55:13 
Offline

Registrován: úte 08. pro 2015 12:50:59
Příspěvky: 18
Zdravím,

mám takový dotaz (spíše problém) s kvasnicemi WB-06. Vždy, když jsem kvasnil pšenici těmito kvasnicemi, tak pivo poté mělo poměrně znatelně trpkou chuť. Někde jsem slyšel radu kvasit pivo při velice nízkých teplotách (údajně až kolem 12°), já kvasil kolem 15°, abych se této trpké chuti vyhnul. Ze začátku to vypadalo nadějne, ale po pár dnech ležení opět pivo vykazuje trpkou chuť (konkrétně se jedná o polotmavý weizenbock). Jsem z těchto kvasnic už poněkud nešťastný. Nemáte někdo podobné zkušenosti, popř. rady, jak se tomu to juv vyhnout?

Co se týče trpké chuti, tak s jinými kvanicemi takový problém nemám, takže se sanitací a postupem snad problém nebude. Předem díky za odpovědi.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Safbrew WB - 06 vs. Danstar Munich
PříspěvekNapsal: stř 06. dub 2016 20:03:26 
Offline

Registrován: pát 10. říj 2014 23:09:58
Příspěvky: 212
Tak to slyším prvně, že by někdo kvasil pšenici s WB-06 při 12 nebo 15st.C.
Tu trpkou chuť bych viděl asi jako kombinaci určité kyselosti typické pro pšeničná piva podpořenou nějakým možná najemno šrotovaným tmavým sladem.
Jaké jsou ty jiné kvasnice, kde ten problém nemáš?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Safbrew WB - 06 vs. Danstar Munich
PříspěvekNapsal: čtv 07. dub 2016 6:49:31 
Offline

Registrován: úte 08. pro 2015 12:50:59
Příspěvky: 18
Např s US-05 tento problém nemám, navíc minule jsem dělal světlou pšenici bez tmavých sladů a bylo to snad ještě výraznější ta chuť (a to jsem kvasil při klasické teplotě něco málo nad 20°C).

Mimochodem tento dotaz jsem položil i na jiném webu a byla mi dána rada k použití kvasnic Sefale K-97. Příště asi teda zkusím spíš ty. Nebo myslíte, že se na pšenici nehodí?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Safbrew WB - 06 vs. Danstar Munich
PříspěvekNapsal: čtv 07. dub 2016 7:32:08 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2781
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
V datasheetu K97 se píše, že jsou vhodné pro pšeničná piva s nízkými estery, třeba belgická pšenice (Wit)

Pšenice je holt těžkej styl a WB06 potřebují správné zacházení a přesné držení teploty, především v nulté generaci (z pytlíčku). To je pro domovarníky zvyklé na ejly a US05 (kde se projev mezi 18°C a 21°C moc nemění) dost nezvyk.

_________________
Ve sklepě:
Ležák 12 (wet hop) - od září a ještě pořád se nevyležel. A už se asi ani nevyleží... :)
Ležák 12
APA 13

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by www.dofit.cz ©

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz