VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je čtv 14. pro 2017 7:07:02
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 4 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Příprava starteru - obsah maltózy v DME
PříspěvekNapsal: úte 10. říj 2017 14:31:14 
Offline

Registrován: úte 10. říj 2017 14:23:27
Příspěvky: 8
Zdravím všechny, dovoluji se sem obrátit s dotazem ohledně množství DME na přípravy starteru. Z internetových kalkulaček mi vyšla hodnota DME k rozmíchání do starteru 214 g, což chápu, že by mělo zároveň znamenat 214 g čisté maltózy.

Na zakoupeném DME je ale uvedeno "Obsah maltózy v sušině 60 %". Logicky chápu, že bych měl tedy použít 214/0,6 = 357 g zakoupeného DME. Můžete mi prosím potvrdit nebo vyvrátit, zda je tato úvaha správná? :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Příprava starteru - obsah maltózy v DME
PříspěvekNapsal: stř 11. říj 2017 6:56:12 
Offline

Registrován: úte 10. říj 2017 14:23:27
Příspěvky: 8
Tak jsem to zatím vyřešil francouzským systémem j'vais [ŽaVeS - žádné velké sr**í], i když nevím, jestli dobře nebo špatně. :) Odvážil jsem 357 g (tedy vypočtené množství +40 %) DME, rozmíchal ve vodě a změřil hustotu. Logicky nebyla plánovaných 1,037, ale kolem 1,070, tak jsem to raději zředil dostatečným množstvím vody, abych se dostal na původně plánovanou hodnotu. IMHO se ten přídavek +40 % zřejmě dělat neměl, asi je v DME sice pouze 60 % maltózy, ale zbytek budou i jiné cukry (snad jsou vhodné pro starter, nevím nevím).


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Příprava starteru - obsah maltózy v DME
PříspěvekNapsal: stř 11. říj 2017 7:59:13 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 127
proste zbytocne neries blbosti a drz sa toho co funguje - t.z. na 1l starteru pouzi 100g DME a hotovo.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Příprava starteru - obsah maltózy v DME
PříspěvekNapsal: stř 11. říj 2017 8:57:13 
Offline

Registrován: úte 10. říj 2017 14:23:27
Příspěvky: 8
Asi tak, někdy to chce vypnout hlavu. :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 4 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz