salwator píše:
Slad som srotoval na srotovniku ktory mi tu bol odporuceny, ale valce sa mi behom srotovania zacali posuvat- nemal som zakontrovane matky, len dotiahnute skrutky. Potom som ich dotiahol, ale vacsina srotovania prebehla tak ze sirky boli z jednej strany na druhu 0.9-1.25 mm. A to bolo asi vela- v obrazkoch je vysledok srotovania. Niekto tu pisal na hrubku kreditky- ta ma 0.8 mm, tak nabuduce to budem musiet zmensit a poriadne podotahovat.
Dej taky pozor, ať to nemáš namleté moc jemně - v těchto strojích se to pak hodně připaluje.
salwator píše:
So srotovanim sladu suvisi aj mala vytaznost. ... asi v polke ma napadlo ze refraktomerom zmeriam hustotu- a ta bola uz len asi 1.030 ... celkovo som pridal 300 g dextrozy, vysledna hustota 1.056 ...
300 g dextrózy určitě nepřidá 26 bodů hustoty... těch 1030 jsi měřil jak? nenabral jsi vzorek z horní části bez rozmíchání? Stalo se mi něco podobného - odpustil jsem zespoda během vyslazování, hustota byla vysoká. Až pozděj jsem si uvědomil, že jsem to nepromíchal a dole nejspíš zůstane hustší část a nahoře ta řídší z vyslazování.
salwator píše:
Bude to moc zle?
Bude to ok. 300 g dextrózy není tolik, aby to výrazně změnilo charakter.
salwator píše:
Este otazka pre tych co varia v takychto masinach, uz som to spominal v teme o iBrew- vadi ked je menej vody pri rmutovani a voda nepreteka cez tu stredovu trubku dole?- lebo tak to bolo popisane vo videu ku Grainfather varni na youtube. Lebo tu stredovu trubku beriem len ako poistku ked nepreteka dobre voda cez mlato, aby neislo cerpadlo naprazdno (vadilo by mu to vobec?)
Po třech vařeních v Klarsteinu mi přijde, že je lepší nechat to protékat čerpadlem na plno a většinou to pak jde i tou trubkou - méně se mi to pak připalovalo. Proti připalování se mi taky osvědčilo občas promíchat před dosažením chmelovaru a občas i během chmelovaru. Sice tam pořád něco přichycené bylo, ale určitě míň a šlo to líp dolů.