VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pát 19. říj 2018 16:41:56
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: pomoc so zaciatkami varenia
PříspěvekNapsal: čtv 11. led 2018 11:03:01 
Offline

Registrován: čtv 23. lis 2017 15:46:11
Příspěvky: 25
tam kde by som chcel kupovat slad aj srotuju- 50 kg mech za 2.5 €, takze si myslim ze srotovnik sa mi nikdy nezaplati- okrem toho to bude asi zosrotovane lepsie ako by som to doma spravil...

s tym dresom som ratal+ tam budem potrebovat nejaku precerpavacku do odpadu urcite kedze je to pod urovnou kanalizacnych rur.

keby som tam daval aj tie chladnicky tak tam tusim radsej teraz dotiahnem tu trojfazu a porozdelujem to

_________________
Múdry človek sa učí na cudzích chybách, sprostý na vlastných... Ale lepšie si to pamätá... :-)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: pomoc so zaciatkami varenia
PříspěvekNapsal: čtv 11. led 2018 11:06:56 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 162
slad je vzdy lepsie srotovat az tesne pred varenim. a konzistentne srotovanie je zaklad konzistentneho piva. ja som si tiez dlho nechaval slad srotovat rovno pri nakupe, da sa takto fungovat (ale vzdy som si kupoval slad len na jednu - dve varky, tak aby nasrotovany slad nestal nikdy dlhsie ako dva tyzdne). s tym ze to zosrotuju lepsie ako ty sam ale nesuhlasim, odkedy si to srotujem sam tak dosahujem lepsie vysledky kedze mam nad tym kontrolu.

ale je pravda ze na zaciatok sa da fungovat aj bez srotovnika.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: pomoc so zaciatkami varenia
PříspěvekNapsal: ned 21. led 2018 9:45:23 
Offline

Registrován: čtv 23. lis 2017 15:46:11
Příspěvky: 25
tak mi prisla masina, aj som uvaril dve varky po 23 litrov, ale zatial len z koncentratov.

aj ked som mal dostat slad nasrotovany, tak nakoniec nebol- takze bud zozeniem niekoho v okoli Trnavy kto mi to nasrotuje, alebo kupim rovno srotovnik. Kedze som na slovenskych strankach nenasiel zeby mali skladom, som skusil pozret na ebay- za 99,- € sa asi oplati tento: https://www.ebay.com/itm/2-Roller-Barley-Crusher-Gerstebrecher-Malt-Grain-Mill-2-roller-for-Home-Brewing/351994064462?hash=item51f47b2e4e:g:okUAAOSw6Q1ZqgZ9 ??

inak ja som to chcel dat srotovat rovno v sladovni v Trnave- myslis ze to nenasrotuju aspon tak dobre ako doma? Predpokladam ze si na tom istom srotovniku srotuju aj pre seba do vlastneho pivovaru...

_________________
Múdry človek sa učí na cudzích chybách, sprostý na vlastných... Ale lepšie si to pamätá... :-)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: pomoc so zaciatkami varenia
PříspěvekNapsal: úte 23. led 2018 9:34:44 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 162
ahoj,

netvrdim ze v Trnave to nevedia nasrotovat alebo ze to nasrotuju zle. ked som zacal varit tak som tiez par krat bral slad z Trnavy uz nasrotovany a problem nebol. Ide skor o to, aby to srotovanie bolo konzistentne medzi varkami.

Ak som spravne pochopil tak budes varit na iBrew 40-ke. Mam dvoch kamosov ktori pouzivaju tento isty pristroj a po prvych 2 - 3 varkach si kupili srotovnik. Ze preco? Pretoze pri tychto masinach ma spravne srotovanie dost velky vplyv na vysledok. Je dolezite srotovat relativne nahrubo, aby si mal co najmenej muky a pluchy co najviacej celistve (aby bola zabezpecena dobra recirkulacia cez mlato). Ked brali slad uz zosrotovany tak sa im stavalo ze bol slad zosrotovany moc najemno, dielo netieklo dobre cez mlato a na spodku sa usadila vrstvicka zo sladovej mucky ktora sa potom pocas rmutovania pripalovala.

A dalsia skvela vec ktoru mozes spravit, ked si budes slad srotovat sam, je "malt conditioning" (viac tu http://braukaiser.com/wiki/index.php?ti ... nditioning ). Vie to spravit obrovsky rozdiel v kvalite srotovania.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: pomoc so zaciatkami varenia
PříspěvekNapsal: stř 24. led 2018 9:38:24 
Offline

Registrován: pát 19. zář 2014 12:56:45
Příspěvky: 68
Bydliště: TN
Len pre info.
Pokial si davas slad srotovat v Sessleri, tak sa vraj da zvolit hrubost srotovania. Aspon take info som dostal. Neskusal som.

Samozrejme ak chces slad nasrotovany, treba to objednavat v predstihu cca 2-3 dni pred odberom, aby to stihli nachystat.

Ja beriem od nich srotovany zakladny (Plzen,Pale) a nebol problem zatial. Doplnkove karamely, tmave a pod si uz dosrotovavam sam doma, lebo toho treba zvycajne len trosku.

Ale kazdy ma ine podmienky a inu technologiu. Ja varim v hrnci/kotline, miesam varechou a scedzujem spiralou. Pri elektrickych pivovaroch moze byt fakt hrubost srotovania zasadna. Mne to az tak zasadny problem nerobilo, mal som uz skoro aj muku, a scedil som to - troska dlhsie som nechal sadnut a islo to.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: pomoc so zaciatkami varenia
PříspěvekNapsal: stř 24. led 2018 10:13:23 
Offline

Registrován: čtv 23. lis 2017 15:46:11
Příspěvky: 25
OK, kupim ten srotovnik teraz a je. Moze byt teda ten co som poslal odkaz?

Ti co v takomto srotujete to robite ako? Lebo ked som bol na tom kurze tak to srotoval na dva krat- teda prvy raz a ten vysledok este raz cez to nechal prejst. Mate nastavene vzdy tak isto valce, alebo to treba niekedy dostelovat?

_________________
Múdry človek sa učí na cudzích chybách, sprostý na vlastných... Ale lepšie si to pamätá... :-)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: pomoc so zaciatkami varenia
PříspěvekNapsal: stř 24. led 2018 10:49:28 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 136
identicky srotovnik mam. valce nastavujem na hrubku kreditnej karty a trosku menej:) (pod 1mm). nedavam na to utahovacku, lebo sa to v priebehu srotovania trosku rozsteluje...
takze krutim tou ruckou, co je k tomu a priebezne kontrolujem namlety slad. ak mam pocit, ze je to nahrubo, tak znovu nastavim valce.
jedna dolezita poznamka: to co chces objednat ma ocelove valce. kup radsej nerezovu variantu:
https://www.ebay.com/itm/182752195667?ul_noapp=true

nedaj sa odradit tym rozstelovavanim, 4 kg umelies za 10-15 minut. pre mna je to relax krutit tou pakou a priebezne si kontrolovat hrubku mletia.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: pomoc so zaciatkami varenia
PříspěvekNapsal: stř 24. led 2018 12:49:48 
Offline

Registrován: čtv 23. lis 2017 15:46:11
Příspěvky: 25
vidis, to som si ani nevsimol ze su tam len ocelove valce.

inak v tom odkaze je aj varianta+ refraktomer. pouzivate to niekto, alebo to je uz blbost?

_________________
Múdry človek sa učí na cudzích chybách, sprostý na vlastných... Ale lepšie si to pamätá... :-)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: pomoc so zaciatkami varenia
PříspěvekNapsal: stř 24. led 2018 16:49:53 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 162
refraktomer som pouzival hlavne pri vysladzovani, ked som potreboval rychlo skontrolovat hustotu vytekajuceho diela. Na tento ucel to bolo skvele (potreboval som odmerat rychlo a presnost az tak dolezita nebola). Este som s tym zvykol sledovat, ci sa mi uz ukoncilo kvasenie. Je to ale dost nepresne (kludne aj +/- 1 plato oproti hustomeru, hlavne pri uz vykvasenom pive) takze pre vsetky merania kde to potrebujem mat presne tak pouzivam hustomer.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: pomoc so zaciatkami varenia
PříspěvekNapsal: pát 16. bře 2018 11:49:25 
Offline

Registrován: čtv 23. lis 2017 15:46:11
Příspěvky: 25
tak mam po prvom vareni, a mam nejake dalsie otazky nakolko to nedopadlo uplne podla predstav...
varil som v pivnici ako som uz spominal na zaciatku- podla mna idealne miesto som nasiel kde su vsetky pripojky.

Masinu som pred varenim prevaril ako bolo v navode.

Pred varenim bolo v pivnici 13 °C, 40 % rel. vlhkost. Rmutovanie s pokrievkou v pohode- teplota ani RV sa nijak moc nezvysili, problem bol ale chmelovar- RV zacala stupat k 80 % v tej miestnosti kde som varil- cca 41 m2, tak som narychlo vybral okna a do jedneho ktore bolo blizsie pri varni som dal ventilator, ktory vyfukoval vlhky vzduch von. Bolo to o nieco lepsie ale ked by som tam mal varit dalej tak by som musel poriesit na chmelovar napr. nejaky zvon, ktory by som dal nad masinu pri chmelovare, potom nejaky potrubny ventilator a hadica vacsieho priemeru a tak to cele vyfukovat von. Hadica by bola vyspadovana k nejakemu zberacu skondenzovanej vody... Riesili ste niekto nieco taketo?
Inak po vyse tyzdni je v pivnici 55 % RV, takze zas tak strasne to asi nebolo, urcite pomohol aj ten ventilator...

Slad som srotoval na srotovniku ktory mi tu bol odporuceny, ale valce sa mi behom srotovania zacali posuvat- nemal som zakontrovane matky, len dotiahnute skrutky. Potom som ich dotiahol, ale vacsina srotovania prebehla tak ze sirky boli z jednej strany na druhu 0.9-1.25 mm. A to bolo asi vela- v obrazkoch je vysledok srotovania. Niekto tu pisal na hrubku kreditky- ta ma 0.8 mm, tak nabuduce to budem musiet zmensit a poriadne podotahovat.

So srotovanim sladu suvisi aj mala vytaznost. Plzenskeho sladu bolo 6 kg, vody na vystierku 24 L. Pri vysladzovani som mal pouzit 18 L vody- vodu som si nachystal a zacal som vysladzovat, ale asi v polke ma napadlo ze refraktomerom zmeriam hustotu- a ta bola uz len asi 1.030 (vzorku som trocha ochladil, ale uz som tu niekde cital ze tych par kvapiek sa rychlo schladi na refraktomere).
Takze jedine co ma narychlo napadlo bolo pridanie dextrozy- pridaval som po 100 g rozmiesanych v odmernom valci a pridanych do kotla. Po pridani a rozmiesani som opat kontroloval- celkovo som pridal 300 g dextrozy, vysledna hustota 1.056, pri tejto som spravil chmelovar, zachladil a dal do fermentacnej nadoby. Bude to moc zle?

Este otazka pre tych co varia v takychto masinach, uz som to spominal v teme o iBrew- vadi ked je menej vody pri rmutovani a voda nepreteka cez tu stredovu trubku dole?- lebo tak to bolo popisane vo videu ku Grainfather varni na youtube. Lebo tu stredovu trubku beriem len ako poistku ked nepreteka dobre voda cez mlato, aby neislo cerpadlo naprazdno (vadilo by mu to vobec?)

Vopred vdaka za odpovede, snad bude z toho piva nieco :oops:

Obrázek
na spodu varne bolo nieco ako keby zaschnute a neislo to dobre odstranit
Obrázek

Obrázek
nasrotovany slad
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
pripalenina na konci

_________________
Múdry človek sa učí na cudzích chybách, sprostý na vlastných... Ale lepšie si to pamätá... :-)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz