VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pát 19. říj 2018 23:45:59
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: pomoc so zaciatkami varenia
PříspěvekNapsal: sob 17. bře 2018 10:03:51 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 01. úno 2012 15:58:29
Příspěvky: 88
salwator píše:
Slad som srotoval na srotovniku ktory mi tu bol odporuceny, ale valce sa mi behom srotovania zacali posuvat- nemal som zakontrovane matky, len dotiahnute skrutky. Potom som ich dotiahol, ale vacsina srotovania prebehla tak ze sirky boli z jednej strany na druhu 0.9-1.25 mm. A to bolo asi vela- v obrazkoch je vysledok srotovania. Niekto tu pisal na hrubku kreditky- ta ma 0.8 mm, tak nabuduce to budem musiet zmensit a poriadne podotahovat.

Dej taky pozor, ať to nemáš namleté moc jemně - v těchto strojích se to pak hodně připaluje.

salwator píše:
So srotovanim sladu suvisi aj mala vytaznost. ... asi v polke ma napadlo ze refraktomerom zmeriam hustotu- a ta bola uz len asi 1.030 ... celkovo som pridal 300 g dextrozy, vysledna hustota 1.056 ...

300 g dextrózy určitě nepřidá 26 bodů hustoty... těch 1030 jsi měřil jak? nenabral jsi vzorek z horní části bez rozmíchání? Stalo se mi něco podobného - odpustil jsem zespoda během vyslazování, hustota byla vysoká. Až pozděj jsem si uvědomil, že jsem to nepromíchal a dole nejspíš zůstane hustší část a nahoře ta řídší z vyslazování.

salwator píše:
Bude to moc zle?

Bude to ok. 300 g dextrózy není tolik, aby to výrazně změnilo charakter.

salwator píše:
Este otazka pre tych co varia v takychto masinach, uz som to spominal v teme o iBrew- vadi ked je menej vody pri rmutovani a voda nepreteka cez tu stredovu trubku dole?- lebo tak to bolo popisane vo videu ku Grainfather varni na youtube. Lebo tu stredovu trubku beriem len ako poistku ked nepreteka dobre voda cez mlato, aby neislo cerpadlo naprazdno (vadilo by mu to vobec?)

Po třech vařeních v Klarsteinu mi přijde, že je lepší nechat to protékat čerpadlem na plno a většinou to pak jde i tou trubkou - méně se mi to pak připalovalo. Proti připalování se mi taky osvědčilo občas promíchat před dosažením chmelovaru a občas i během chmelovaru. Sice tam pořád něco přichycené bylo, ale určitě míň a šlo to líp dolů.

_________________
Domácí pivovar Tučňák

V lednici:
  • Ležák #1 12° Czech Amber Lager
  • Fuck Off 17° Smoked Black IPA
  • Svatební 1+1 13° Belgian Blond Ale


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: pomoc so zaciatkami varenia
PříspěvekNapsal: sob 17. bře 2018 10:13:39 
Offline

Registrován: čtv 23. lis 2017 15:46:11
Příspěvky: 25
poriadne som to vzdy rozmiesal odspodu... tiez sa mi to nezdalo ze tak malo zdvihlo hustotu na 1.056.

uvidim nabuduce. pred chmelovarom a cez neho som uz moc nemiesal, asi preto je ten spodok taky pripaleny

_________________
Múdry človek sa učí na cudzích chybách, sprostý na vlastných... Ale lepšie si to pamätá... :-)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz