VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je stř 21. úno 2018 2:05:13
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 19 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: pomoc so zaciatkami varenia
PříspěvekNapsal: čtv 11. led 2018 11:03:01 
Offline

Registrován: čtv 23. lis 2017 15:46:11
Příspěvky: 11
tam kde by som chcel kupovat slad aj srotuju- 50 kg mech za 2.5 €, takze si myslim ze srotovnik sa mi nikdy nezaplati- okrem toho to bude asi zosrotovane lepsie ako by som to doma spravil...

s tym dresom som ratal+ tam budem potrebovat nejaku precerpavacku do odpadu urcite kedze je to pod urovnou kanalizacnych rur.

keby som tam daval aj tie chladnicky tak tam tusim radsej teraz dotiahnem tu trojfazu a porozdelujem to


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: pomoc so zaciatkami varenia
PříspěvekNapsal: čtv 11. led 2018 11:06:56 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 136
slad je vzdy lepsie srotovat az tesne pred varenim. a konzistentne srotovanie je zaklad konzistentneho piva. ja som si tiez dlho nechaval slad srotovat rovno pri nakupe, da sa takto fungovat (ale vzdy som si kupoval slad len na jednu - dve varky, tak aby nasrotovany slad nestal nikdy dlhsie ako dva tyzdne). s tym ze to zosrotuju lepsie ako ty sam ale nesuhlasim, odkedy si to srotujem sam tak dosahujem lepsie vysledky kedze mam nad tym kontrolu.

ale je pravda ze na zaciatok sa da fungovat aj bez srotovnika.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: pomoc so zaciatkami varenia
PříspěvekNapsal: ned 21. led 2018 9:45:23 
Offline

Registrován: čtv 23. lis 2017 15:46:11
Příspěvky: 11
tak mi prisla masina, aj som uvaril dve varky po 23 litrov, ale zatial len z koncentratov.

aj ked som mal dostat slad nasrotovany, tak nakoniec nebol- takze bud zozeniem niekoho v okoli Trnavy kto mi to nasrotuje, alebo kupim rovno srotovnik. Kedze som na slovenskych strankach nenasiel zeby mali skladom, som skusil pozret na ebay- za 99,- € sa asi oplati tento: https://www.ebay.com/itm/2-Roller-Barley-Crusher-Gerstebrecher-Malt-Grain-Mill-2-roller-for-Home-Brewing/351994064462?hash=item51f47b2e4e:g:okUAAOSw6Q1ZqgZ9 ??

inak ja som to chcel dat srotovat rovno v sladovni v Trnave- myslis ze to nenasrotuju aspon tak dobre ako doma? Predpokladam ze si na tom istom srotovniku srotuju aj pre seba do vlastneho pivovaru...


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: pomoc so zaciatkami varenia
PříspěvekNapsal: úte 23. led 2018 9:34:44 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 136
ahoj,

netvrdim ze v Trnave to nevedia nasrotovat alebo ze to nasrotuju zle. ked som zacal varit tak som tiez par krat bral slad z Trnavy uz nasrotovany a problem nebol. Ide skor o to, aby to srotovanie bolo konzistentne medzi varkami.

Ak som spravne pochopil tak budes varit na iBrew 40-ke. Mam dvoch kamosov ktori pouzivaju tento isty pristroj a po prvych 2 - 3 varkach si kupili srotovnik. Ze preco? Pretoze pri tychto masinach ma spravne srotovanie dost velky vplyv na vysledok. Je dolezite srotovat relativne nahrubo, aby si mal co najmenej muky a pluchy co najviacej celistve (aby bola zabezpecena dobra recirkulacia cez mlato). Ked brali slad uz zosrotovany tak sa im stavalo ze bol slad zosrotovany moc najemno, dielo netieklo dobre cez mlato a na spodku sa usadila vrstvicka zo sladovej mucky ktora sa potom pocas rmutovania pripalovala.

A dalsia skvela vec ktoru mozes spravit, ked si budes slad srotovat sam, je "malt conditioning" (viac tu http://braukaiser.com/wiki/index.php?ti ... nditioning ). Vie to spravit obrovsky rozdiel v kvalite srotovania.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: pomoc so zaciatkami varenia
PříspěvekNapsal: stř 24. led 2018 9:38:24 
Offline

Registrován: pát 19. zář 2014 12:56:45
Příspěvky: 58
Bydliště: TN
Len pre info.
Pokial si davas slad srotovat v Sessleri, tak sa vraj da zvolit hrubost srotovania. Aspon take info som dostal. Neskusal som.

Samozrejme ak chces slad nasrotovany, treba to objednavat v predstihu cca 2-3 dni pred odberom, aby to stihli nachystat.

Ja beriem od nich srotovany zakladny (Plzen,Pale) a nebol problem zatial. Doplnkove karamely, tmave a pod si uz dosrotovavam sam doma, lebo toho treba zvycajne len trosku.

Ale kazdy ma ine podmienky a inu technologiu. Ja varim v hrnci/kotline, miesam varechou a scedzujem spiralou. Pri elektrickych pivovaroch moze byt fakt hrubost srotovania zasadna. Mne to az tak zasadny problem nerobilo, mal som uz skoro aj muku, a scedil som to - troska dlhsie som nechal sadnut a islo to.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: pomoc so zaciatkami varenia
PříspěvekNapsal: stř 24. led 2018 10:13:23 
Offline

Registrován: čtv 23. lis 2017 15:46:11
Příspěvky: 11
OK, kupim ten srotovnik teraz a je. Moze byt teda ten co som poslal odkaz?

Ti co v takomto srotujete to robite ako? Lebo ked som bol na tom kurze tak to srotoval na dva krat- teda prvy raz a ten vysledok este raz cez to nechal prejst. Mate nastavene vzdy tak isto valce, alebo to treba niekedy dostelovat?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: pomoc so zaciatkami varenia
PříspěvekNapsal: stř 24. led 2018 10:49:28 
Offline

Registrován: čtv 11. črc 2013 14:42:32
Příspěvky: 129
identicky srotovnik mam. valce nastavujem na hrubku kreditnej karty a trosku menej:) (pod 1mm). nedavam na to utahovacku, lebo sa to v priebehu srotovania trosku rozsteluje...
takze krutim tou ruckou, co je k tomu a priebezne kontrolujem namlety slad. ak mam pocit, ze je to nahrubo, tak znovu nastavim valce.
jedna dolezita poznamka: to co chces objednat ma ocelove valce. kup radsej nerezovu variantu:
https://www.ebay.com/itm/182752195667?ul_noapp=true

nedaj sa odradit tym rozstelovavanim, 4 kg umelies za 10-15 minut. pre mna je to relax krutit tou pakou a priebezne si kontrolovat hrubku mletia.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: pomoc so zaciatkami varenia
PříspěvekNapsal: stř 24. led 2018 12:49:48 
Offline

Registrován: čtv 23. lis 2017 15:46:11
Příspěvky: 11
vidis, to som si ani nevsimol ze su tam len ocelove valce.

inak v tom odkaze je aj varianta+ refraktomer. pouzivate to niekto, alebo to je uz blbost?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: pomoc so zaciatkami varenia
PříspěvekNapsal: stř 24. led 2018 16:49:53 
Offline

Registrován: pon 21. bře 2016 13:51:30
Příspěvky: 136
refraktomer som pouzival hlavne pri vysladzovani, ked som potreboval rychlo skontrolovat hustotu vytekajuceho diela. Na tento ucel to bolo skvele (potreboval som odmerat rychlo a presnost az tak dolezita nebola). Este som s tym zvykol sledovat, ci sa mi uz ukoncilo kvasenie. Je to ale dost nepresne (kludne aj +/- 1 plato oproti hustomeru, hlavne pri uz vykvasenom pive) takze pre vsetky merania kde to potrebujem mat presne tak pouzivam hustomer.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 19 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz