M.bezak píše:
Ahoj, používa niekto tuto aplikáciu?
Pre príklad ide o 1 krokovu infúziu.
Neviem co je trub a equipment loss, taktiez mash thickness.
Grain temperature by mohla byt teplota vody pri vystierani? Target mash temperature je cieľová teplota daného kroku rmutovania. Boil off odpar.
K tej dolnej časti tam neviem vôbec nič.
Ale myslím si, že strike water je voda na vystierku a sparge water je vysladzovacia voda.
Ak sa niekde mýlim, prosím opravte ma.
Taktiež ak máte niekto nejakú skúsenosť s touto aplikáciou tak sa o ňu podeľte.
Diky
Já používám aplikaci Wort též pro Android, ta je mírně odlišná.
trub a equip. loss jsou nějaké ztráty v trubkách a zařízení, pravděpodobně pro případ napouštění vody pomocí nějakého čerpadla. Pokud budeš vodu přidávat odměrkou jako já, tak jsou ztráty nula.
Mash thickness je vyjádření požadovaného objemu vystírky, tedy kolik litrů vody má přijít na jedno kilo sladu. Liší se pro tmavá a světlá piva. A člověk se také musí přizpůsobit tomu jak velkou má termobednu, že ano.
Grain temperature je teplota sladu. Protože slad má teplotu místa kde je uskladněn, tak po smíchání s horkou vodou dojde k poklesu teploty roztoku. Dosazujte teplotu v místnosti.
Strike water je voda pro sypání, tedy to co se naleje do termobedny a do čeho se nasype slad. Výsledkem je pak první teplota (já obvykle mám 55C).
A pak jsou hodnoty pro dvoustupňovou infúzi, tj. po prodlevě na první teplotě se doleje do bedny daný objem vařicí sparge water a dojde ke zvýšení teploty na 2 hodnotu, obvykle nižší cukrovarnou teplotu (obvykle dávám 64C) a po prodlevě se doleje podruhé vařící voda (to je to sparge 2) a výsledná teplota v bedně po zamíchání bude vyšší cukrovarná teplota (obvykle dávám 73C). Ty hodnoty na tom screenshotu jsou po úpravě Sparge 1, proto vychází nelogicky teplota pro Sparge 2 nižší, což v praxi nemůže být. Ten můj Wort to taky dělá, musím postupně editovat všechny hodnoty a pak se to přepočte správně.
Já neprovádím odrmutování klasicky (tedy tím že bych dosáhl třeba 78C v termobedně, ale po prodlevě na vyšší cukrovarné teplotě hned přes manifold scezuji do hrnce na chmelovar a prakticky hned začínám ohřívat a vyslazuji vodou 80C. Což mi jednak šetří čas a jednak zjednodušuje vaření v termobedně, kde se pro ty nejvyšší teploty musí dolévat dost vařící vody a tím se ředí sladina na nižší hustotu. Silná piva bych tak mohl vařit jen komplikovaně.
Začátečníkovi bych poradil po mnoha pokusech, aby uvařil něco (třeba ALE) z dobře rozluštěného sladu (plzeň, pale ale, atd.) a rovnou vše udělat v jednom kroku, třeba 67C, tam to nechat 60 minut (v průběhu několikrát zkontrolujte zda v termobedně neklesá teplota pod 65,5C, případně dolijte trochu vařící vody a promíchejte) a pak scedit a začít s chmelovarem. Budete překvapen jak dobře to funguje a proč to takhle jednoduše homebreweři v USA dělají. Pokud si vyzkoušíte jak rychle klesá teplota ve vaší termobedně (vřele doporučuji - nalijte si tam třeba 20l jen vody 70C) a budete vědět že teplota klesne za 60 minut třeba o 5C, tak pak uděláte vystírku na 68,5C a během 60-ti minut to klesna na 63,5C a nebudete muset nic kontrolovat ani v průběhu té pauzy dolévat vařící vodu na úpravu teploty a po té 60-ti minutové prodlevě budete moci začít zcezovat.