VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je čtv 26. dub 2018 16:05:23
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Mé paradigma z hlediska filosofie vaření piva
PříspěvekNapsal: pát 29. pro 2017 14:23:22 
Offline

Registrován: pát 29. pro 2017 13:44:43
Příspěvky: 10
Zdravím vespolek! Snad mi někdo zkušenější poradí.

Mám problém spíše morálně-filosofického charakteru. Do vaření vlastního piva jsem se pustil z toho důvodu, že nemám rád tradiční ležák a navíc jsem pociťoval pokles kvality prodávaných piv. Český ležák plzeňského typu mi připadá nesmírně fádní a navíc obecně nemám rád silně nachmelená piva. Pustil jsem se do vaření s tím, že budu vařit poctivá piva a po několika desítkách várek jsem dospěl k tomu, co mi chutná. Pivo piji v menším množství, tudíž pro mne není prvořadá pitelnost ale spíše chuťová zajímavost a příjemný pocit z napití. Tudíž mám několik typů které konzumuji dle aktuální chuti. Občas mám chuť na suché světlé a výrazněji chmelené pivo s vůní koriandru a pomerančovým nádechem, jindy na lehké pšeničné pivo s minimálním chmelením. Rovněž jsem si uvařil mě vyhovující sweet stout s umělým sladidlem a nyní uvažuji nad stoutem nebo porterem s drcenými praženými boby. Protože mi vadí usazené kvasinky na dně lahví, tak jsem přešel k umělému sycení v kegu a po nasycení k následnému nalahvování do 0,5l PETek. Z uvedeného je zřejmé, že od původního záměru vařit poctivá piva klasicky jsem se hodně vzdálil. Abych měl pivo s hodně plnou chutí, tak vařím občas i s obrácenou infúzí, kdy začínám od vyšší cukrovarné teploty a zkvasitelné cukry klidně doplním surogací běžným cukrem. A občasní konzumenti mých výtvorů si nestěžují - obvykle se ptám, o jaké pivo mají zájem a nejčastěji nabídnu suchý stout se středním nachmelením a s čekankovým kořenem, což vyhovuje i lidem navyklým na běžná česká piva. Ženské části zase chutnají karamelová piva nebo sladově chutnající voňavé ejly.
Ale stejně jako si nedovolím přivlastnit na chodníku nalezenou peněženku či v obchodě ukrást rohlík, neboť se "to nedělá", tak začínám mít problém s mým způsobem vaření piva. Protože je vlastně ještě pivo to, co vařím? Když jsem začínal, tak jsem si představoval něco úplně jiného, než k čemu jsem došel. Pochopitelně že jsou věci, které bych nikdy neudělal, jako třeba v našich pivovarech tolik oblíbené ředění hotového piva sodovkou.
Nicméně co si vy zkušenější myslíte o tom, že uvažuji třeba o pivu s pelyňkem, CO2 nesyceném rýžovém pivu nebo tmavém pivu se švestkovými povidly? Je to prasárna typu chleba s paštikou a marmeládou nebo je to ještě přípustné experimentování?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mé paradigma z hlediska filosofie vaření piva
PříspěvekNapsal: sob 30. pro 2017 12:29:54 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 19. bře 2014 8:43:15
Příspěvky: 347
Bydliště: Hodonín
;) ;) ;) Klidně do toho běž!!!

_________________
http://pidipivovar-matavar.webnode.cz/

http://domovarnici.webnode.cz/

http://matasek.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mé paradigma z hlediska filosofie vaření piva
PříspěvekNapsal: pon 01. led 2018 15:51:35 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 23. úno 2010 17:56:57
Příspěvky: 451
Bydliště: Záluží
Taky bych se toho nebál.
Pokud by každý měl takovéhle "morální zábrany" tak ještě dnes děláme pivo tak, že dáme obilí do hrnce, zalejem to vodou a čekáme až to bude..... ;)

_________________
Nechodím do hospody, chodím mezi lidi.
http://www.divokypanic.majestat.cz


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mé paradigma z hlediska filosofie vaření piva
PříspěvekNapsal: úte 02. led 2018 9:21:23 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 21. led 2008 12:53:14
Příspěvky: 223
Proti gustu žádnej dišputát..... :D :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mé paradigma z hlediska filosofie vaření piva
PříspěvekNapsal: úte 23. led 2018 16:16:22 
Offline

Registrován: pát 18. led 2013 13:52:53
Příspěvky: 38
Bydliště: Ústí nad Labem
To co Mard popisuje je přesně to, co mě na pivu fascinuje a co mě na něm tak baví. Prostě zkoušet různé kombinace ingrediencí a postupů, vařit to, na co má člověk(přátelé) právě chuť a užívat si i takový ten objevitelský pocit. Za mě se rozhodně ničeho neboj a jen tak dál.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mé paradigma z hlediska filosofie vaření piva
PříspěvekNapsal: čtv 01. úno 2018 13:08:22 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 08. led 2018 12:05:31
Příspěvky: 12
Ani náhodou bych to neodsuzoval. Jsou dva směry vaření, držet se známého německého standardu pro ,,čistotu'' piva, to jest nepřidávat absolutně nic dalšího, než základní suroviny. No a potom rozvíjení bohatství chutí a vůní přidáním všeho možného, od koření po ovoce. Podle mě jsou obě cesty správné.

Začal jsem vlastně s vařením v době, kdy nebyly na našem trhu ejly a já je znal ze zahraničí. Proto jsem také dodnes věrný ejlům a svrchně kvašeným vůbec. A i to je vlastně u nás netradiční a klasickému českému konzumentovi piva se moc nezavděčím.

Právě chci začít s banánovým pivem, které mi moc chutná (opět zkušenost s dováženým). Řeklo by se ,,prasárna'', ale já to tak nevidím. Prostě jako u kafe, někdo si tam dá cukr, někdo mléko, někdo med a někdo to pije hořký bez ničeho dalšího. Když se ta chuť piva povede, budu to považovat za dobrou várku, ať tam je jen slad a nebo třeba ty banány navíc. :-)

_________________
Čím déle vařím, tím víc se učím a vidím, jak nic nevím

Poslední várky
Imperial Stout
Dubbel
APA (Magnum, Citra)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mé paradigma z hlediska filosofie vaření piva
PříspěvekNapsal: stř 07. úno 2018 13:52:01 
Offline

Registrován: pát 29. pro 2017 13:44:43
Příspěvky: 10
Já jsem nad tím přemýšlel a došel jsem po delším času k závěru, že vařit si piva, která si mnohem jednodušeji mohu koupit, je nesmysl. Tudíž jsem došel k závěru že se nijak nepletu, pokud si vařím piva, které mi chutnají a které si nemohu koupit již uvařená. Docela mě zklamalo, že jedno z mých piv, které jsem si uklohnil, zázvorové pivo, uvařili v Kolčavce docela kvalitní a tak si ho příště už můžu u nich kupovat. Ale třeba jejich Libeňská Zrzka by mne nikdy neodradila od mého vlastního červeného piva z melanoidního sladu :-) Už se moc těším až bude tepleji a budu moc na chatě zase vařit, takhle přes zimu jen dopíjím zásoby a objíždím pivotéky se snahou ulovit nějakou novou zajímavost co by mi chutnala.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Mé paradigma z hlediska filosofie vaření piva
PříspěvekNapsal: čtv 08. úno 2018 10:22:27 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon 08. led 2018 12:05:31
Příspěvky: 12
Mard píše:
Já jsem nad tím přemýšlel a došel jsem po delším času k závěru, že vařit si piva, která si mnohem jednodušeji mohu koupit, je nesmysl.

Ano, to je přesně můj případ. Někdo se snaží napodobit piva známých značek a někdo zase dělá to, co na trhu nenachází. Když mám chuť na Plzeň, tak si ji koupím, stejně to nedokážu ani napodobit. Takže jsem taky pro experimentování. :D

_________________
Čím déle vařím, tím víc se učím a vidím, jak nic nevím

Poslední várky
Imperial Stout
Dubbel
APA (Magnum, Citra)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz