VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pát 19. led 2018 16:47:58
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 25 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Surogace cukrem
PříspěvekNapsal: pát 20. úno 2015 21:01:13 
Offline

Registrován: úte 16. říj 2012 15:23:23
Příspěvky: 212
Bydliště: Ohrobec
Při exkurzi ve Svijanech mi tvrdili, že to dělají z důvodu dosažení přesné stupňovitosti. Chtějí mít Máz 11.2 (nebo tak nějak, už nevím přesně), tak nasypou zhruba na 11 a konečnou sladinu (nebo mladinu ?) pak přesně doladí cukrem. Moc se mi to vysvětlení ale nezdálo, zvlášť když mi řekli, že mají HGB, které se pro tento účel přece hodí mnohem lépe. Prováděla nás ovšem krásná slečna a ne sládek :lol:


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Surogace cukrem
PříspěvekNapsal: ned 22. úno 2015 13:33:09 
Offline

Registrován: pát 19. lis 2010 18:43:02
Příspěvky: 48
Jimram píše:
Při exkurzi ve Svijanech mi tvrdili, že to dělají z důvodu dosažení přesné stupňovitosti. Chtějí mít Máz 11.2 (nebo tak nějak, už nevím přesně), tak nasypou zhruba na 11 a konečnou sladinu (nebo mladinu ?) pak přesně doladí cukrem. Moc se mi to vysvětlení ale nezdálo, zvlášť když mi řekli, že mají HGB, které se pro tento účel přece hodí mnohem lépe. Prováděla nás ovšem krásná slečna a ne sládek :lol:


Vedoucí laboratoře ze Svijan tvrdil, že to tak používají proto, že to v receptu Mázu zkrátka bylo (recept je někdy ze 70. nebo 80. lét), a tak to tak dělají i nadále. S tím, že připomenul, že cukr pomáhá rozjet kvašení, což je pravda.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Surogace cukrem
PříspěvekNapsal: ned 22. úno 2015 16:49:29 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2832
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
Rash píše:
S tím, že připomenul, že cukr pomáhá rozjet kvašení, což je pravda.

Ty jsi ve škole chyběl, když nám Olda říkal, že tohle je mýtus?

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Surogace cukrem
PříspěvekNapsal: ned 22. úno 2015 20:19:34 
Offline

Registrován: pát 19. lis 2010 18:43:02
Příspěvky: 48
Mosquit píše:
Ty jsi ve škole chyběl, když nám Olda říkal, že tohle je mýtus?


Asi jsem fakt chyběl. :D Já tohle už dříve četl v odborné literatuře. Zajímavé. ;)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Surogace cukrem
PříspěvekNapsal: pon 23. úno 2015 10:13:29 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2832
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
No, běžný cukr jsou 2 glukosy... a pro kvasinky je prý výhodnější nejdřív rozebrat maltózu, tedy glukosu s fruktosou. EDIT: toto je samozrejme presne naopak

Něco jiného je samozřejmě dodání jednoduchých cukrů, to rozkvašení pomůže.

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Surogace cukrem
PříspěvekNapsal: pon 23. úno 2015 13:36:40 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Ono se prý při HGB skutečně lépe pracuje, když je pivo vysoce surogované. K surogaci se navíc nepoužívají jen produkty, kde pak musí honit nedostatek dusíku síranem amonným, ale i sofistikovanější náhražky. Někdo mi říkal, že Poutník hodně suroguje kvůli technologii. Tipl bych si, že v tom bude hrát roli malá scezovačka nebo nepřípustné zatížení scezovacího dna.
Mosquit: Teď jsem se v těch tvých maltózách a sacharózách nějak ztratil.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Surogace cukrem
PříspěvekNapsal: pon 23. úno 2015 18:05:01 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 10. lis 2010 18:26:30
Příspěvky: 2832
Bydliště: Praha - Kobylisy / Chlumec nad Cidlinou
PIvo píše:
Tipl bych si, že v tom bude hrát roli malá scezovačka nebo nepřípustné zatížení scezovacího dna.

Myslím, že tento důvod uváděla kdysi Polička... (malá zcezovačka)

PIvo píše:
Mosquit: Teď jsem se v těch tvých maltózách a sacharózách nějak ztratil.

[/quote]
To se ani nedivím, když jsem to napsal úplně opačně :)

_________________
Ve sklepě:
APA 12 Citra
APA 12 Citra + Equinox

Na spilce:
---


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Surogace cukrem
PříspěvekNapsal: úte 24. úno 2015 0:33:08 
Offline

Registrován: pát 19. lis 2010 18:43:02
Příspěvky: 48
Ve Svijanech (a asi i jinde) nepoužívají sacharózu, ale nějaký cukernatý sirup složený z jednoduchých cukrů (jaký konkrétně netuším).

U Poutníka se skutečně jedná o neúměrné zatížení scezovacího dna.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Surogace cukrem
PříspěvekNapsal: čtv 07. zář 2017 2:29:45 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 27. srp 2017 14:06:15
Příspěvky: 42
Nemůže se použít k sekundárnímu dokvašení maltóza? Přijde mi to takové asi nejpřirozenější pro pivo. Někde tady na foru jsem četl, že prý "s tím opatrně", ale proč?

_________________
1 - Sv. ležák, 15°, 29 IBU
2 - Sv. ležák, 10°, 40 IBU
3 - Polotmavý "pseudoale" 14°, 63 IBU


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Surogace cukrem
PříspěvekNapsal: čtv 07. zář 2017 7:25:37 
Offline

Registrován: stř 25. kvě 2016 16:32:20
Příspěvky: 156
maltoza je z casti nezkvasitelna takze si tim zvednes stupnovitost piva. naopak ziskas min co2 a alkoholu a budes tam toho tim padem muset dat o to vic. taky chut neni neutralni a pivo pak muze chutnat uplne jinak nez jsi chtel. ideal je cukr, co je plne rozebratelny kvasnicema na alkohol a co2 a zmeni ti jen nepatrne procento alkoholu. pokud to je meritelne vubec. kdyz dam 2 gramy na litr, ziskam asi gram alkoholu a to je 0,1% navic?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 25 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz