VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je pát 24. lis 2017 8:10:09
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 40 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: .........zase jeden začátečník
PříspěvekNapsal: čtv 29. bře 2012 7:34:03 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
Zdá se, že nevíš co jsi změřil. Každopádně surogace je docela vražedná, takže zejm. petky kam jsi dal med vypij nejdříve. Průběžně upouštěj tlak a ochutnávej!


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: .........zase jeden začátečník
PříspěvekNapsal: čtv 29. bře 2012 9:46:02 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Měření hustoměrem je orientační, moc přesnosti tam samozřejmě nebude (hrubá stupnice, teplota měření, u kvasícího piva ho navíc nadnáší bublinky a pojem přesnost je nesmysl sám o sobě :-) ), určování zbytkového zkvasitelného cukru je často úplná střelba od boku, kdybys měl destilku a v ní dextrózu, tak se dobereš nějaké věrohodné hodnoty, ale pivo není destilka s čistým cukrem. Aby to mělo smysl, musel bys používat aspoň přibližně stejný recept a stejné kvasnice. Jinak budeš mít někdy trochu víc sycení, jindy méně a někdy si třeba vyrobíš větráček nebo výbušninu.
Pokud použiješ dost kvasnic v dobré kondici, dodržíš teplotu a pivo bude obsahovat vše potřebné, tak většinou u svrchních primárně prokvasí do 5ti dnů. Můžeš to nechat na koláči klidně další týden nebo sotčit do sekundáru na 3 týdny, pak budeš stáčet pivo bez zkvasitelných cukrů, přidáš dextrozů a sycení budeš mít pod kontrolou (10g cukru na litr je dobrá volba).
Jinak tvoje sypání cukru se mi nezdá být moc, dá to asi 3g/l CO2, na ležák je ideální cca od 4g/l do 5g/l. S medem je to na levačku, nechová se zrovna moc předvídatelně. Mladé pivo je někdy ze začátku velmi chutné, někdy vůbec, pak přichází fáze, kdy je většinou poměrně nechutné, což se ležením odbourá. Dej si pozor hlavně na kontaminaci a oxidaci (zejména po kvašení zacházej s pivem jako s nitroglycerinem), to dokáže zkazit chuť solidně, ikdyž hodně lidem to často kupodivu nevadí resp. to ani nepoznají.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: .........zase jeden začátečník
PříspěvekNapsal: čtv 29. bře 2012 10:27:41 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 08. bře 2012 20:29:42
Příspěvky: 160
Bydliště: Ostrava
No,asi tak.Při dalším vaření to snad bude jasnější.Myslím,že je problém v odměrném válci,který používám z předchozích hustoměrů,které se mi rozbily.Řekl bych,že je moc těsný a tudíž měření nepřesné.Ale hodnota"densite" 1006 by měla být v pořádku,ne?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: .........zase jeden začátečník
PříspěvekNapsal: čtv 29. bře 2012 12:06:40 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned 07. lis 2010 11:59:35
Příspěvky: 808
Bydliště: Kajotov
Asi hej, já pivo kroužkuju, takže konečnou hustotu neměřím, nechám to několik týdnů ležet, pak přidám vypočítanou dávku bílých kroužků a točím do lahví, nebo točím do kyvety po primárním kvašení s velkou dávkou kroužků a pak upouštím dle potřeby tlak. Většinou mám konečnou teoretickou hustotu kolem 1012 až 1015, u koncentrátů to bylo 1004-1008.

_________________
Sek. od:
Hardy's Ale 1967 (27.1.2015)
Golem (barleywine 18.4.2013)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: .........zase jeden začátečník
PříspěvekNapsal: čtv 29. bře 2012 18:28:34 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 13. dub 2011 23:05:04
Příspěvky: 294
Bydliště: Okrouhlá, Boskovice
milanos píše:
No,asi tak.Při dalším vaření to snad bude jasnější.Myslím,že je problém v odměrném válci,který používám z předchozích hustoměrů,které se mi rozbily.Řekl bych,že je moc těsný a tudíž měření nepřesné.Ale hodnota"densite" 1006 by měla být v pořádku,ne?

Na tomto měřáku bude asi jediná použitelná stupnice s hustotou. Hodnota 1006 bude tedy to co tě bude zajímat.
Jelikož jsi surogoval dextrozou, troufám si říci, že je to ten důvod proč to prokvasilo až na 1,5°P (1006-1000=6) (6/4=1,5)
Dextroza je v podstatě pouhý jednoduchý cukr, který kvasinky bezezbytku přemění na alkohol. Chuti to pivu nepřidá.
Pokud by jsi surogoval třeba maltozou, kvašení by se zastavilo na vyšší hustotě a pivo by bylo plnější.
Vůbec nejlepší je nesurogovat vůbec a koncentrát naředit jen takovým množstvím vody aby výsledná hustota mladiny odpovídala tomu jaké pivo chceš.
Pro dvanáctku to bude přibližně hodnota 12*4=48 tedy na hustoměru hustota 1048.
Celé je to jen o penězích, kdy se výrobce snaží nalákat na nízkou cenu za pivo a surogace je jen jakési pančování aby to mělo požadovanou počáteční hustotu a měl dobrý pocit že jako vyrábím poctivou dvanactku.

Ohledně odměrného válce. Pokud tam ten měřák má alespoň nějaký ten milimetr místa kolem sebe, tak bude fungovat.
Zkus si tam napustit obyčejnou vodu a změřit, měla by tam být hodnota 1000.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: .........zase jeden začátečník
PříspěvekNapsal: čtv 29. bře 2012 19:20:54 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 08. bře 2012 20:29:42
Příspěvky: 160
Bydliště: Ostrava
kytarovej píše:
Na tomto měřáku bude asi jediná použitelná stupnice s hustotou. Hodnota 1006 bude tedy to co tě bude zajímat.
Jelikož jsi surogoval dextrozou, troufám si říci, že je to ten důvod proč to prokvasilo až na 1,5°P (1006-1000=6) (6/4=1,5)


kytarovej,díky za radu,kdybych tohle věděl,tak tam tu dextrozu vůbec nervu.Psal jsem výše,že mi o alkohol nejde,raději bych právě tu plnost.A proto jsem nemíchal na množství 23l,ale necelých 21.Evidentně ani toto množství není akorát.
Holt,chybama se.......
Další várka bude stout od Coopers,tak si dám záležet.O stoutu jsem už něco přečetl,ale uvítám jakoukoliv radu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: .........zase jeden začátečník
PříspěvekNapsal: úte 03. dub 2012 20:12:06 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 08. bře 2012 20:29:42
Příspěvky: 160
Bydliště: Ostrava
Stout už pomalu dokvasuje,jen s měřením jsem opět absolvoval podobné peripetie.Ale řeším to v patříčné sekci viewtopic.php?f=12&t=47&start=70
K tématu pouze uvedu,že petky jsou pěkně tvrdé,zatím nebouchla ani jedna,soudky taky drží a o víkendu (bude to 10 dnů) přesunu Znalcův ležák ležet :D


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: .........zase jeden začátečník
PříspěvekNapsal: čtv 17. lis 2016 11:54:48 
Offline

Registrován: pát 06. lis 2015 18:48:00
Příspěvky: 7
Zdravím, potřebuji akutní radu.
Za chvíli jedu vařit a zjistil jsem, že mám jen jeden pytlík kvasnic Premium Gold. Jelikož várka bude cca 50 litrů, je možné doplnit kvasnice i klasickým droždím z obchodu? Oboje kvasnice bych rozkvasil zvlášť a smíchal je až při nalívání do vychlazené mladiny.
Předem děkuji za odpověď.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: .........zase jeden začátečník
PříspěvekNapsal: čtv 17. lis 2016 14:25:09 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř 16. lis 2016 13:08:11
Příspěvky: 7
Bydliště: Praha 4
Zdravím domovarníky, pro začátek bych chtěl všechny pozdravit a poděkovat za toto šikovné forum.

Má druhá pivní várka byla z mladinového koncentrátu Black Rock Bitter s použitím originálních kvasnic, které byly přiložené ke koncentrátu.
Kvasnice rozkvašeny v převařené vlažné vodě s trochou cukru
Rozmícháno s 1kg maltozy a doplněno do objemu 20L.
Počáteční hustota OG byla 1044, primární fermentace s celkem solidním bubláním v kvasné zátce při 23st.C. trvala dva dny.
Třetí den zdálo se že kvašení přestalo a hladiny se v kvasné zátce vyrovnaly, hustota byla 1024.
Čtvrtý den stejná hustota 1024 s čistou hladinou bez pěny.
Pivo jsem tedy stočil s fermentačním dropsem do skleněných lahví. Nyní nastala fáze ležení, kdy pivo chci nechat ležet při 23st.C. udávaných 10 dní a po té do chladu.
Jednu lahev jsem pro otestování sekundární fermentace použil plastovou O,5L a je natlakovaná.

Mohl bych poprosit o odpověď na mé dotazy? Děkuji

a) Spočítal jsem dle vzorce správné výsledné množství alkoholu? ((1044-1024)*0,134)+0,2= vyšlo jen 2,88% takže se mi povedlo velmi slabé pivo co se týče alkoholu?

b) Proč se hodnota FG ustálila na 1024, když na obalu je napsáno 1008 a dále na tuto hodnotu kvašení již nepokračovalo?

c) Chápu že pro zvýšení síly piva dám buď dva koncentráty nebo méně vody, ale co se stane pokud zachovám množství vody 20L, ale zvýším množství cukru nad 1kg - maltozy třeba 1,25kg nebo 1kg maltozy a 0,25kg dextrosy?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: .........zase jeden začátečník
PříspěvekNapsal: čtv 17. lis 2016 16:21:44 
Offline

Registrován: čtv 29. led 2015 19:39:07
Příspěvky: 193
Bydliště: Rožnov pod Radhoštěm
L1012,já bych do toho nešel,nemám s tím skušenosti.Jo a buchty nech na ženě :) možná se mýlím v tom případě sorry.

_________________
polotmavý ležák-na čep
zlaťák 4xchmelený12°-pije
Vánoční 15- leží
Vánoční medová 15-leží
Zlaťák 12- na spilce


MIKROPIVOVAR SKALKA

Švecova desítka- VÍTĚZ Grand Prix Kostelec u Holešova 2017
Ležák Megal- Bronzový žejdlík- Černokostelecký žejdlík 2017


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 40 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš a Jaroslav Dobias. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz