VarimPivo.cz - Domácí vaření piva, Homebrewing

Fórum pro všechny přátele zlatavého moku a vaření piva.
Právě je čtv 19. dub 2018 12:29:30
Přispět na provoz fóra můžete libovolnou částkou na účet: 1165212014/3030

nebo přes PayPal

Vasepivo.cz Vyrobtesipivo.cz Mr-sladek.cz SvojePivo.sk Pivonaklic.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 40 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: .........zase jeden začátečník
PříspěvekNapsal: pon 19. bře 2012 13:45:30 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 08. bře 2012 20:29:42
Příspěvky: 160
Bydliště: Ostrava
Chlapi,v pátek jsem tedy uklohnil várku ZNALCŮV LEŽÁK ,tekutý koncentrát + 700g dextrozy,něco málo přes 20l.Nevím jaká byla počáteční hustota,neb hustoměr mi přišel v zásilce rozbitý.Dnes,v pondělí,po příchodu do práce (mám tu ideální,teplotní podmínky 18-19'C) kontroluji bublák a bubláááá.Asi 4x do minuty.Nevím kolik je uvnitř,a tak se ptám.Sbírat tu deku?Nechci to ani otevírat a vrtat do toho,když si to tak hezky probublává?!Hustoměr mi pošlou nový.Co vy na to?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: .........zase jeden začátečník
PříspěvekNapsal: pon 19. bře 2012 13:52:50 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
Přiložené kvasnice k tomuto koncentrátu jsou svrchní, takže nesbírat.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: .........zase jeden začátečník
PříspěvekNapsal: pon 19. bře 2012 16:22:55 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 08. bře 2012 20:29:42
Příspěvky: 160
Bydliště: Ostrava
Jistě,vím,zapoměl jsem uvést,že se jedná o svrchní,ale podle toho co jsem prošel na foru je otázka sběru deky právě při svrchním kvašení dosti rozporuplná :?


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: .........zase jeden začátečník
PříspěvekNapsal: pon 19. bře 2012 19:59:30 
Offline

Registrován: stř 24. srp 2011 20:44:31
Příspěvky: 388
ja zbieram a efekt na chuti som zaznamenal


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: .........zase jeden začátečník
PříspěvekNapsal: pon 19. bře 2012 21:09:26 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 30. bře 2010 9:53:27
Příspěvky: 609
Bydliště: Plzeň
a já nesbírám a také jsem nic nepozoroval :) navíc ti můžu namítnout.. mám to bez práce a nevíc nemusím riskovat pokaždý když do kvasící mladiny nečím "hrábnu" že tam něco zanesu

_________________
.
http://domacipivovar.webnode.cz/


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: .........zase jeden začátečník
PříspěvekNapsal: pon 19. bře 2012 21:46:26 
Offline

Registrován: stř 24. srp 2011 20:44:31
Příspěvky: 388
mas pravdu ze je tu tolko faktorov ze to tym zbieranim nemusí byť :)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: .........zase jeden začátečník
PříspěvekNapsal: pon 19. bře 2012 22:47:09 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
Pánové tohle je myslím dostatečně probráno v samostatném vláknu.
Milanos: otázka nijak rozporuplná není, pouze zdejší debata. Pokud si to vlákno dobře přečteš, bude ti to jasné. Jinak sbírat deku u svrchního kvašení můžeš, ale chtěl jsi poradit.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: .........zase jeden začátečník
PříspěvekNapsal: stř 28. bře 2012 21:25:44 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 08. bře 2012 20:29:42
Příspěvky: 160
Bydliště: Ostrava
Nuže,nesbíral jsem tedy.Ono stejně dohromady nebylo co.Jen taková dečka.
Jak uvádím výše,zpočátku vcelku vydatné bublání,které postupně ustávalo.Domnívám se,že podíl na tom mněla i teplota,která místy klesala i k 17°C!Nedalo mi to,a přes den jsem přitápěl topným ventilátorem,tak na 19-20°C.Díky tomu se bublání opět rozchodilo.Několikrát jsem celou ferm.nádobou lechce zamíchal,což také pomáhalo.
Dnes,12tý den kvašení velmi ustálo a nepomohlo ani přestěhování k radiátoru,kdy se teplota kvasu zvedla až na 22°C.
Vzhledem k tomu,že mi dnes přišel nový hustoměr,mohl jsem tak konečně změřit nějakou hodnotu.Ale jsem z toho stále tak trošku v lese.
Hladina se dotýkala na čárce 1006,na další stupnici přibližně 16(dle výrobce 1 dílek = 0.5g cukru)tedy asi 8g/l?
A na třetí stupnici se kryla s hodnotou 2 nebo 4,nevím.Ale měl by to být teoretický obsah alkoholu.
Měření mi nepřipadá vůbec přesné,spíše orientační.Nebo to chce dopilovat.Měřič mám http://www.vasepivo.cz/zbozi/prislusenstvi/hustomery-O64/hustomer-Z47.html.
Vzhledem k tomu,že jsem neměl možnost měřit na začátku,není mi jasný ani celkový výsledek.I když výrobce uvádí 1040-1044.MS-Znalcův ležák.
Nic,méně.Pivko jsem nalahvoval,něco do petek,něco do soudků a zasypal cukrem,dextrozou,a pár petek i medem.
Do 1l dal 6g cukru,nebo dextrozy a medu 10g.Někdo tady psal medu kávovou lžičku,ale to mi vycházelo 12g/l,a zdálo se mi to moc proti cukru.
Do soudků cukrů i medu méně.Samo,že jsem koštnul,ale řeknu vám,jestli se to nějak neuleží,tak to fakt vyleju! :evil:
Je to řídké,kalné,prázné,ale fest hořké.To je taky jediné co mi na tom chutná.
Teď už mně fakt zachrání jedině "DEJ BŮH ŠTĚSTÍ" ;)


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: .........zase jeden začátečník
PříspěvekNapsal: stř 28. bře 2012 22:23:45 
Offline

Registrován: ned 10. led 2010 12:40:04
Příspěvky: 1086
Bydliště: Plzeň
Chuť, kterou popisuješ je v této fázi výroby zcela v pořádku. Počkej týden až se pivo zasytí (a ono se při té surogaci sakra zasytí) a budeš koukat na tu proměnu.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: .........zase jeden začátečník
PříspěvekNapsal: čtv 29. bře 2012 4:57:07 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 08. bře 2012 20:29:42
Příspěvky: 160
Bydliště: Ostrava
Díky,rád počkám i déle,jen když to bude aspoň trochu k pití.Dnes ráno jsem petky cvičně osahal a jsou dost tvrdé.Tak nevím,jestli tam nebylo ještě dost zbytkového cukru?Ale podle "měření" snad ne.


Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu Poslat e-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 40 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Perka.cz - ruční výroba per na zakázku

Na provoz fóra přispěli: martin - www.mikropivovar-skrivanek.cz, Becherman, dapr, BUDDHA, El_, Bambus, DVL, mihal, pinkano - www.pivnirecenze.cz, Žižla, johnmirow, haffo, Bekr, Masakra, tadytomas, petr m, David Janda, Mgr.Ing. Tomáš Horák, Petr Najmon, Radek Šenfeld, Petr Železný, šemík, Dalibor Skala, Petr Broža, Tomáš Navrátil, Pook, Milan Vašák, BEL35, Nio2, miskin, Martin Hromádka, Grádyš, Jaroslav Dobias a Henry. Děkujeme.

Český překlad – phpBB.cz